Blogger Bob

A rezsim malmára

2021. október 11. - Blogger Bob

Folytatódik az előválasztási rémálom. Lassan olyan ez az egész, mint egy horrorfil.

Elmagyarázná nekem valaki például azt, hogy mi szükség van az ellenzéki összefogás bármelyik jelöltjének a lejáratására, meggyalázására, hiteltelenné tételére? Mert ez folyik, akárki láhatja. Oda jutunk, hogy egyesek jobban csinálják, mint a rezsim profi mesterlövészei. Márpedig tőlük aztán lehet tanulni. Tökélyre fejlesztették a műfajt. Az ő fegyvereik azonban a külső ellenfelet, vagy maradjunk inkább Orbán kedves háborús retorikájánál, külső ellenséget vesznek célba. Az ellenzéki összefogás emberei azonban látványosan egymásra tüzelnek.

elovalasztas_kieses2.jpgLehet, hogy még utólag sem vagyok okos. Én azonban ebben a pillanatban úgy látom, csak kellett volna lennie a többpárti megállapodásban egy olyan passzusnak, amely szerint az előválasztás első fordulója előtt, aztán a két forduló között, ezt követően pedig a tavaszi országgyűlési választásokig pláne, az összefogásban közreműködő feleknek tartózkodniuk kell a szövetség pártjainak és jelöltjeinek minősítésétől. Úgy tűnik ugyanis, nem sikerült mindenkinek belátnia, hogy amint a tavaszi voksolást, úgy az előválasztást sem a szövetségesek rovására, hanem a Fidesz-KDNP ellen kell megnyerni.

Aki ezt nem képes belátni, az alkalmatlan arra, hogy az ország miniszerelnökeként kivezesse Magyarországot ebből a mostani rendkívül mély, leginkább morálisnak tekinthető válságból. Aki nem ismeri fel azt, hogy eredményre csak az vezethet, ha a bizonytalan szavazók tömegeit sikerül az ellenzék oldalára állítani, akkor az illető képtelen stratégiailag gondolkodni. Ha pedig ehelyett épp ellenkezőleg, fellépésével a biztos szavazókat bizonytalanítja el, azzal kifejezett károkat okoz az ellenzéki összefogásnak. Magyarul a rezsim malmára hajtja a vizet. A választási szövetségnek, ennek a – lássuk be, egyetlen cél, Orbán megbuktatása érdekében – ideiglenesen életre hívott összekapaszkodásnak semmi szüksége ilyen alakokra.

vizimalom.jpgMárki-Zay képes naphosszat arról hadoválni, hogy a 2022-es választás igazi csatája a következő hét nap lesz. Ismerős a retorika, nem? Némi nárcizmustól vezettetve már most annyira saját államférfiúi nagyságának bűvöletében él, hogy azt feltételezi, a jelenleg kormányzó koalíció retteg tőle, s emiatt tevőlegesen is Dobrev Klárát fogja támogatni. Világos, ugye? A Fidesz-KDNP Dobrev Klára mellett fog mozgósítani. Ráadásul,. ahogy Orbán szerint, úgy Dobrev Márki-Zay szerint is Gyurcsány embere. Most akkor, hogy van ez? A rezsim Gyurcsány mellett mozgósít?

Ha a jelenlegi nyomás ilyen nevetséges összefüggéseket présel ki valakiből, vajon mi lesz vele később. Hasonló teóriákat bárki kitalálhat. Lássuk csak: mondjuk nevezzük Márki-Zayt Orbán emberének, aki igyekszik szavazókat elvonni a Dobrev-Gyurcsány tandemtől. Attól tartok, egy ilyen fantáziadús koncepció mellett jóval több érv volna felhozható, mint amellett, hogy a Fidesz támogatja Dobrevet Márki-Zayjal szemben. Azonban, még mielőtt valaki komolyan venné ezeket az agyrémeket, tisztázzuk gyorsan, hogy mindkettő nyilvánvaló hülyeség. Csak hát annak, akinek miniszterelnök-jelölti ambíciói vannak, nem feltétlenül kellene marhaságokat összehordania a szövetségese rovására. Célszerűbb (lett) volna inkább felkészülnie az olyan trollok ellen, mint amely szerepet augusztus 28-án Hollik István játszott el a Márki-Zayjal folytatott vitában, s korrekt érvekkel visszavágni neki. Ott sem az volt a baj, hogy az ellenzéki miniszterelnök-jelöltnek ne lettek volna érvei Hollik handabandája ellen, hanem az, hogy azokat sehogy nem találta.

dobrev_marky.jpgMárki-Zay most azzal jön, hogy a mi érdekünkben radikális. Én azonban ezt a radikalizmust nem látom sehol. Inkább a gyengeség jeleit tapasztalom. Mondjuk abban, hogy nem a szövetségesével, Dobrevvel kellene, hanem Orbánnal szemben volna elvárható keménykednie. S ha egy választási szövetségen belül nem képes összhangot teremteni a tábor eltérő értékrendjei között, vajon mit tudna kezdeni az ország egészének megosztottságával? Egy pozitív előválasztási kampány az lehetett volna, ha a két (eredetileg három) jelölt megfogja egymás kezét, kijelenti, hogy mindketten (mindhárman) le akarják váltani az Orbán-rezsimet, majd elmondják, ezt közülük ki, hogyan képzeli el, végül meghajolnak, s megkérnek bennünket, hogy válasszunk a kínálatukból. Ehhez pedig se visszaléptetésre, se karaktergyilkosságra nem lett volna, nem lenne szükség. Csupán arra, hogy kezeljenek bennünket felnőtt, felelős állampolgárokként. Mert ez az, amit az Orbán-rezsimtől sem kaptunk meg soha.

Képek forrása: szabadpecs.hu / origo.hu / magyarhirlap.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://bloggerbob.blog.hu/api/trackback/id/tr7916717824

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása