Blogger Bob

Utcanév forradalom

2021. június 02. - Blogger Bob

Na, ez már végre igazán tetszik. Ahogy a főváros a Fudan Egyetemmel kapcsolatban – kihasználva megmaradt mozgásterének nagyjából a maximumát – reagál a kormány gyomorforgató, kicsinyes, primitív, álszent, olykor a nagyhatalmakkal szemben alattvalóinak tetsző lépéseire.

karacsony_baranyi.jpgLehet persze fikázni ezeket a válaszlépéseket. Lehet hol viccnek, hol provokációnak nevezni őket, s lehet azt is állítani, hogy aki ilyet tesz, annak elment az esze. Lehet az USA-nak tett gesztusként értékelni őket, s arra hivatkozni, hogy semmit nem segítenek az emberi jogok érvényesítéséért küzdő személyeknek, közösségeknek, mozgalmaknak.

ujgur_martirok.jpgCsak hát érdemes lenne elgondolkozni kicsit azon, mit jelent eredeti értelme szerint az önkormányzatiság – segítek: nem paternalizmust és nem is centralizált hatalomgyakorlást. S ha megvan valami definíciószerű, akkor érdemes feltenni a kérdést, mennyit hagy jelenleg érvényesülni ez a mostani rezsim ezekből az elvekből? Milyen eszközök maradtak mára egy önkormányzat kezében ahhoz, hogy a választói akaratot képviselni tudják? Ismét segítek: még mindig adhatnak nevet a különböző közterületeknek. Meggyőződésem, ha Szijjártó és Semjén eltöltene egy laza víkendet egy ujgur átnevelő táborban, ők is rábólintanának arra, amit most a fővárosi önkormányzat részéről kifogásolnak.

Visszatérve a kormány és Budapest közötti huzavonára, az aligha vezetne eredményre, ha bunkóságra Karácsonyék részéről bunkóság volna a válasz. Ebben ugyanis egyrészt – ahogy ezt Orbán környezete már számtalanszor bizonyította – verhetetlenek. Márpedig belemenni egy eleve vesztes ütközetbe, botorság volna. Nincs mit szépíteni a dolgon, ebben a Fidesz jobb, ám ez így akár még dicséretnek is beillik. Sajnálatos módon az ellenzék részéről voltak/vannak kisérletek arra, hogy szintén lemenjenek kutyába, de szerencsére eddig megközelíteni sem voltak képesek a Fidesz által képviselt szintet. A politikushoz méltatlan szavak használatával ugyanis nem feltétlenül lehet közvetlenül károkat okozni a választói tömegeknek.

szabad_hongkong.jpgA tervezett Fudan Egyetem közelében lévő utcák elnevezésében azonban a puszta szellemesség mellett kétség kívül politikai állásfoglalás és bizonyos értékek melletti határozott kiállás is meghúzódik. Egyszerre mondja azt a kormány stratégáinak, hogy magatokkal szórakozzatok, ne velünk. Ezzel egyidejűleg ugyanakkor kinyilvánítja a rendszerváltás veszni tűnő értékvilágához való hűséget is. Mert senki ne feledkezzen meg arról, hogy valahonnan innen indultunk.

Elegünk volt abból, hogy mások mondják meg, mi a jó nekünk. Most Orbán bagázsa igyekszik így eljárni. És szolidárisak voltunk mindazokkal, akik hasonló, vagy még nálunk is rosszabb helyzetben voltak a demokráciát és az emberi jogokat illetően. Ennek a politikai attitűdnek az egyik motorja épp az egykori Fidesz volt. Az a mozgalom, amely – szerintem elég jól emlékezhet rá mindenki – az elsők között ítélte el a Tienanmen téri attakot. Értelmezhetetlen, hogy juthatott el Orbán gondolkodása, s főleg erkölcse az akkoriból e mostani állapotba.

utcanev_avatas.jpgDe nemcsak ő felejtett. A mai ellenzék is szép lassan elkényelmesedett, s megfeledkezett arról, hogyan lehet borsot törni a mindenkori hatalom orra alá. Hát éppen így. Azzal, ha a törvényesség adta keretek között, szó szerint értelmezve minden szabályt, elmegy az ember egészen a falig. Egy rendszer működőképtelenné tehető azzal is, ha betartják az összes szabályt, köztük akár az értelmetlennek tetszőket is, amellyel szabályozni akarják az alattvalókat. Vagy épp kihasználnak mindent, amiről esetleg megfeledkeztek. Mondjuk azt, hogy még mindig nevet adhatunk az utcáinknak. Éljen és virágozzon tehát az Ujgur Mártírok, a Dalai Láma, a Hszie Si-kuang püspök és a Szabad Hongkong útja.

Képek forrása: Ivándi-Szabó Balázs - 24.hu 

A bejegyzés trackback címe:

https://bloggerbob.blog.hu/api/trackback/id/tr2716580130

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása