Blogger Bob

Kiskarácsony, nagykarácsony

2021. december 10. - Blogger Bob

Annyira érdekelne, hogy megy ez?orban_karacsony.jpg

A miniszterelnök megérkezik a Kossuth Rádió stúdiójába, felteszem némi derűvel üdvözlik egymást Nagy Katalinnal, aztán kicsit átdumálják, milyen témaköröket fognak érinteni az interjú során. Ez idáig teljesen rendben is van. A bennem motoszkáló kíváncsiság inkább arra vonatkozik, hogy a műsorvezető egyeztet-e az adás előtt Orbán sajtósával, netán maga a sajtós állítja össze a tematikát, s küldi át a műsorvezetőnek. Avagy – kicsit a nyugat független sajtójára hajazva – tekintik már annyira nagylánynak Nagy Katalint, hogy hagyják szabadon kérdezni, Orbánt pedig annyira tapasztalt nagyfiúnak, hogy elhiszik róla, kapásból is képes hitelesen válaszolni az esetleg kényesebb kérdésekre.

orban_kossuth.jpgVagy valami öszvér megoldást alkalmaznak itt is. Állítsa csak össze a műsorvezető a kérdéssort, s a bejelentkezés előtt egy kávé mellett végig futnak rajta. Na, számomra ez az izgalmas kérdés. „Rendben Katika, haladjunk eszerint”, vagy az van, hogy a góré pupillája bizonyos kérdéseknél összeszűkül, a műsorvezető szája pedig elfehéredik, mert ismeri ezt a pupillaösszeszűkülést. Pontosan tudja, hogy rosszat jelez, hiszen ezerszer elmagyarázták neki, nem hozhatja egy demokrácia vezérét – még ha az illiberális is – olyan helyzetbe, hogy nemet kelljen mondania egy, a nyilvánosságot elemi erővel érdeklő kérdés kibeszélésére. Márpedig Orbán ezúttal valószínűsíthetően valami ilyesmit mondott volna: Völner Paliról nem beszélünk.

Egy ilyen hipotézissel legalább két dologban bizonyára tévedek. Nagy Katalinnak feltehetően eszébe se jutott volna a szakma íratlan szabályait követve szóba hozni a Völner-ügyet. A másik tévedésem pedig abban állna, hogy a hazai médiaviszonyok között aligha képzelhető el, hogy az ilyen kiemelt jelentőségű interjúk kérdéseit csak közvetlenül az adás előtt egyeztetnék. Az ugyanis nem volna elég illiberális. De hagyjuk is. Egyáltalán, van-e értelme a KESMA létezése, illetve az MTVA működése mellett a sajtó szerepéről, függetlenségéről, a szakma alapszabályairól, az újságírók felelősségéről akárcsak tűnődni is, ebben a jogállamisági támadásoknak kitett kis országban.

varga_judit.pngTény, hogy a ma reggeli interjúból valahogy kiszorult Völner Pál államtitkár úr neve. Mintha nem volna mit megbeszélni az üggyel kapcsolatban. Mintha a közvélemény nem tarthatna igény némi tisztánlátásra, ebben a meglehetősen szövevényes, a hazai politikai életben eddig nem tapasztalt magaslatokat, az államtitkári szintet érintő korrupciós történésekkel összefüggésben. Innen már tényleg csak egy lépés a miniszterek köre. A Völner munkáját felügyelő minisztert Varga Juditnak hívják. Egy nem illiberális demokráciában nála is rezegne a léc, tudniillik ő a miniszter. Talán tévedek, de nem tudok róla, hogy akárcsak megszólalt volna ebben az ügyben. Pedig hát azért mégis. Nehogy már. A felelősségnek felfelé talán működnie kellene még nálunk is.

De nem. Varga Judit hosszú hallgatás után kedden annyit bírt posztolni, hogy „A miniszterelnök aláírta! Februárban érkezik a 13. HAVI NYUGDÍJ!” Aztán még hozzátett ennyit: „Amit a Gyurcsány-Bajnai kormányok elvettek, mi visszaépítjük!” Értik, ugye? Azért ez sok mindent megmagyaráz. Többek között azt is, hogy miképp lesz valakiből miniszter. Mert ugye a nyugdíj igazságügyi miniszteri kompetencia. Az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkárának botránya pedig nem. A kormány választási üzeneteinek közzététele felülír minden miniszteri feladatkört. A tárcát érintő korrupciós vádakkal kapcsolatos tisztázó megszólalás azonban nem. Annak cáfolata, hogy a szóban forgó pénzeknek köze volna bármiféle pártfinanszírozáshoz, szintén nem feladata a miniszternek. De hogy további, az igazságügyhöz közeli csemegéket is felvillantsunk a miniszterasszonytól, ezek is tőle valók: „Németország jövőre: 7 %-os áram és 20 %-os gázáremelés. Magyarország: Megvédjük a rezsicsökkentést!” Kizárólag totális seggnyalás.

miniszterelnok_alairta2.jpgArra, hogy az ellenzék Varga lemondását követeli, az érintett meg se rezzen. Követelje csak. Így működik a demokrácia, ha illiberális. De nem rezzen meg a miniszterelnök sem. Orbán a tőle megszokott beszédmódban nyilatkozott ma is a Kossuth-on. Némi infantilizmussal, a teljes mértékben infantilisnak tekintett választói tömeghez. Ment a kiskarácsony, nagykarácsony. Ha nem oltakozunk, kicsi lesz, ha igen, akkor meg nagy. Hajrá! Ha pedig valaki lelkesen várná, hogy végre ő is sorra kerüljön a választások előtti nagy pénzosztás során, annak azért jutott egy kádári intellektuális magaslatokban szárnyaló üzenet: „Ha olyan pénzt osztasz szét, amit nem termelsz meg, előbb-utóbb csődbe mész.” Az ország jó része remélhetőleg emlékszik ennek a mondatnak az eredetijére, s akkor talán – Orbán szándékai ellenére is – sejtheti, merre halad az ország e mostani rezsim irányítása alatt.

Képk forrása: index.hu / olkt.net / facebook.com/VargaJuditMinisterofJustice

A bejegyzés trackback címe:

https://bloggerbob.blog.hu/api/trackback/id/tr8716780424

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása