Blogger Bob

Köd

2023. március 20. - Blogger Bob

Nagyon szeretném megérteni, mi ez az egész.orban_2.jpg

Azt, hogy miképp lehet egy szabadságszerető nemzetet nyílt hazugságokkal, megtévesztéssel egy olyan tudatállapotba beleszuszakolni, amelynek eredményeképp elképesztő nagyságrendben lesz úrrá rajta valami akolszellem, vagy mi. Hogy a zseniálisan alkalmazott, mégis primitívnek tekinthető kommunikációs stratégiák alkalmazásával miképp bocsájtható olyan köd az emberek agyára, ami képes a racionalitás minden megnyilvánulását elfojtani, s elfedni, eltakarni, láthatatlanná tenni a legelemibb összefüggéseket.

kod.jpgA Fidesz kommunikációját azért nevezem primitívnek, és nem szimplán egyszerűnek, mivel az egyszerűség egyszerre szimpatikus és működőképes is egyben. Itt azonban nem pusztán valami letisztult beszédmódról van szó, s még kevésbé szimpatikusról. Igaz, ettől függetlenül rendkívül hatékonyan működik. A rezsim narratívája ugyanis olyan ösztönöket szólít meg, amelyeket – úgy gondolom – bátran nevezhetünk kultúra előttinek. Ezek mindegyike ott rejtőzik bennünk, mégis, a civilizáció fontos eleme, hogy képesek vagyunk kordában tartani, ha tetszik uralni őket. Freud szerint minden kultúra alapja ez az önuralom. Nem gondolok nagy dolgokra. Ott van például a biztonságérzet kérdése. Ki ne szeretné azt hinni, hogy védve van a legkülönbözőbb veszélyekkel szemben? Azt, hogy egy olyan közösség tagja, amelyen belül – még ha a rangsor végére kényszerül is – védelmet remélhet. Amennyiben az ehhez szükséges erő nem adott, úgy egyszerűen meg kell teremteni ennek az erőnek a látszatát. Jól illik ebbe a népbutításba a számonkérhetetlen ígéretek hangsúlyozása. Ott van például, a nyugat hanyatlásának prognózisa. Meggyőződött erről komolyan bárki, aki beveszi ezt a maszlagot? Vagy vegyük példának azt, amit a nyomokban racionalitást is mutató pénzügyminiszter mondott pár éve, hogy tudniillik Magyarország 2030-ra Európán belül az öt legjobb ország közé kíván kerülni, ahol érdemes élni és dolgozni. Naná, hogy ezért érdemes vállalni megalázást, kisemmizettséget, semmibevételt, s az ennek a felemelkedésnek a zálogát jelentő nemzeti oligarchák tobzódását. Miért kérdőjeleznénk meg annak szavahihetőségét, aki ilyen jövőt jövendöl nekünk?

varg_orban.jpgVagy ott van az a másik alaphelyzet, amelyet önhibáztatásnak szokás nevezni. Ugyan ki szereti belátni, ha elszúrt valamit. Ha valami vállalhatatlan következményért kizárólag magát okozhatja. Ilyenkor igazán szomjúhozzuk a vigasztalást. Ha valaki arról győzköd, hogy mások vittek rossz utakra engem. Naná, hogy hiszünk neki. Ez a másra mutogatás működik az egyén, de a közösség szintjén is. Nem te hibáztál. Nem mi hibáztunk. Legkevésbé persze a vezér hibázott. Az alfahím soha nem tehet semmiről. Ezzel szemben pontosan megnevezhető, megnevezendő a mumus. Ott van, ő tehet mindenről. Az önbecsülésed azonnal helyre van billentve. Hálás vagy, hogy felmutattak valakit, vagy valamit, akit, vagy amit utálhatsz, gyűlölhetsz a saját nyomorúságodért.

Olvasom a telex.hu-n, a Publicus egy felmérése arra az eredményre jutott, hogy a megkérdezettek 63 %-a szerint az Európában egyedülálló hazai inflációért nem a magyar kormány ilyen-olyan politikája, hanem kizárólag Brüsszel a felelős. Hagyjuk is most azt a kérdést, hogy mit kell Brüsszelen értenünk. Mondjon bármennyire is gorilla.jpgellent az összes ésszerű érvnek, annyira jó elhinni, hogy nem mi b*sztuk el. Nem mi tehetünk róla. Helyesen döntöttünk, amikor újra Orbán bandáját választottuk, függetlenül attól, ahová országlása tizenhárom év alatt taszította az országot. Ha ugyanis belátnánk, hogy ők a felelősek bármiért, akkor már bennünket – mármint a NER-t, illetve a Fidesz szavazóbázisát – is felelősség terhelne. Ezért inkább elfogadjuk a nyilvánvaló hazugságot. Egyedül Brüsszel hibáztatható, senki más.

Primitív, kultúraelőttes ösztönök kielégítése tartja fenn ennek a rezsimnek a hatalmát. Valahol valaki pontosan tudja ezt és zseniálisan működteti. Nem fabrikál belőle morális problémát a maga számára, mivel a kultúraelőttes világ nem ismeri a morált. Egyáltalán nem ismeri az erkölcsi dilemmákat. Az alfahím mindent visz. A dominanciára való törekvés késztetése felülír mindent. A nagybendőjű szürkehátú gorilla bármit megtehet. Fájdalmas csak az, hogy ez idáig úgy tudtuk, Magyarországon már a civilizáció, a kultúra világának szabályai az érvényesek. Tévedtünk. A köd, amelyet naponta bocsátanak ránk a lenyúlt médián keresztül, elfedni látszik a tiszta körvonalak felismerése iránti eredendő igényünket.

Képek forrása: reddit.com / hvg.hu / origo.hu / vasarnapihirek.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://bloggerbob.blog.hu/api/trackback/id/tr1718076374

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása