Blogger Bob

Vissza az alattvalói státuszhoz

2021. április 16. - Blogger Bob

Az Unió tagállamai úgy gondolták, hangot adnak egyet nem értésüknek egy Hongkongban bevezetett nemzetbiztonsági törvénnyel szemben.

Azaz csak hangot adtak volna, mivel az egységes nyilatkozathoz az összes tagállam támogatására szükség lett volna. Volt azonban egy ország – nem először – amely megvétózta a közös fellépést. Egy ország, amely ismételten destruktív módon lehetetlenítette el az értékalapú, egységes kiállást. A huszonhét tagállamból egyetlenegy. Joga volt hozzá. Nem vitatja senki. Csak ez az újabb vétó lehangolttá teszi az embert.

orban_szijjarto.jpgA szóban forgó tagállam természetesen Magyarország. Természetesen. Mennyire fájó ezt így, ilyen egyszerűen, szenvtelenül kimondani. Magyarország sokadszorra akadályozta meg az Unió közös fellépését egy ügyben. Feltehetnénk a kérdést, miért erőlteti az EU ezeket az egységes nyilatkozatokat, ha egyszer láthatóan nehézkes az elfogadásuk. A válasz nem túl bonyolult. Ahogy én látom, két szempont megkerülhetetlen a dologban. Egyrészt szükség van arra, hogy az Unió időről-időre demonstrálja az egységét. Másrészt pedig fel kell mutatnia azt a közös értékrendet, amely egységbe fogja ezt a huszonhét eltérő nemzetet.

Úgy tűnik, a magyar kormány e két dolgot vagy nem tartja fontosnak, vagy egyszerűen nem érti. Remélhetőleg csupán erről van szó, mert abba még belegondolni sem merek, hogy tudatosan igyekszik rombolni az Unió egységét. Egy ilyen megfontolás semmi esetre sem szolgálná Magyarország érdekét, más országok hatalmi játszmáinak pedig csak nem válhatunk kiszolgálójává. Ha létezik olyan, hogy történelmi tapasztalat, akkor ez soha többé nem fordulhat elő velünk.

szijjarto.jpgA szóban forgó nemzetbiztonsági törvény arra ad lehetőséget, hogy mindent súlyosan büntessenek, ami felforgatásnak, terrorizmusnak, a külfölddel való összejátszásnak, továbbá – s ez Hongkonggal összefüggésben kiemelt jelentőséggel bír – szeparatizmusnak minősíthető. A hírek szerint a jogszabály megfogalmazása meglehetősen laza, vagyis nem zárja ki annak lehetőségét, hogy a súlyosabb mellett enyhébb jogesetekben is alkalmazzák a benne szereplő minősítéseket. Így aztán alkalmas arra, hogy erőteljesen korlátozza az alapvető emberi jogokat.

A közös nyilatkozat elfogadásából való kihátrálást a Telex megkeresésére Szijjártó Péter sajtófőnöke azzal magyarázta, hogy „az Európai Unió már éppen elég nyilatkozatot fogadott el Hongkong ügyében, így az EU álláspontja világos mindenki számára. Semmi szükségét nem látjuk egy újabb nyilatkozatnak.” Lássuk be ez meglehetősen infantilis indoklás. Nagyjából annyit ér, mintha Szijjártó azt böfögte volna oda az őt kérdező orgánumnak, hogy „Csak. Közöd?"

hongkong.jpgAmi számomra érthetetlen ebben az egészben, az az, hogyha tényleg csupán az eddig Hongkong ügyében elfogadott nyilatkozatok nagy száma miatt vétóztunk, akkor ugyan mi értelme volt szembe menni a saját közösségünkkel? Megérteném a történteket, ha a nyilatkozattal szemben Szijjártó környezetéből elvi kifogások fogalmazódtak volna meg. De ilyen nem hangzott el. Az se lehet kifogás, hogy Magyarország következetesen nem kíván beavatkozni más országok belügyeibe, hiszen erről sincsen szó. Miközben a CEU elüldözését követően egy kínai egyetem előtt nyitottuk meg a kapukat, mindössze annyi történt, hogy Magyarország látványosan megakadályozta az Európai Unió egységes fellépését és értékrendjének demonstrálását. Félő, hogy mégis egyre gyakrabban viselkedünk úgy, mint Oroszország és Kína alattvalói.

Képek forrása: MTI / portfolio.hu / fehervar.ezalenyeg.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://bloggerbob.blog.hu/api/trackback/id/tr3616503614

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása