Blogger Bob

Orbán társaságai

2021. július 05. - Blogger Bob

Orbán minden kétséget kizáróan társasági ember. A legkülönbözőbb csoportokban szeret felbukkanni.

orban_egyutt.jpgPersze elvárja, hogy ahol csak lehet, ő álljon a figyelem középpontjában. Ahol pedig ez nem megy, ott igyekszik a legnagyobbak közelébe sorakozni. Ez utóbbi szándékával mostanában azért akadnak gondok. Egy olyan rezsim vezetője, amelynek lételeme a mindennapos konfrontáció, elkerülhetetlenül halad az elszigetelődés felé. Ami ennél jóval nagyobb baj, hogy ezzel egyidejűleg Magyarország is ebbe az irányba sodródik.

tarsasag.jpgÚgy tűnik, mára sikerült elérni, hogy a magyar miniszterelnök Európában nem számít jó társaságnak. A pillanatnyi politikai érdek olykor még mellé sodor egy-egy periférikus figurát, de akik valóban tényezőnek számítanak, azok mintha ritkábban, kevésbé mosolygósan, s kicsit talán feszengve viselik a társaságát. Orbán ma egyáltalán nem az a politikus, akivel jó dolog jóban lenni, mert számít a barátsága, s akinek lobbierején keresztül el lehetne érni bármit is Európa színterén.

A jelenlétnek persze vannak olyan terepei, ahol a mai napig örömmel fogadják. Ám a lelkesedés többnyire ekkor sem a személyének, hanem a pozíciójának szól. Elvégre mégiscsak egy miniszterelnökről beszélünk. Ha már a nagypolitikában egyre kevésbé veszik komolyan, akkor igyekszik elvegyülni az övéi között. Legyen szó kolbásztöltésről, vagy halászléfőző versenyről, könnyen megtalálja a hangot a nép egyszerű gyermekeivel. Miniszterei, államtitkárai is egyre gyakrabban mutatkoznak a könnyűzene társadalmasításában szerepet játszó, magukat előszeretettel művésznek nevező sztárok között. Szóval virágzik a populizmus.

orban_dzsudzsak.jpgÁm Orbán leginkább a sportolók társaságában érzi jól magát. Ő egy ilyen sportos figura. Alkatilag mára már nem annyira, de hát ismerünk jónéhányat a legnagyobbak közül is, akik a karrierjük végeztével komoly változáson mentek át. Ahogy hallom, időnként még Rossinak is üzenget. Dzsudzsákban pedig mintha ifjúkori önmagára ismerne. Az ő társaságában végre önmaga lehet. Úgy viselkedhet, ahogy akar, a tisztelet azonban még így is kijár neki. Atyai szeretettel néz a kis házi legendára. Mintha saját beteljesületlen vágyainak lovagját látná benne.

Aztán a házi legenda mellett ott vannak a házi oligarchák. Velük kicsit komolyabban, keményebb kézzel kell bánnia, bár Simicska félreállításakor megmutatta, kinek a kezében van a gyeplő. Azzal, hogy gyakran mutatkozik velük együtt, legitimálja is őket. S azzal, hogy legitimálja őket, a gyarapodásuk útját is egyengeti. De legitimál egy másik társaságot is. A nagypolitika azon szereplőit, akik pontosan tudják, hogy Európa vizeire legfeljebb az ebben a relációban a révkalauz, vagy az éttermi köszönő ember szerepét játszó magyar miniszterelnök segítségével juthatnak el. Ezek a figurák – az EU értékrendje felöl szemlélve őket, s némi eufemizmussal élve –, a központosított hatalomgyakorlás nagymestereinek számítanak, s így már cseppet sem minősíthetők igazán jó társaságnak.

orban_putyin.jpgÚgy tűnik azonban, rossz társaságba keveredni könnyebb, mint elkerülni azt. Ráadásul van, hogy az ember nem is igazán maga válogathatja meg társaságának tagjai. A Riporterek Határok Nélkül újságíró szervezet első európaiként Orbánt is a sajtószabadság ellenségeinek listájára vette. Olyan fél és egész diktátor nagyágyúk közé, mint a szaúdi koronaherceg, a brazil elnök, a bangladesi miniszterelnök, a hongkongi kormányzó, szír, iráni, fehérorosz, Fülöp-szigeteki, eritreai csúcspolitikusok, s persze az orosz elnök. Kétes dicsőség, de vagyunk páran e hazában, aki magunk is úgy gondoljuk, helye van közöttük.

Képek forása: civilhetes.net / 24.hu / valasz.hu / nepszava.us

A bejegyzés trackback címe:

https://bloggerbob.blog.hu/api/trackback/id/tr1816613728

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása