Blogger Bob

Novák szerint az emancipáció

2020. december 14. - Blogger Bob

Már előre tartok tőle, hogy amikor néhány bekezdés erejéig Novák Katalin emancipáció fogalmával foglalkozom, félre-, illetve belemagyarázással fognak vádolni.

Mivel alkalmam volt innen-onnan elsajátítani az értelmezés radikális előfeltevés mentességre való törekvésének követelményét, minden esetben – így ezúttal is – igyekszem teljes eltökéltséggel érvényesíteni azt. A miniszter asszony szavait próbálom úgy értelmezni, ahogy az a szövegkörnyezetből szerintem valóban kikövetkeztethető.

eros_no.jpgMár ebből – az ízlésemtől amúgy teljesen idegen – bevezető óvatoskodásból rájöhet bárki, hogy kerülni igyekszem az elfogultságnak még a látszatát is. Ettől függetlenül nyilván sokan fogják úgy gondolni, hogy egy ilyen interpretáció kizárólag valamilyen balliberális farkasveremből érkezhet, s a háttérben máris felsejlik Soros György könnyen felismerhető profilja. Demeter Szilárd és Orbán Viktor újabb megnyilatkozásai alapján persze már most jókora képzavarba keveredtünk, csak azt kellene tisztázni végre, hogy egy ilyen farkasverem a ragadozó védelmére (Wolfssance), vagy elejtésére (Wolfsgrube) szolgál, azaz a náci, vagy a vadászati terminológiát használjuk-e? De ezt a kérdést most had’ hagyjam nyitva magam is.

Kezdem inkább azzal, hogy a családokért felelős tárca nélküli miniszter főztje nem lehet túl izgalmas. Az Axióma névre keresztelt Facebook-profilra tegnap feltöltött, Hogyan lehet sikeres egy nő? című videobejegyzést ugyanis azzal indítja, hogy szeret sütni és ritkán tér el a recepttől. Őt továbbá jó érzéssel tölti el, hogy a hozzávalókat megfelelő módon vegyítve többnyire ugyanazt az eredményt kapja. Tényleg olyan az egész, mintha valami régi bedekkerből származna a gondolat, s egyben ismerős is! Használd ugyanazokat az összetevőket (Soros, bevándorlók, Gyurcsány, Brüsszel), ugyanazokkal a módszerekkel, ahogy az korábban már sikeresnek bizonyult, s a kívánt eredmény nem maradhat el. Útmutató a Fidesz politikacsinálóinak.

noi_muszkli.jpgCsak hát az élet úgy szép, ha változatos. Nekem legalábbis. Ám ez a felütés Nováktól mintha egyszersmind összefoglalója is volna a NER gondolkodásának, illetve a NER-től elvárt gondolkodásnak. Emlékszünk, legutóbb már igazából program sem kellett. Folytatjuk, amit elkezdtünk. És folytatják is mind a mai napig, nevezzük bárminek, ami Magyarországon folytatódik. Csábító, hogy erről a működési mechanizmusról beszéljünk kicsit mélyebb összefüggéseiben, mégis, egyelőre maradjunk az emancipáció kérdésénél, pontosabban annál, ahogy ezt egy magyar miniszter a 21. században érti, különös tekintettel arra, hogy maga is nő.

Az infovideoban felvetett kérdésre Novák azzal próbálja megadni a választ, hogy elmeséli, mit ne tegyen a szebbik nem képviselője, ha kiteljesedésre vágyik. Pl. ne higgye el, hogy folyamatosan versenyeznie kell a férfiakkal. Ne gondolja, hogy össze kell mérnie magát velük, s azt se, hogy olyan beosztásra és akkora fizetésre van szüksége, mint nekik. Ne mondjon le a privilégiumairól egy rosszul értelmezett emancipációs küzdelemben. Elborzadva hallgattam a miniszter asszony szavait.

noi_boksz.jpgEgyrészt nem ismerek senkit, aki számára az ēx manu capere-ből származó emancipáció versenyhelyzetet jelentene. Amit Novák versenynek és összemérésnek nevez, az pusztán egy végtelenül egyszerű és természetes egyensúlyhelyzet megteremtésére való igény: azonos munkáért azonos bért, azonos erőfeszítés mellett azonos beosztás lehetőségét stb. Az atyáskodó kéz elutasítását. Vajon mi kivetnivalót lát ebben Orbán minisztere? Miért volna ez az emancipáció helytelen értelmezése? S aki mindezt fontosnak tartja, ugyan mért kérdőjelezné meg az anyaságban való kiteljesedés lehetőségét? Az axiómák, a bizonyítékokkal, vagy érveléssel alá nem támasztott kinyilatkoztatások mindig konfliktusokhoz vezetnek. Félek, Novák axiómái tarthatatlanok. A baj csak az, hogy milliókat félrevezető ideológia épül rájuk. A ne változtass a recepten maszlaga.

Képek forrása: stylemagazin.hu / kaposvarmost.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://bloggerbob.blog.hu/api/trackback/id/tr4716339348

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása