Blogger Bob

Orbán sakkjátszmái

2019. október 01. - Blogger Bob

Műtét után, lábadozás közben az ember sajátos optikán keresztül látja a dolgokat.

Fura, de most még a bosszantó eseményeknek is van legalább annyi hasznuk, hogy elterelik a figyelmet a fizikai fájdalmakról. Bőven van miről elterelni, s akad bőven az is, ami elterelje.

orban_trocsanyi.jpgÚgy tűnik, ezekben a napokban Trócsányi ügye mindent visz. Dübörög a propaganda, hogy az átlag keresetek szárnyalnak, s a nettó foglalkoztatotti már havi 240 ezer felett jár. Mondjuk, erről szívesen megkérdezném azokat, akik az ország keleti feléből ingáznak a nyugatiba, hogy ott pótolják az onnan még nyugatabbra vándorolt munkaerőt. Vagy a közszféra azon területeinek dolgozóit, akiknél már vagy egy évtizede nem rendezték a béreket. Pontosan tudható, hol van az átlagszámítás statisztikai kutyája elásva. Mégis, Trócsányira figyel az egész ország.

Húzhatják a vészharangot, hogy közeleg a recesszió, amelynek első jeleit az autóipar produkálja. Mivel a magyar GDP igen jelentős része a külföldi érdekeltségű hazai autógyártásból származik, ezek a változások nekünk is fájni fognak, de nagyon. A magyar biztosjelölt dolgai azonban ezt is vastag ceruzával írják felül. Trócsányival ugyanakkor a gépezetbe mintha nem is porszem, de egy komolyabb akadály, mondjuk egy jókora szikla került volna.

orban_ursula.jpgMegvallom, én nem is nagyon értettem, miért őt jelöli Orbán. Szinte biztosak lehettünk abban, hogy el fogják kaszálni. Persze nem az alkalmasságával, a tekintélyével, a szakmai tudásával van a baj. Csak hát ez a fránya összeférhetetlenség. Úgy tűnik, mintha nem azonos nyelvet beszélnének az Eu-ban és Magyarországon. Persze a jó ég tudja, mi lehetett Orbán újabb mesterterve. Azt tudnia kellett, hogy a jelöltje nem fog átmenni. Ki tudja, talán új emberre volt szüksége az alaptörvény felülvizsgálatához, amelyre várhatóan az önkormányzati választásokat követően kerül sor, s Varga Juditban meg is találta a megfelelő személyt. A minisztercsere legsimább módja pedig Trócsányi jelölése volt. Közben persze felmerül bennem egy másik kérdés is. Hova lett a miniszterelnök markáns álláspontja arról, hogy a folyamatos karaktergyilkosságra épülő magyar politikai életben nincs helye női miniszternek, mivel ők nehezen viselik ezt a közeget?

Egy dolgot viszont elmulasztottam. Nekem gyanús volt Ursula von der Leyen szerepe ebben a játszmában. El is hessegetettem hamar a gondolatot, mert a kritikusaim nyilván üres összeesküvés elméletnek nyilvánították volna. Emlékszünk, ugye, mekkora öröm volt a kormány és a propaganda gépezet számra, hogy Trócsányit egy viszonylag komoly posztra, bővítési ügyekért felelős biztosnak jelölte az Európai Bizottság elnöke. Von der Leyen személyét az EB élén a Magyarországot ért korábbi kritikai észrevételei ellenére is sikerült egy ügyes húzással úgy beállítani, mintha megválasztása a magyar uniós politika sikere is volna. Nos, én egy pillanatra sem gondoltam, hogy új szerepkörében enyhébben fogja megítélni a hazai történéseket. Éppen ezért fogalmazódott meg bennem az a gyanú, hogy talán épp azért jelöli Trócsányit egy komolyabb posztra, mert biztos benne, hogy el fog bukni a különböző testületek előtt, s az elutasítás így majd nagyobbat szól. S hogy nagyot szól, azt láthatjuk, hallhatjuk.

orban_varhelyi.jpgAzt ugye nem kell ecsetelni, hogy ez az egész történet mennyire ciki az egész országnak. Főleg, hogy az azóta megnevezett Várhelyi Olivér személyében, ha lehet ilyet mondani, a kezdetektől fogva „kéznél” volt az Orbán számára is tökéletes megoldás. Az a szánalmas duma, hogy Trócsányit a bevándorláspárti erők buktatták meg, talán még a Fidesz hívők és hívek körében sem jön be. Az összeférhetetlenség az összeférhetetlenség. Aki ezt nem érti, az nyilván azt sem érti, hogy bár a döntés bántó, de értünk is van. Ők vélhetően ezt sem fogadják el, hogy ezúttal az Unió, s vele együtt a Magyarország fölé is kiterjesztett jogi védőháló működött. Ha az összeférhetetlenségi szabályokat komolyabban vennénk, itthon is mehetnének másképp a dolgok. Akár már e hó 13-át követően is, miután behúztuk az x-et valamelyik nem összeférhetetlen önkormányzati képviselő- és polgármester jelölt neve mellé.

Képek forrása: hvg.hu / origo.hu / azonnali.hu / hetek.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://bloggerbob.blog.hu/api/trackback/id/tr4615186718

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása