Blogger Bob

Politikai vérmedvék kora

2021. május 10. - Blogger Bob

Szórakoztató időnként beleolvasni a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítványhoz (KESMA) tartozó orgánumok egyikébe-másikába.

orban_gyurcsany.jpgVan, hogy a tisztánlátás igénye ösztökél erre. Elvégre úgy tisztességes, ha a dolgainkat megvizsgáljuk innen is, onnan is. Meg aztán lássuk be, van abban ráció, ha nem hagyjuk figyelmen kívül, mivel tömik az ország jó részének fejét. Elég gyakran ütközöm abba a furcsaságba, hogy egy józan gondolkodásúnak vélt ismerősöm egyszer csak elkezd számomra hülyeségnek tetsző dolgokat beszélni. Ilyenkor – mivel élek a gyanúval, hogy máshonnan tájékozódik, mint én – elég szörfölnöm kicsit a KESMA felületein, s kis időn belül nagy biztonsággal rábukkanok a forrásra.

kesma.jpgNincs azzal semmi bajom, ha eltérő módon látjuk a világot. Őszintén szólva imádok beszélgetni, véleményt cserélni, érvek mentén vitatkozni. Sőt, kifejezetten szeretek megismerni különféle nézőpontokat. Egyedül azt utálom, ha úgy nézik az embereket ostobának, hogy kifinomult módszerek segítségével igyekeznek tényleg ostobává tenni azokat. Persze nem akarok álszent lenni. Van úgy is, hogy azért látogatok KESMA-felületeket, mert röhögni akarok egy jót. Megvallom, még soha nem csalódtam. Hiába – hogy is szokta mondani Orbán? –, a magyar ember már csak olyan, hogy sírva vigad. Így vagyok ilyenkor én is. Az egyik szemem sír, a másik nevet, vagy inkább röhög, már amennyiben egy szem képes röhögni.

Mert azt ugye nem gondolhatja komolyan senki, hogy Magyarország legnagyobb baja jelen pillanatban Gyurcsány Ferenc volna. Had’ pontosítsak: immár tartósan, s a jelen pillanatban is ő. Csak beírom, hogy 888.hu, s máris zúdulnak rám az ajánlott cikkek. Gyurcsány Brutus nyomában, Hitviták a libsi térfélen, A sárga irigység és a milliárdos Gyurcsány, Gyurcsány Ferenc Backstreet Boysa. És a többi: Zokniember dolgozik, Tik-Tok – a baloldali politikai pedofilok csodafegyvere, Agresszív frusztráltságból lábszagú demagógiába menekült Jakab Péter, A WHO engedélye után sem ismeri el a kínaivakcina hatékonyságát Vágó István. És ez megy kifogyhatatlanul.

vermedve.jpgAzt gondolom, aki ennyire becsüli az olvasóit, az vagy tudatosan vezeti őket félre, szerepet vállalva az ország szellemi leépülésében, vagy maga is komoly intellektuális deficittel küzd. Az európai gondolkodás már a 19. században elengedte az elégséges ok elvét, azaz már jó régóta nem elegendő a jelenségeket egyetlen okra visszavezetni. A KESMA-termékek zömének ráadásul nem is maga a jelenség a fontos, hanem az egyszerűen hivatkozható, kommunikálható, ismételhető, démonizálható, könnyen megjegyezhető ok. Úgy, mint Gyurcsány, Soros, Brüsszel, migráció, ja, és persze a gender. Szinte kivétel nélkül minden ezek származéka. Az istenadta nép egy része meg persze zabálja.

De most komolyan. Orbán Gyurcsány-fóbiája közismert. De nem veszi észre, hogy ezzel csak naggyá és vonzóvá teszi az alakját. Ennyire rettegni vérmedvéktől szokás. Gyurcsánynak remek érzéke van a politikához, ahogy Orbánnak is. Ez vitathatatlan. Állócsillagok ők a rendszerváltás utáni hazai politika égboltozatán. De eposzi magaslatokba emelni egy riválist, nem igazán tartozik a bölcs megfontolások közé. Különös tekintettel arra, hogy a rezsim narratívája határozottan tehetségesnek bizonyul a érdeklődésre számot tartó közérdekű információk el-, illetve agyonhallgatásában is. Remek alternatíva volna e sok marháskodás helyett. No persze semmiképp sem szeretnék keresetlen prófétaként stratégiai tanácsokat osztogatni. Ahhoz ott vannak a KESMA számára saját felületeiket önként felajánló médiaguruk.

kesma_csoport.jpgKözben pedig a vezér veri a mellét. Ő meg fogja változtatni Brüsszelt. Ő a szabadságért harcol, szemben a liberálisokkal. KESMA ide, KESMA oda, nem ő, hanem a liberálisok törekednek véleményhegemóniára. NER ide, NER oda, ő nem hisz a párhuzamos társadalmakban. Ő gazdasági, demográfiai, biztonságpolitikai és kulturális közép-európai reneszánszról prédikál. Olyan árnyalt politikáról, amely megérti, hogy az erős Oroszország az erőt respektálja. Csak nem Magyarországra gondol? De a legszebb, hogy szerinte ma nem létezik liberális demokrácia, csak liberális nem-demokrácia. Hát senki nem súg neki? Egyáltalán, össze tudja rakni valaki ezeket a tükörszilánkokat egy koherens képződménnyé? Nekem sehogy nem sikerül.

Képek forrása: mertek.atlatszo.hu / tollal.hu / magyarnarancs.hu / mandiner.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://bloggerbob.blog.hu/api/trackback/id/tr5916528602

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása