Blogger Bob

A kormányzati kommunikáció diszkrét bája

2020. november 04. - Blogger Bob

Nekem egyre inkább úgy tűnik, a koronavírus lappangó üzemmódban kezdi beteggé tenni a kormányzati kommunikációt.

Nem, nem miniszterekről, államtitkárokról, helyettes államtitkárokról, kormánymegbízottakról, vagy más egyebekről beszélek, hanem magáról a kormányzati kommunikációról. Az ugyanis szerintem beteg.

megafon.jpgEszemben sincs bárkit megbántani. Pláne nem a rendkívüli jogrend idején. Nem akadályozni, épp ellenkezőleg, támogatni szeretném a Covid 19 elleni küzdelmet. Az arról szóló tiszta beszédet. Éppen ezért igyekszem az egyre szaporodó abszurd kijelentésekben rejlő potenciális veszélyforrásokra felhívni a figyelmet. Legalább a kormányzati kommunikáció legyen ebben az összezavarodott világban ésszerű. Tehát még csak diagnózist sem szeretnék felállítani. Egyszerűen tapasztalom a tüneteket, amelyekről ordít, lesír, kiviláglik, hogy valami nagyon nincs rendben.

Itt van mindjárt Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter. Igazán nem tudom, mi számít ma hivatalosabb és autentikusabb forrásnak kormányzati ügyekben, mint az, amit ő mond. Talán csak a Magyar Közlöny. Fiatal, lendületes, még talán sármosnak is mondanám. Őszintén szólva tőle várnám a legkevésbé, hogy az irracionalitás húrjait pengesse. Igaz, ennek talán van hivatásos felelőse is a miniszterek körében, de őt most hagyjuk.

gulyas_gergely.jpgMegengedem, Gulyásnak cseppet sincs könnyű feladata. Erős idegzetre és igyekezetre van szükség ahhoz, hogy röhögés nélkül előadja mindazt, amit a szájába adnak. Mindeközben arra is ügyelni kell, hogy a hallgatóság se érezze magát kabaréban, amikor őt hallgatja. Ez bizony nem mindig sikerül. Azon tűnődöm, mikor járhatott a miniszter úr igazi magyar kocsmában, vagy táncos szórakozóhelyen. Ez utóbbira – állítása szerint – látott példát a közelmúltban. Autóból. Valami azt súgja nekem, hogy a zenés-táncos szórakozóhelyek bezárásához nem kapott valódi érveket a górétól, így maga próbálkozott meg a magyarázattal.

Szerinte „ott vannak veszélyben az emberek, ahol táncolni lehet”. A kocsmák nyitva maradhatnak, mert ott ültetett rendben lehet fogyasztani. 10 pont a realitásérzékre és a magyar valóság ismeretére. Persze, ha valahol zene mellett van ültetett rend és pultos kiszolgálás, azt a helyet szintén be kell zárni. Ajjaj, nyög fel bennem Charlie öreg, kifuserált zenegépe. Úgy tűnik, „egyszerűen kikapcsolták”. Igen, a zene veszélyes helyzetet teremthet. Ami viszont elgondolkodtató, hogy Gulyás miniszter úr, nemcsak igazi kocsmát, de vélelmezhetően Tarr Béla Sátántangóját sem látta. Merthogy abból a filmből a zene okozta valódi veszély határozottan rekonstruálható lett volna a számára. Arra a jelenetre gondolok, amelyben feLugossy László egy igazi nemzeti kocsmában, a homlokán stanglit egyensúlyozva táncol. Hallatlan. Erre a filmtörténeti jelenetre hivatkozva hitelesen jelenthette volna ki, hát ez az kérem, amit rendkívüli jogrend esetén kerülni, de mit kerülni, egyenesen tiltani kell.

 

Félreértés ne essék, nem azt kérdőjelezem meg, hogy be kell zárni a zenés-táncos szórakozóhelyeket. Ellenkezőleg, azon értetlenkedem, a kocsmától a stadionokig miért nem érvényesül mindenütt hasonló tiltás. Nem mellesleg pedig nyár közepi tapasztalataim alapján már beszámoltam arról, hogy több országban az éttermekben csak a helyek elfoglalása után lehetett levenni a maszkot. Miért is vártunk ezzel eddig?

Nehezen bírja az ember röhögés nélkül Gulyásnak azt a jópofa megjegyzését is, amely szerint az amerikai elnökválasztással kapcsolatban nem jó kiindulópont az, hogy Bident Soros György támogatta. Felteszem nem beleszólni akart a Demokrata Párt kampánystratégiájába. Inkább amiatt aggódhat, hogy Biden esetleges győzelme esetén hogyan alakul majd az USA viszonya Magyarországgal. Ezt a viszonyt azonban nem Soros György rontotta el jó előre, hanem a magyar külpolitikát Trump győzelméhez láncoló Orbán Viktor. Abszurd ez is.

varga_judit.jpgA kormánykommunikáció bizarr voltának legszebb példája, s egyben a kedvencem is, Varga Judit tegnap közzétett kirohanása. Csak gratulálni tudok a Financial Timesnak adott interjújához. Az igazságügyminiszter asszony szerint, úgy tűnik, a jogállamiság kérdése nem igazi probléma. Legalábbis erre lehet következtetni abból a kijelentéséből, hogy „Európának … az igazi problémákról kellene beszélnie: az antiszemitizmusról, a gyilkosságokról, és a nyugat-európai terrortámadásokról”. Ha ezt Bakondi úr mondja még megértem. De hogy épp az igazságügyminiszter…

Nem csoda, ha ilyen kormányzati kommunikáció mellett a médiából is dől a hülyeség. Olyanok, mint hogy „Gyurcsány Bidennek szurkol, nem a magyaroknak”. Vagyis aki a magyar érdekeket nézi, az Trumpnak szurkol. Csak egyszer magyarázná el nekem valaki, hogy ugyan miért? Vagy Szentesi Zöldi Lászlónak a briliáns gondolatmenete a 888.hu-n. Zöldi szerint Orbánnak és a kormánynak kell köszönetet mondanunk azért, hogy Budapest még nem csatatér. Ha 2022-ben győzne „a szörnykoalíció, kinyitnák a határokat, a harmadik világ szemete pedig beözönlene hozzánk is.”

hate.jpgÚgy tűnik ez az ember nemcsak a gyűlöletbeszéd fejlesztésében ért el vitathatatlan eredményeket, de a szellemi mélyrepülésben is. Láthatóan nem érti, hogy a terrorizmus talán éppen az USA-tól tanulta el, amikor az lerohanta Irakot, ha meg akar semmisíteni egy értékrendet, akkor annak szimbólumaival kell szembe fordulnia. A vallási fanatizmust képviselő terroristák azonban az általuk ellehetetleníteni kívánt európai jóléti életforma szimbolikus helyszínének egyelőre nem Budapestet, hanem a napokban éppen Bécset gondolták.

Képek forrása: nepszava.hu / hvg.hu / gulyasgergely.hu / bumm.sk

A bejegyzés trackback címe:

https://bloggerbob.blog.hu/api/trackback/id/tr2216274140

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása