Blogger Bob

Európa gyávái

2022. október 05. - Blogger Bob

Megy a nagy szájkarate. Az oroszok fenyegetődznek. Úgy tűnik, a birodalmi politika csak az erővel képes érvelni, s ezzel párhuzamosan kizárólag az erőből ért.orban_putyin_mti.jpg

Régóta tudjuk ezt, mivel bőven volt alkalmunk megtapasztalni. Békében szocializálódott generációk erre érthető módon összerezzennek. A háborúkon edzettek – még ha „csak” hideg volt is az a háború – pontosan értik, hogy az ijesztegetés a retorika szerves része. Annak ellenére is így van ez, hogy egy történelmi helyzet szinte mindig rejt magában valós veszélyeket és kockázatokat.

gorilla.jpgVjacseszlav Volodin, az orosz Állami Duma elnöke szerint, aki fegyvert szállít Ukrajnának, vagy segíti a kijevi vezetést a katonai műveletek végrehajtásában, az közvetlen konfliktusba keveredik Oroszországgal. Olyan ez, mint amikor a hím szürkehátú gorilla a mellét döngetve fitogtatja erejét a riválisaival, potenciális ellenségeivel szemben. Kétlábra állva megindul, s az emberi fül számára fenyegetőnek tetsző hangot adva veri a mellkasát. Ijesztő voltában is lenyűgöző látvány. Merthogy a szürkehátú keleti hegyi gorilla (Gorilla beringei beringei) szép.

Ugyanez nem mondható el az emberről, amikor hasonló módon viselkedik. A mai embertől (Homo sapiens sapiens) valahogy többet várunk. Ezúttal azonban nem az orosz politika magatartásával szeretnék foglalkozni. Annak megítéléséhez számomra elegendő egy általam hitelesnek gondolt álláspont mérlegelése. Az egykori politikai fogoly, Mihail Hodorkovszkij int a következőkre: nem szabad, hogy megfélemlítsen minket egy olyan zsarnok, aki tudja, hogy vesztésre áll. Putyin zsarolásának csak úgy lehet véget vetni, ha inváziós haderejét megfutamítják.

mihail_hodorkovszkij.jpgA magyar kormány azonban – egyelőre úgy tűnik –, mintha Putyin kottájából játszana. Mintha nem értené, hogy vannak konfliktusok, amelyekből egyszerűen képtelenség kimaradni. Mintha nem venné észre, hogy már most is nyakig benne vagyunk egy Európa vs. Oroszország konfrontációban. Itt ugyanis már régen nem orosz-ukrán konfliktusról van szó. Orbán az egyik pillanatban a migrációs emberáradattól félti a civilizációnkat, a nyugati világot és értékrendet, hogy aztán a következőben Putyin karjaiba taszítsa Magyarországot. Egy olyan ölelésbe, amely legalább annyira idegen a számunkra, mint az, amelynek oly határozottan megálljt akar parancsolni a határainkon.

Az pedig végképp nem mindegy, hogy egy ilyen konfliktusban melyik oldalra állunk. A választ egyelőre próbálják lebegtetni. Néhány korrupt gazember személyes érdekeit szem előtt tartva parolázunk a legszebb, a 48-as szabadságharcunk leverőivel, az 56-os reménysugár vérbe fojtóival, akik aztán évtizedeken keresztül megakadályozták Magyarország felemelkedését. Egyetlen pillanatra sem szabadna megfeledkeznünk arról, hogy Putyin gőgje ugyanaz az a lelketlen, embert nyomorító hatalmi gőg, mint ami a cárokat, Sztálint, vagy a világ bármely diktátorát hajtotta. Ezzel a gőggel paroláz Szijjártó, ennek a gőgnek az oldalvizén próbálja meg Orbán az érvényesülés legocsmányabb útját járni, ez a gőg siratja Kocsis Máté akváriumát, ez a gőg parkol le luxusautókkal a frakcióülésre érkezve Balatonalmádiban és ez a gőg fűti Kövér undorító cinizmusát, amikor – többmilliós havi fixszel a zsebében – van képe kijelenteni, hogy tisztességes pedagógus nem a keresetétől teszi függővé a teljesítményét.

elo_lanc.jpgA békéről hablatyolnak, stratégiai nyugalmat emlegetnek, miközben a háborús veszélyhelyzetben rendeletileg kormányozva gyarapítják a nemzeti oligarchák vagyonát. 1914-ben és 1941-ben nem egyszerűen a vesztes oldalhoz csatlakoztunk, hanem az erkölcsileg vállalhatatlanhoz. Ha bedőlünk a fenyegetéseknek, s valamiféle hagymázas magyar érdekre hivatkozva riadt nyusziként továbbra is tartózkodunk a határozott állásfoglalástól, nagyon könnyen találhatjuk magunkat az agresszor oldalán. Így végül a rettegett, lóhátról hátrafelé nyilazó kalandorokból, Zrínyi hős várvédőiből, Dobó egri oroszlánjaiból, a kereszténység védőbástyájából, egy legendás szabadságszerető és bátor népből könnyen válhatunk Európa megbélyegzett gyáváivá.

Képek forrása: tengerekesfolyokelovilaga.network.hu / ujszo.com  / merce.hu / MTI foto

A bejegyzés trackback címe:

https://bloggerbob.blog.hu/api/trackback/id/tr6517947582

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása