Blogger Bob

Legyen vége már!

2022. május 09. - Blogger Bob

Úgy tűnik, ez a mi Viktorunk már prófétának SEM válik be. Azaz had’ pontosítsak. Dehogy a mi Viktorunk. Mondjuk inkább úgy, hogy az övék. A NER-é.orban_putyin.jpg

Az ő narratívájuk szerint ugyanis élesen szembe kell állítani a mi és az ők személyes névmásokat, illetve azt, amit ezek jelölnek. Mi a békét támogatjuk, ők a háborút. Mi rezsicsökkentést hajtunk végre, ők emelni akarják a gáz árát. Mi megvédjük a gyerekeinket, ők rá akarják szabadítani az LMBTQ aktivistákat az iskolákra. Valahogy ilyen szavakkal zajlik az ország tekintélyuralmú, s egyben végtelenül ostoba kettészakítása

jason_stanley.jpgHogy ez a beszédmód mennyire felel meg egy fasiszta ideológiának, azt így, önmagában elég nehéz volna megítélni. Jason Stanley, a Yale egyetem filozófia professzora szerint legalábbis egy ilyen diagnózishoz több szempontnak egyidejűleg kell érvényesülnie. Az egyszerűség kedvéért ezek száma legyen tíz. Stanley itt beszél róluk. A levonható következtetés – a NER etikailag még gondolkodni képes hívei számára legalábbis – eléggé lehangoló lehet. Vagy ha nekik nem, hát nekünk, a NER-en kívül rekedteknek bizonyosan az. Szégyen.

Szóval Orbán, ahelyett, hogy restellné az egyre inkább vállalhatatlant, még kérkedni is méltóztatik a Putyin köreihez való közelségével. Eljátssza azt, hogy bennfentes információkkal rendelkezik. Még Őszentségének is a fülébe súgta, hogy május 9-én valami jelentős dolog fog történni. A Corriere della Sera által közzétett interjúban Ferenc pápa arról beszélt, hogy Orbán szerint Oroszországnak van egy terve, s ennek megfelelően május 9-én Oroszország Ukrajna ellen folytatott háborúja véget ér.

gyozelemnap.jpgNos, Orbánt én már hallottam valótlant állítani. A Szentatyát eddig még soha. Orbán tehát vagy tényleg tudott valamit, de vélt barátai átverték, vagy nem igazán tudott semmit, csak úgy csinált, mintha birtokában volna valami fontos tudásnak. A hatalmon töltött hosszú éveknek van egy hátrányos következménye. Tudniillik kiismerik az embert. Így aztán Orbánról már elég régóta közismert, mennyire imád a világpolitikai tényező szerepében tetszelegni. Eljátszani, hogy olyan információk birtokában van, amelyekkel kizárólag a nemzetközi politikai élet meghatározó tényezői rendelkezhetnek. Ha nem rendelkezik ilyen infóval, hát gyárt, vagy gyártat magának. Működik ez.

Hogy őszinte legyek, ezúttal jobban örültem volna, ha Orbánnak kivételesen tényleg igaza van. Lesajnáltam volna prófétai sikerét, látnoki képességeit, s leborultam volna előtte, mint az igazság bajnoka előtt. Csak lenne végre béke! Csak lenne végre vége annak a borzalomnak, amely Ukrajnában történik. Csak lenne végre vége a szörnyűségek és a halál vámszedői mohóságának. Május 9-e van. A győzelem napja. Ehelyett bármerre nézünk, háborús bűnökbe, a tömegmészárlásba, értelmetlen pusztításba, állami terrorizmusba, agresszióba, félelemkeltésbe botlunk. A világ pedig ahelyett, hogy a leghatározottabban fellépne a szégyenteljes agresszióval szemben, sunnyog. Ki kevésbé, ki jobban. A magyar rezsim sajnos jobban. Nem az egyetemes erkölcs, hanem a vélt, vagy valós gazdasági, pénzügyi érdekek alapján méri ki a lépéseit. Ez azonban nem stratégiai nyugalom, hanem a legrútabb gyávaság.

 

Német barátaimmal beszélgettem a napokban a háborúról. Voltaképpen mindenben egyetértettünk. Azaz egyetlen dologban talán mégsem. Ők azt mondták, hogy mindez a borzalom egy zavart elme hatalmi gőgje miatt szakadt ránk. Én szemlesütve, szégyenkezve tettem hozzá, hogy ehhez azért kellenek azok a vazallusok is, akik évek óta Putyin mellett találják meg a számításukat.

Újabban egyre gyakrabban jár az eszemben, de tudtam, hogy közvetlenül Húsvét előtt még korai volna felidézni Babits azonos című versét. Látva a háborút, Magyarországnak e háborúhoz való viszonyulását, s szembesülve az emiatt bennem gerjedő mai indulataimmal, itt e poszt végén mégis beidézem. „Elég volt”! „Legyen béke már, legyen vége már”! Aki hallja, adja tovább!

Képek forrása: houstonchronicle.com / 24.hu / Reuters - Bernadett Szabo

A bejegyzés trackback címe:

https://bloggerbob.blog.hu/api/trackback/id/tr2017827481

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása