Blogger Bob

Lábszagú paternalizmus

2021. december 06. - Blogger Bob

Terjed egy sokak által szellemesnek gondolt video a neten, vizuális utalással arra, hogy azt Szentkirályi Alexandra töltötte fel a TikTok-ra.masik.jpg

A felvételen a miniszterelnök látható és hallható, ahogy a Fidesz 29. kongresszusán szónokol. Igyekszik viccesnek mutatkozni, s a saját közege talán vevő is az olyan mondatokra, amelyek a videon hangoznak el. Az Magyarország megítélésének viszont bizonyosan nem tesznek jót. Az a helyzet, hogy az egyre fokozódó elszigetelődésünkhöz – amennyiben jól érzékelem ezeket a folyamatokat – egyebek mellett Orbán Viktornak a széles nyilvánosság előtt elhangzott, gyakran már-már trumpi magaslatokban szárnyaló megnyilatkozásai jelentős mértékben járulnak hozzá.

orban.jpgAz ország első embere mintha szereptévesztésben volna. Talán humoristának képzeli magát, ami azért a diplomácia világában, ha nem is szokatlan, de nem a legüdvözítőbb út az érdekérvényesítéshez. De visszatérve Szentkirályi Alexandrához, nem tartom annyira ostobának, hogy elhiggyem, tényleg ő töltötte fel ezt a felvételt. Mi több, egyáltalán nem tartom ostobának. Annak ellenére sem, hogy időnként mintha szándékosan akarna megtéveszteni bennünket. Az ilyen mondatok például nem feltétlenül árulkodnak arról, hogy megszólalásai előtt komoly intellektuális mérlegelést végezne: „Szeretnénk, hogy a gyerekeink magyarok legyenek, vigyék tovább a kultúránkat, hogy a jövőben is magyarok éljenek Magyarországon!”

Én azt gondolom, egy-egy ilyen mondat akkor is a hazudozás kategóriájába tartozik, ha nem állít semmit. Kétségtelenül azt a hamis látszatot kelti ugyanis, hogy komoly veszély fenyegeti a magyar jövőt. Azt, hogy magyarok éljenek Magyarországon, vagy hogy a gyerekeink magyarok legyenek. Ez azonban egyszerűen nem igaz. Megengedem, egy globális katasztrófa terelheti ebbe az irányba a történéseket, de ennek nagyjából annyi az esélye, mint hogy Kósa Lajos hutu és tuszi törzsi vezetőkkel ebédeljen együtt a Costes Downtown-ban. Arról nem is beszélve, hogy a magyar kultúra továbbviteléért aggódva Szentkirályi igazán egyeztethetne egyszer az annak jelentős részét kukázásra ítélő Demeter Szilárddal.

alexandra.jpgSzóval, én így se, úgy se hiszem, hogy Szentkirályi töltötte fel azt a felvételt. Az abban szereplő szellemeskedés azonban lehorgonyzott a gondolkodásomban. Az, ahogy Orbán kamaszos mosollyal a szája szegletében azt mondja: „Mi itt nem fogunk megfagyni télen. Ők ott meg szülhetnek férfiként. Kinek mit intézett a kormánya.” Vizsgáljuk meg csak kicsit közelebbről ezt az izmoskodást. „Mi itt nem fogunk megfagyni télen.” Nem nehéz beleérteni egy ilyen mondatba, hogy ők viszont annál inkább – utaljon bárkire is a személyes névmás. Erre azért térjünk majd vissza tavasszal, a választások előtt. Kicsit problémásnak tartom, hogy a fagyhalál nem miniszterelnöki bemondásokat követve szedi az áldozatait, illetve kíméli meg az embereket. Október eleje és november közepe között már így is 25 haláleset hozható összefüggésbe a kihűléssel. Szóval nem kellene ezzel viccelődni.

Aztán ott van a következő sziporka, hogy tudniillik „szülhetnek férfiként”. Meg nem tudom érteni, hogy ez a gender problematika miért böki annyira a kormánypártok csőrét. Pontosabban miért mossák össze tudatosan és következetesen a biológiai és a társadalmi nem fogalmát? Azaz dehogynem értem. Kipróbálták és bejött. Magyarországon sajnálatosan még mindig működik az, hogy kipécéznek egy társadalmi csoportot, akikkel baba.jpgszemben aztán a gyűlöletre építve egy szélesebb közösséget lehet építeni. A gyűlölködők közösségét. Senkit nem zavar, hogy egy ilyen közösséghez tartozni szégyen. A gyűlölet mindig erős és tartós közösségeket épít. Hajrá, utáljuk hát a férfiként szülni akarókat! És erre hosszútávú politikai stratégiát dolgoznak ki.

Végül itt a harmadik mondat: „Kinek mit intézett a kormánya.” Két okból is talán mindhárom közül ez a legsúlyosabb és a legfelelőtlenebb kijelentés. Egyrészt kormányokat vádol azzal, hogy nem gondoskodnak kellő körültekintéssel a polgáraikról. Nem gondolom, hogy jól jönnénk ki bármely, a társadalmi gondoskodást szem előtt tartó összehasonlításból. Különös tekintettel arra, hogy Magyarország a Covid járvánnyal összefüggésben az uniós lista legszomorúbb helyezései között billeg fel, s alá a lakosságarányos halálozási statisztikákban. Másrészt miféle lábszagú paternalizmus azt gondolni, hogy kormányzati feladat „intézni”, ki miként szüljön? Mert ők, ugye, akiknek Magyarország az első, nem lesik ki a hálószobatitkokat.

Képek forrása:  Telex - Huszti Péter / facebook.com / glamour.hu / abcnews.go.com

A bejegyzés trackback címe:

https://bloggerbob.blog.hu/api/trackback/id/tr3516775422

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása