Blogger Bob

Megfelelő, minimális mértékben

2022. május 04. - Blogger Bob

Azért van annak valami diszkrét bája, amikor Kövér László a pedagógusok béréről nyilatkozik.penz_krumpli.jpg

Talán nem is az ő dolga volna. Mégis vállára veszi ezt a terhet, ahogy tette azt kedden este is, az Inforádióban. Az eset nem egyedi, hiszen a választásokat megelőzően is foglalkozott már a kérdéssel. Március 18-án futott körbe a sajtóban a hír, hogy a házelnök szerint itt az ideje foglalkozni a pedagógusok fizetésével. A jó ég tudja, mi járt akkor a fejében.

kover.jpgTalán tompítani akarta a választások előtt kibontakozó demonstrációs hullám erejét. Ne feledjük, akkor – nem is emlékszem mióta először – valódi társadalmi szolidaritás bontakozott ki a tanárok mellett, ami akár nehéz helyzetbe is hozhatta volna a kormányt. Nem hozta. Mégis, azt lehetett érzékelni, hogy egy valós, számtalan dologban megmutatkozó, a Fidesz által képviselt, s módszertanilag rendszeresen alkalmazott politikai törekvés látszott szétporladni a szülők és gyermekeik nevelőinek összekapaszkodásán. Egy pillanatra zavar támadt a gépezetben, s nem működött a társadalom jól ismert, s nagy hatékonysággal alkalmazott megosztásának taktikája.

Éppenséggel volt tehát gyengíteni való. Mégis, az sem elképzelhetetlen, hogy Kövér szimplán növelni kívánta a népszerűségét. Mondjuk ez eléggé zűrös koncepció volna, hiszen azzal nyilván ő maga is tisztában van, hogy szimpatikussá tenni magát nagyobb sokaság előtt meglehetősen reménytelen vállalkozás. Becsületére legyen mondva, soha nem is vitte túlzásba ezt a törekvést. Nem kereste se az övéi, se a kritikusai kedvét. Igazából ő soha nem mutatja magát másnak, mint amilyen valójában. Azt pedig, hogy milyen is valójában, ezúttal inkább hagyjuk.

pedagogus_tuntetes.jpgA harmadik lehetőséget, azt tudniillik, hogy valóban komolyan gondolja a társadalom felemelkedéshez nélkülözhetetlen munkát végző tanárok béremelését, különösebb mérlegelés nélkül vetném el. Dehogy gondolja komolyan. S ez a keddi nyilatkozatából is kiderül. Egyebek mellett abból, ahogy a – legtöbbször mérhetetlen pátosszal emlegetett – tanári hivatásról gondolkodik. A házelnök szerint azért kell rendezni a béreket ezen a területen, „mert nagyon sok fiatal elmegy inkább mást csinálni, mint hogy iskolában próbáljon veszkődni a gyerekekkel.”

Tetszenek érteni, ugye? Az Országgyűlés elnöke szerint a pedagógusok munkája nem más, mint a gyerekekkel való veszkődés. A házelnökben persze fel sem merül, egy ilyen kijelentés milyen otromba sértés mindazokra nézve, akik évtizedek óta próbálnak mindenféle társadalmi megbecsülés nélkül beleadni apait-anyait az oktató-nevelő munkába, vagy azok számára, akik a jövőjüket teszik erre a pályára. Mondom, Kövér többnyire nem mutatja magát másnak, mint amilyen, ám úgy tűnik, rajta nem igazán fogott annak idején az a nagy veszkődés. De legalább őszinte, ha egyszerű is, mint egy furkósbot.

erettsegi.jpgS ami a bevezetőben említett diszkrét bájt illeti, hát az ezúttal abban áll, hogy megnyugtató, a felelősségével összhangban lévő milliós fizetése tudatában Kövér azt találta mondani, „a megfelelő, minimális mértékben emelni kell a pedagógusbéreket”. „Megfelelő, minimális mértékben”. Vajon milyen a minimális mérték, ha megfelelő? A minimum, ami még elfogadható? Talán emlékszik mindenki arra a nyílt levélre, amelyet egy fiatal pedagógus, s a másikra, amelyet egy már tapasztaltabb egyetemi adjunktus tette közzé. Hihetjük-e őszintén, bajuszt pödörve, hogy egy megfelelően minimális béremeléssel rendezni lehet az oktatásnak mint stratégiai ágazatnak a problémáit? Valójában persze ez mindent elárul arról, hogy a házelnöknek, a Fidesznek és egyáltalán, a NER-nek valóban Magyarország-e az első.

Képek forrása: szeretlekmagyarorszag.hu / 24.hu / origo.hu / kocsisszabougyved.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://bloggerbob.blog.hu/api/trackback/id/tr9917823813

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása