Blogger Bob

Megzabolázhatatlan falánkság

2022. április 06. - Blogger Bob

Arra készültem, hogy a választásokat követően, az ezt a blogomat elfogultsággal vádlóknak, s persze magamnak is igazolni fogom, hogy a fordulatot követően is képes vagyok kormánykritikusan gondolkodni és írni.orbanmeszaros.jpg

Ezt tartom ugyanis a nyilvánosság előtt való megszólalás, a média egésze és az egyéb felületek legfontosabb missziójának. Olyan fékként működni, amely hozzájárul az egyensúly megteremtéséhez. A szó erejével megakadályozni azt, hogy a hatalom megtehessen bármit. Nem jött össze. Ahogy oly sokan ebben az országban, tévedtem én is. A várt fordulat elmaradt.

parlament_2022.jpgPersze felmerült bennem is, van-e értelme ilyen körülmények között mindazon erőfeszítésnek, melyet az ember – egy tisztább Magyarország megteremtése érdekében – már eddig is folytatott. A szkepszis, az apátia most nyilván széles körben rátelepedett a változást akarókra. Több oka is van azonban annak, ami miatt minél előbb talpra kell állni. A rezsim várhatóan minden eddiginél megzabolázhatatlanabbnak, s ezzel összefüggésben egyre mohóbbnak és falánkabbnak fog mutatkozni. Márpedig a szakemberek szerint Európa – főleg az orosz-ukrán háború okán – igen komoly gazdasági válságnak nézhet elébe. Egy ilyen helyzetben a legjobb, amit tehetünk, ha közös problémáinkat konszenzusos alapon próbáljuk kezelni.

Ehhez azonban olyan megbízható partnernek kell bizonyulnunk, akire minden körülmények között számíthatnak a szövetségesei. S éppen ez az, amivel már jó régóta adósak vagyunk. A közösségünk iránti elkötelezettségnek a puszta szavakon túl, tettekben való megmutatásában. Márpedig a nyilvánosság kontrollja nélkül ezen a téren soha nem leszünk képesek az előrelépésre. Aztán jöhetnek az újabb és újabb jogállamisági eljárások, s ezek következményeképp az újabb és újabb szankciók. Mintha nem a jogállamisági kritériumok betartása volna a legegyszerűbb út ahhoz, hogy uniós tagságunkból a lehető legtöbbet hozzuk ki.

nyilvanossag.pngA választások eredményéből az mindenképpen kiderült, hogy az eddigi ellenzék képtelen volt megszólítani a biztos táborán túli választókat. Képtelen volt eljuttatni az üzeneteit azokhoz, akik bedőltek a rezsim narratívájának. Kommunikációs stratégiából az összefogás elégtelenre vizsgázott. Leginkább azt nem sikerült hitelesen közvetítenie, hogy valóban reális alternatívát képvisel a Fidesszel szemben. Ha ki akarunk törni valaha is annak az egydimenziós gondolkodásnak a börtönéből, amelyet az orbáni hatalom épített körént tizenkét év alatt, s amelynek falait most újabb négy éven keresztül igyekszik majd minél jobban megerősíteni, akkor azonnal hozzá kell fogni új ellenzéki politikai struktúrák kidolgozásához. Addig pedig minden eddiginél nagyobb szükség van a nyilvánosság erejére.

Ez a romlott hatalom ugyanis fikarcnyit sem fog visszavenni a nagyarcúságából. Ennek a rendszernek továbbra sem Magyarország lesz az első, hanem saját maga és a kiszolgálói. Továbbra is egész társadalmi rétegeket fog az útszélen hagyni. Továbbra is kuruckodni fog azzal az Unióval, amely az egyetlen valós lehetőséget kínálja a felemelkedésre. Itt van ez a mai eset is. Szijjártó Péter berendelte magához Ukrajna Magyarországra akkreditált nagykövetét, s közölte vele, hogy az ukrán vezetők nyilatkozataikban megsértették a magyar embereket. Remélem Ljubov Nepop, még ma is úgy gondolja, ahogy március 15-én mondta: Érzem, hogy a magyar nép mellettünk áll.

szijjarto.jpgUgyanakkor túl azon, hogy Ukrajnának jelen pillanatban kisebb gondja is nagyobb annál, semhogy a magyar külügyminiszter diplomáciai lépése különösebben lázba hozná, Szijjártó sértődöttségének azért lehetnek komolyabb következményei is. Az például, hogy Putyin, s mellette Szijjártó szívbéli barátja, az őt kitüntető Lavrov külügyminiszter elégedetten mosolyog, avagy éppen harsányan röhög az ilyen hírek hallatán. Ez viszont aligha vet jó fényt ránk nyugati szövetségeseink szemében. Másrészt vajon feltette-e magának a külügyminiszter azt a kérdést, hogy az ilyen és ehhez hasonló diplomáciai pengeváltások vajon milyen hatással vannak a kárpátaljai magyarok helyzetének alakulására? Szijjártó lépése szinte biztosan megnehezíti további sorsukat. Aligha akarhatjuk, hogy minnyájunkat összemossanak egy ilyen hagymázas politikával. Ehhez egyelőre az egyetlen lehetőségünk az maradt, hogy a nyilvánosság előtt következetesen kifejezzük a leghatározottabb egyet nem értésünket.

Képek forrása: vg.hu / nyilvanossagklub.hu / 444.hu / zsurpubi.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://bloggerbob.blog.hu/api/trackback/id/tr4017799079

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása