Blogger Bob

Ki - kell - maradni

2022. április 02. - Blogger Bob

„Magyarországnak ebből a háborúból ki - kell - maradni.”orban_kimarad.jpg

Mintha a vezér látszólag elveszítette volna a folyékony beszéd képességét. Azt hiszem, gyakorlatilag senki nem beszél úgy, mint ő. Azaz mégis. Talán a Star Wars-ban szereplő, az C-3PO névre hallgató droid. Csak ő sokkal szerethetőbb, s a hangja is kedvesebb. Meg aztán az ő beszédének szaggatottságát meg is értem. Egyszerűen c-3po.jpgnem tud másképp megszólalni. Na, de Orbánnak azért illenék, hiszen ő nem robot. Bár a mai világban ki tudhatná ezt biztosan. Ott a békemenetes Pataky Attila. Ő se jött vissza az UFO-któl maradéktalanul, a régi valójában. Valamit ott egyszer s mindenkorra elveszített.

De hagyjuk is, mennyire hülyén hangzik, amikor nemzeti Viktorunk valamit nagyon belénk akar sulykolni. A fél ország – ugyan sírva –, röhög rajta. A másik fele azonban még mindig hisz neki. Itt van ugye ez az orosz-ukrán háború. Reggel a Petőfin ugyan ukrán háborúként emlegették, mintha az oroszoknak semmi közük nem volna hozzá, de hát a helyzet az, hogy a háborúkat továbbra is legalább két szembenálló fél vívja egymással, így az a legjobb, ha maradunk az orosz-ukrán háború megnevezésnél. Nos, ezzel kapcsolatban a góré igyekszik úgy aposztrofálni magát, mint a béke szárnyas fejvadászát. Igaz, álpacifista puhányságunkat a szövetségeseink nettó gyávaságnak, elvtelenségnek, illetve – ’56-ra utalva – amnéziának vélik. Orbán azonban kitart amellett, hogy a háború akkor nem terjed tovább, ha kussolunk, lapítunk, de azért kereskedünk tovább, e emellett segítjük a menekülteket. Amúgy pedig hagyjuk, elnézzük és eltűrjük, hogy az oroszok szabadon garázdálkodjanak a kertek alatt.

Igen, a háborúból ki kel maradni, így, szünetekkel tagolatlanul is. Bár nem beszéltem a határainkon belül élő valamennyi magyarral, mégis megkockáztatom, néhány elmebetegen kívül széles e hazában senki nem akarja, hogy a háború kiterjedjen Magyarországra is. Azt állítani, hogy létezik olyan politikai erő, amely háborút akar idehaza, s ezzel hülyíti a magyar választókat, egyszerűen hazugság, mi több, rémhírterjesztés, amelynek akár büntetőjogi következményei is lehetnének. Na persze csak akkor, ha Magyarország jogállam volna. Ez azonban úgy itthon, mint külföldön, sokak által megkérdőjeleződik. Hogy ilyen gondolatmenetek megalkotására ne kerülhessen sor, na, többek között ez is a vasárnapi választások tétje.

pataki_attila.jpgVisszatérve a háborúba sodródásra, azt bizonyosan nem valamiféle Orbán, a Fidesz, vagy a NER által vélelmezett ellenzéki szándék teszi reális kockázattá. Ellenkezőleg. Egyrészt épp az Unió határozott és egységes fellépését felpuhító magyar diplomáciai pávatánc, másrészt az oroszok kezében lévő – s attól tartok, senki által nem ismert – kártyalapok. Orbán uszítása tehát az ellenzéki összefogással szemben meglehetősen hányingert keltő. Nemcsak azért, mert olyannal vádolja a konkurenseit, ami politikai szándékként senki fejében nem fordul meg, de azért is, mert indokolatlan félelmet kelt azokban, akikkel a választások előtti napokban elhitetni igyekszik, hogy ő maga a béke kizárólagos védelmezője. Teheti, hisz tudja, hogy a hívei bármit, a legátlátszóbb hazugságokat is elhiszik neki.

A történelem azonban egészen másra tanít bennünket. Volt két nagy háború, amikor sajnos sikerült a rossz oldalra állnunk. Nem kellene megismételni. Márpedig, ha megvizsgáljuk a folyamatokat, komoly analógiákat fedezhetünk fel az egykori és a mai helyzet között. Az agressziót ugyan elismerjük, de el nem határolódunk annak elkövetőjétől. Továbbra is kereskedni igyekszünk Oroszországgal. Nyilván szólnak emellett racionális érvek, de azok soha nem erkölcsiek. Látva mindazt a mérhetetlen szenvedést és véráldozatot, amelyet az orosz és ukrán katonák mellett leginkább a civil lakosságnak, időseknek, nőknek és gyerekeknek kell elszenvedniük, Szijjártó továbbra sem adja vissza a kitüntetését, amelyet az agresszortól kapott, személyesen pedig a barátjának tekintett Lavrovtól vett át.

szijjarto_lavrov.jpegHa bekövetkezne az, amit mindenki – fogadjuk el, Orbánék is – szeretne elkerülni, vajon melyik oldalra sodorna bennünket az élet? A magyar külügyminiszter akkor hol keresne hazánknak támogató erőket? A V4-ek között, akik már szóba se akarnak állni velünk. Vagy a barátja oldalán. Én személyesen azt gondolom, egy ilyen nemzetközi konfliktusban csak az agresszortól való leghatározottabb és feltétlen elhatárolódás lehet erkölcsileg vállalható kiállás egy ország számára. Az erkölcs pedig felülír minden egyéb érdeket. A gazdaságit éppúgy, mint a választásit. Érdemes ezt is fontolóra venni vasárnap.

Képek forrása: starwars.fandom.com / TV2 / 444.hu / b1.blog.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://bloggerbob.blog.hu/api/trackback/id/tr5817795391

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása