Blogger Bob

Budai Gyulának lenni

2022. február 02. - Blogger Bob

Azon tűnődöm, milyen lehet Budai Gyulának lenni. A munka, az munka. Eddig rendben van.budaigrimasz.jpg

Dolgozz bárhol, ha a góré kiad egy feladatot, azt meg kell csinálni. Mégis, azért az nagyon nem mindegy, mi az a feladat. Mondjuk áss ki egy árkot. Lehet morgolódni, mert kemény a talaj, mert kiásathatná valaki mással is, mert esik az eső, mert fáj a derék, akármi. De lehet fütyülve is, mert süt a nap, szerelmes vagy, belengettek egy kis béremelést. Szóval ásni éppenséggel lehet jókedvűen is. Tanítsd meg ma a hármas szorzótáblát. Moroghatsz emiatt is, hisz te a négyes szorzótáblát jobban szereted tanítani, mint a hármast. Lehetsz másnapos. Veszekedhettetek az este a pároddal. Akármi. S persze lehet derűsen is a szorzótáblát tanítani, mert tényleg szereted a gyerekeket, különösképp ezt az osztályt, holnap kitör a tavaszi szünet, magyarul vidám vagy.

garfield.jpgDe lehet-e jó szívvel azt a munkát csinálni, amelyet Budai Gyulával végeztetnek el? Különösebben nem kellene megerőltetnem magam ahhoz, hogy belássam, a törvénytelenségek feltárása össznemzeti érdek. Így aztán számomra is lehet fontos az, hogy a disznóságok lelepleződjenek. Ne jussanak hozzá fillérekért állami tulajdonban lévő ingatlanokhoz a csókosok. Ne vágjanak zsebre vissza nem térítendő állami támogatásokat az illetékes elvtársakhoz dörgölődzők. Ne működjön zökkenőmentesen az adóelkerülés a rokonok körében. A haver haverjának gyereke ne gyűjthesse a kreditpontokat sikerrel az egyetemen teljesített vizsgák nélkül. Ne lehessen az egy kilométerre jutó átlagár többszöröséért utat építeni. És ne ugyanazok vigyék el az összes komolyabb közbeszerzést.

Budaira azonban nem azt a szerepet osztották, hogy az ilyen és ehhez hasonló visszásságokat leplezze le. Hogy s hogysem, az ő látóterébe, amennyire én tudom – mondjuk így –, kizárólag nem-kormányközeli, nem-fideszes, nem-kereszténydemokrata személyek kerültek. Mennyit lendítene a megítélésén, ha teszem azt a Völner-ügyet ő hozza elő. Vagy ha mondjuk kiderülne, hogy ő az ördög ügyvédje, s ő hozta nyilvánosságra a magyar költészet akusztikai gyöngyszemét, a csikó lát / csík Colát szívet melengető rímpárt. Ebben az esetben akár organikus folytatásként értékelhetnénk a nem sárga / nem hátra összecsengést, s az orbáni rigmus egycsapásra sajátos értelmet nyerne egy intertextuális kapcsolati háló részeként. De legnagyobb sajnálatunkra ez az összefüggés nem áll fenn.

elore_megy.jpgBudai dolgában ehhez hasonló, pozitív elemeket sehogy sem találhatunk. Épp ellenkezőleg. Az egykori elszámoltatási kormánybiztos láthatóan úgy retteg a tárgyilagosságtól, akár a patás ördögtől. Az általa vizsgált ügyeket egészen bizarr premisszák felől közelíti meg. Ilyen például az, hogy elszámoltatni valóra kizárólag a politika folyójának túlsó partján lelhetünk. Milyen érzés lehet Budai Gyulának lenni? Hinni abban, hogy egy ilyen állítás – minden elemi tapasztalatunk ellenére – lehet igaz. Milyen érzés lehet Budai Gyulának lenni, amikor egy-egy őszinte pillanatában rájön, hogy az ő dolga nem a törvénytelenségek leleplezése, hanem kizárólag a politikai ellenfelek besározása? Félek, az ő munkáját csak úgy lehet napról-napra végezni, ha soha nincsenek őszinte pillanatai. Ha soha nem néz tükörbe.

És milyen érzés lehet cipelni magával azt a kudarc-halmot, ami az eddigi tevékenysége során keletkezett? A 2012 júliusi felmentését megelőző közel két évben a wikipedia tanúsága szerint irányítása mellett 1442 esetet vizsgáltak meg, 110 nyilvános jelentés készült, 61 esetben tettek büntetőfeljelentést, 7 ügyben történt vádemelés. Csoda, hogy ilyen hatékonyság mellett az Unió legkorruptabb országai közé tartozunk? Milyen érzés lehet Budai Gyulának lenni tudva, hogy ehhez az ő bénázására is szükség volt? Ha tényleg a korrupciót üldözte volna, s nem csupán Orbán elvárásainak akar megfelelni, most egészen bizonyosan nem itt tartanánk. Ám a kudarcok ellenére sem képes sehogy leállni. Máig keresi a konfrontációt, a vesztes ügyeket. Holott mára megtanulhatta volna, a rezsim, amely felemelte, nemhogy senkit, de még a sajátjait is otthagyja az útszélén, ha az érdekei azt kívánják.

budai_gyula.jpgA legújabb pofára esését Czeglédy Csabával szemben sikerült összehoznia. Nem először. Nem állított sokat, csak azt, hogy pénzt adott Kunhalmi Ágnesnek a budapesti kampány finanszírozására. Meg azt, hogy – a körzetében méltán rendkívül népszerű politikus – eltüntetett 300 milliót, amit az Altustól kapott kölcsön. No meg azt is, hogy a politikus hátráltatni igyekezett az ellene folyó eljárást, ezért betegségre hivatkozva nem jelent meg egy bírósági tárgyaláson. Nos, a Fővárosi Ítélőtábla – immár jogerősen – megállapította, hogy mindezzel Budai megsértette Czeglédy jóhírnévhez való személyiségi jogát. Ellenzéki oldalon már poénra sincs szükség ahhoz, hogy Budain röhögjenek. Elég a nevét kimondani. Az talán fáj, bár nyilván nem nagyon, hogy össze kell dobni hatszázezret, s befizetni a besározni ismételten eredménytelenül megkísérelt politikus kasszájába. Nagyobb zűr, hogy egy ilyen újabb bénázás miatt a tavaszi országgyűlési választások okán igazából Czeglédy ellenfelének, Hende Csabának fájhat leginkább a feje. A jogerős táblabírósági döntés bizonytalan választók sokaságát állíthatja Czeglédy oldalára. Tudják mit? Tekintettel a körülményekre, inkább nem is akarom tudni, milyen lehet Budai Gyulának lenni.

Képek forrása: locitrom.hu / hirtv.hu / 1.blog.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://bloggerbob.blog.hu/api/trackback/id/tr5717096844

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása