Blogger Bob

Megroppan?

2022. november 30. - Blogger Bob

Meglehet, amit tapasztalunk, az egy csúnya vég kezdete. Meglehet persze az is, hogy nem az.orban_osszeomlas.jpg

Mégis, szinte napról napra válik egyre érzékelhetőbbé, hogy nagy a baj. Márpedig ez igazán tragikus jövőképet fest. Orbán gépezete ugyanis olyan – eddig legalábbis így működött –, hogy képes bármit elfedni, eltakarni. A kommunikációs trükkjeiken keresztül, mintha a láthatatlanná tévő köpeny vált volna valóra a Harry Potterből. A rezsim narratívája jótékonyan takart el mindent, ami megbonthatta volna azt az illúziót, hogy nekünk, magyaroknak, nincs jobb rendszer Orbánénál. Kár tehát alternatívákat keresnünk.

harry_potter_luna.jpgMostanra azonban valami megváltozott. Nem, nem jött még el az igazság pillanata, s az igazmondásé még kevésbé. Ott még nem tartunk, hogy Orbán bejelentse, „Elkúrtuk! Nem kicsit, nagyon!” Pedig ez a helyzet. Gyanítom, e mostani miniszterelnök soha nem fogja elismerni, hogy bármiben hibázott volna. Önként soha nem fogja vállalni a felelősséget sem a Magyarországra váró „nem kicsit, nagyon” negatív forgatókönyvekért. Végtelen gőgjében magának sem fogja bevallani soha, hogy ha kevesebbeknek tesz lehetővé kisebb szabadrablást és ha normálisabb viszonyt igyekszik fenntartani a nemzetközi környezetével, akkor talán nem jutottunk volna idáig, azaz nem süllyedtünk volna ennyire mélyre.

Mert lássuk be, tizenkét és fél év után erre-arra mutogatni nevetséges dolog. Kizárólag neki és a kormányának, az őt mindenben kiszolgáló lojális klientúrának, valamint az őt a hatalomban megtartó Orbán-hívőknek köszönhető, hogy az EU-hoz újonnan csatlakozók élcsapatából mára a szégyenpadra ültetettek közé csúsztunk vissza. És szégyellhetjük is magunkat mindannyian. Szégyellheti magát a NER és tömegbázisa, és szégyellheti magát az ellenzék a szavazótáborával együtt. Én speciel szégyellem magam. Mert nincs olyan, hogy élünk egy országban, s gondolkodjunk akár így, akár úgy, de valódi reakciók nélkül hagyjuk, hogy megtörténjen bármi. Megtörténhet, hogy kifosztanak, megtörténhet, hogy elveszik a saját, s a gyermekeink jövőjét, megtörténhet, hogy lábbal tiporják a legalapvetőbb jogainkat, köztük az egészséges élethez való jogot, megtörténhet, hogy normális közoktatás híján olcsó munkaerővé degradálnak bennünket a tudás alapú nyugati civilizáció peremvidékén. A helyzetért az Orbán-rezsim okolható, de mindannyian felelősek vagyunk érte, mivel eltűrjük, hogy mindezt megtegyék velünk.

orban_kavosz.jpgDe mondom, most valami változást szimatolok. E változás tüneteinek akár örülhetnénk is. Mintha néhány újabb nyilatkozaton keresztül ismét bekopogtatott volna Magyarországra a Cseh Tamás által megénekelt Valóság nevű nagybátyánk. Mintha a kormányzati kommunikáció az illúziók világa felől egy aprócska lépést tett volna abba az irányba, ami tényleg van. Olvasom, hogy Orbán a „20 éves a Széchenyi Kártya Program” című rendezvényen tartott beszédében – szemben a korábbi, puszta ijesztegetéssel felérő irreális prognózisokkal – olyan reális - veszélyekre hívta fel a figyelmet, mint az energiaválság közepette használhatatlanná váló korábbi hatalomgyakorlási modellek, 4000 milliárd forint előteremtésének kényszere a konszolidációhoz (az elpuskázott EU-s források nélkül nem lesz egyszerű – Blogger Bob), vagy a járulékok csökkentésének megvalósíthatatlansága.

Rosszat sejtet a betéti kamatok állami korlátozása ugyanúgy, mint a kamatstop eltörlése a hiteleseknél. Lebegtetik az eddig vívmányként kommunikált üzemanyag ársapka kivezetését, nem mintha nem lehetett volna tudni, hogy ez a megoldás is a tarthatatlanok közé tartozik. A cukorhiányra már csak legyintünk, a napelemekkel kapcsolatban totális a káosz, emelkednek a vadászati engedélyek díjai, ami egy izmos NER-réteget is fájdalmasan érinthet, a fogyasztók rendszerhasználati díját rögzítik ugyan, de a nyáron megemelt szinten, Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter pedig nyíltan beszél arról, hogy a recessziót talán elkerülhetjük, de a 25 %-os inflációt aligha. Mi van? Elkezdtek őszintén beszélni a választókhoz? Nem igazán vagyunk mi ehhez hozzászokva, kérem.

nagy_marton.jpgValahogy mégis büdös nekem ez az egész. Történjen bármi ebben az országban – akár ez a mostani kommunikációs fordulat – elkerülhetetlenül kezdünk gyanakodni valami sandaságra. Egyszerűen ehhez vagyunk szocializálódva. Tényleg, akár örülhetnénk is ennek az őszinteségi rohamnak, én azonban biztos vagyok abban, hogy ezeket a történéseket nem a dolgok tisztázásának szándéka mozgatja. Hiszen látjuk, hogy mindeközben Rogánhoz újabb 16,5 milliárd esik be a kiemelt rendezvényekre, Novák köztársasági elnöki rezidenciáját 278 millióból újítják fel mozi-, smink- és zeneszobával, borhűtővel, kutyakennellel. Nem vagyok kicsinyes, mindez lehet akár indokolt is, tehát megérteném. De éppen most?

A tisztázás igénye helyett én inkább valami olyasmit sejtek, hogyha hazudozással már végképp nem lehet elkenni a dolgokat, akkor adagoljuk cseppenként az elbénázott kormányzás fájdalmasan tragikus következményeit. Ha egyszerre zúdulna minden rossz a választók nyakába, a gerjedő indulatok tutira azonnal elhajtanák e kártékony bandát. Így azonban lehet azt mondani, hogy mi szóltunk időben és különben is, éljen a transzparencia. Azt remélhetik, hogy ezen az úton húzhatják még egy darabig. Azt azonban ez a trükk sem lesz képes eltakarni, hogy az eddig olajozottan működő gépezet visszavonhatatlanul megindult a szétesés irányában.

Képek forrása: konyvesmagazin.hu / MTI - Fischer Zoltán / 24.hu - Szajki Bálint / hirhugo.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://bloggerbob.blog.hu/api/trackback/id/tr3817991524

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása