Blogger Bob

Micimackó belelendül

2021. június 07. - Blogger Bob

Valami elkezdődött. A járvány harmadik hullámát követő időszak első komolyabb demonstrációját tartották szombaton.

micimacko_kina2.pngLátványosan nagy tömeg gyűlt össze a Kossuth-téren, hogy tiltakozzon a Fudan Egyetem létrehozása ellen. Az eset kapcsán a hatalomnak jócskán van min töprengenie, s úgy tűnik, mára mintha bele is fájdult volna a feje a történtekbe. Mondjuk nincs is nagyon mit csodálkozni ezen, hiszen saját maga teremtett olyan helyzetet, aminek következtében beszorult két, jelenéktelennek egyáltalán nem nevezhető erő közé. Most aztán ott őrlődik, mint búzaszem a malomkövek között. Előbb kellett volna gondolkodnia.

malom.jpgA hasonlattal kapcsolatban ezúttal elengedem inkább az utánérzést, amely A malomban című örökérvényű felé csábít, az Omega ötödik albumáról, ha jól sejtem, a mindig zseniális Sülyi Péter szövegével. Maradok inkább a két malomkőnél. Ezek egyike kétségkívül Kína, a másik pedig nem más, mint a széleskörű választói akarat. A rezsim maradék hazai respektje ezek között kezdett jelentős mértékben erodálódni. Ha ugyanis Orbán az európai porondon – az eddigiekhez hasonlóan – továbbra is durva és nyíltan vállalt konfliktusokba akar bonyolódni saját szövetségeseivel, akkor ahhoz erős háttértámogatókra van szüksége. Oroszország, Kína, vagy Törökország tökéletesen megfelelnek erre a célra.

Persze csakis addig viselik el egy apró ország dörgölőzését, amíg az afféle csatlósként kész fenntartások nélkül kiszolgálni nagyhatalmi érdekeiket. Amint porszem kerül a gépezetbe – s ez történik most a Fudan Egyetem elleni tiltakozás kapcsán –, fény derül e viszonyok valódi, cseppet sem kiegyensúlyozott természetére. A kínai nagykövetség szokatlanul éles reakcióját A gyűrűk ura azon jelenetéhez tudnám hasonlítani, amikor az addig mérhetetlenül kedves Bilbo, megpillantva a gyűrűt, ijesztő szörnyeteggé válik. Ez a nyilatkozat ugyanis pontosan tükrözi az ujgúrokat átnevelő táborokba kényszerítő, a Hongkongban a demokráciát lábbal tipró, s a Hszi Csin-Ping elnökhöz való hasonlóság miatt még Micimackót is betiltani képes Kína valódi arcát.

bilbo.jpgA másik oldalon ott sűrűsödik a rezsim álláspontjával szembeforduló választói akarat. Meggyőződésem, hogy nemcsak az ellenzéki összefogással szimpatizálóké. Léteznek felmérések a Fudan támogatottságáról. Nem véletlen, hogy a Fidesz ezeket nem lobogtatja a sajtótájékoztatókon. Ahogy Gulyás esetlensége sem ok nélkül való, amellyel kijelentette, hogy népszavazásnak ebben az ügyben úgy másfél év múlva volna létjogosultsága. Ha a dolog az előkészítettségnek mindössze ezen a fokán állna, attól tartok, még ennyit sem tudnánk az egészről.

Az viszont legalább ennyire elképzelhetetlennek tűnik, hogy a NER berkeiben különösebb lelkesedést váltana ki 500 milliárdnyi közpénz belezúdítása a projektbe. Egy olyan intézmény létrehozásába, ahol jó magyarjainknak meglehetősen szűk rétege volna csak képes megfizetni a várható tandíjat. Úgy tűnik, a Fudan jelenléte a térségben komoly uniós, atlanti, s a jó ég tudja, még milyen nemzetközi politikai érdekeket sért. Az átlagembert azonban ennél talán jobban zavarja az a mód, ahogy a hatalom – egyre gyakrabban fitogtatott fölénye birtokában –változatlanul erőből igyekszik keresztülverni ezt az egészet. Végezetül, ami igazán menthetetlenné teszi számukra ezt a helyzetet, az az, hogy mindez a CEU méltatlan elüldözése után történik. Szóval arcvesztés és presztízsveszteség nélkül kijönni ebből szinte lehetetlen. Mondhatni, ezt jól el*úrták.

fudan_tuntetes.jpgA rezsim az üggyel kapcsolatban kétség kívül a zavarodottság jeleit mutatja. Külső szemlélőnek könnyen az a benyomása támad, mintha egyre gyakrabban keletkeznének erős véleménykülönbségek a táboron belül. Mintha gyengülne az a belső konszenzus, hogy Orbán szava, tekintélye, hatalma megkérdőjelezhetetlen. A Fudan esete, akár egy röntgenkép, pontosan megvilágítja a rendszer anatómiáját. A Fidesz jól bevált stratégiája, hogy a hasonló helyzeteket szimbolikus módon tematizálja. A szombati demonstráció azt jelzi, hogy erre most ellenzéki oldalról is alkalom nyílik, ami a választások előtt cseppet sem jelentéktelen lehetőség. S ha Micimackó olykor fázik is, azért még mindig könnyen tűzbe hozható.

Képek forrása: magyarmezogazdaság.hu / Lord Of The Rings / Huszti István - telex.hu / hu.toonsphere.com

A bejegyzés trackback címe:

https://bloggerbob.blog.hu/api/trackback/id/tr6916584988

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása