Blogger Bob

Féktelenül

2020. június 10. - Blogger Bob

Már megint ezek a kérdések. Újra konzultálunk.

 

Milliárdokat folyatunk el. Ismét eljátsszák velünk, hogy érdekli őket a véleményünk. Úgy tesznek, mintha számítana, mit gondolunk. A tábor pedig örül, válaszol, visszaküld. Lehetőleg jó sokan, hogy érzékelhető legyen a kritikus tömeg. Igen, itt vagyunk, ha fogyatkozva is, de összezárunk a bajban. Mert „tolni kell a banda szekerét”.

a_te_orszagod.jpgGondolkodom, kinek jó ez az egész? Kinek miért fontos? A dolognak két oldala biztosan van. Aki kérdez, és aki válaszol. Utóbbi, ha szimpatizál a kérdezővel, akár örülhet is. Emberszámba vesznek. Fontos a véleményem. Beleszólhatok a dolgok alakulásába. Nagy-nagy örömében azonban talán fel sem merül benne, hogy manipulálják. Az eufóriának köszönhetően, el sem tudja képzelni, hogy a megkérdezése nélkül is ugyanaz történne, mint ami így történni fog. Azt pedig végképp hitetlenkedve fogadná, ha valaki azt állítaná, ellenkező előjelű válaszai esetén se változna semmi. Szóval, hogy marhára nem számít, miket válaszol.

Ami a másik, a kérdező oldalán zajlik, az sokkal racionálisabb. Mondhatni, érzelemmentesebb. Szofisztikált kifejezéssel élve, a nemzeti konzultációt – abban a formában, ahogy nálunk űzik ezt a sportot – a politikai racionalitás irányítja. Őszintébben szólva egy párt, azon belül is egy meglehetősen szűk csoport gondolkodása. Minden betű, minden szó, minden mondat ennek van alárendelve. Nem, nem ideológiáról, értékrendről vagy politikai irányvonalról beszélünk. Csakis kőkeményen érdekekről.

magyarorszag_az_elso.jpgEgy ilyen kérdéssor eredménye persze igazolhatja a rezsim eddigi működését. Ugyanakkor alkalmas arra is, hogy hivatkozási alapul szolgáljon a továbbiakhoz. Ti akartátok, hogy így legyen. Emlékezzetek csak vissza a nemzeti konzultációra. Minden, amit azóta csinálunk, a ti válaszaitokból következik. Mert nekünk ti, azaz Magyarország az első. Rutinszerű az egész. Kell néhány szakember, aki tét nélküli tartalmakról úgy tud kérdezni, hogy a válasz prognosztizálható legyen. S kell még valaki, aki megmondja, mit kell elérni, vagy épp mit kell eltakarni. Ezek a szakemberek régóta rendelkezésre állnak.

Magukra a kérdésekre szinte szót sem érdemes vesztegetni. Elolvashatja bárki a kormany.hu-n. A koronavírus-járványhoz szorosan kapcsolódó első 10 totálisan érdektelen, különös tekintettel arra, hogy a kompetenciákat ezen a területen már régen leosztották. Aztán következik a szokásos mantrázás a bevándorlásról, meg Sorosról, tervnek hazudva egy egyszerű ötletet/javaslatot, amelynek egy, az Unióra szabott felhasználásán - úgy tűnik -, nagyot kaszálhatunk mi is. Nem nehéz belátni, a választópolgár szempontjából egy ilyen konzultációnak semmi értelme. Talán minden eddiginél súlytalanabb.

fekek_egyensulyok.jpgMost persze lehet jönni azzal a riposzttal, hogy ti akartok állandó kontrollt az állam felett. Fékek és egyensúlyok, nem? Tessék. Itt van. Elmondhatjátok a véleményeteket. Csakhogy egy ilyen kérdéssor erre nem alkalmas. Egy székely viccet adaptálva: Édesapám, látott már kend féket, meg egyensúly? Láttam fiam, de az nem az volt. Vagy, másképp megvilágítva: ez a konzultáció olyan, mintha a tudásukról számot adni készülő diákok kérdeznék a tanáraikat az érettségi vizsgán. Nem. A fékek és egyensúlyok rendszere nem így működik, hanem pontosan fordítva. Ha már kérdések, akkor azok a mi kérdéseink és nem a kormányéi. A kormánynak kellene vizsgáznia. A mi kérdéseinket parlamenti képviselők és újságírók teszik fel nekik, melyekre illene tisztességes választ adni.

Persze hiába kérdeznénk, helyesnek tartja-e Ön, tisztelt képviselő, miniszter, miniszterelnök úr, hogy luxusszállodáknak adnak közpénzből másfél milliárd forint vissza nem térítendő állami támogatást? Egyetért-e azzal, hogy az idősotthoni dolgozóknak nem jár az 500 ezer forintos kiegészítés? Egyetért-e azzal, hogy a MÁV csökkenti a járatok számát a Fidesz által megmentett mellékvonalakon, a turistaszezon kezdetén? Egyetért-e azzal, hogy a Századvég Alapítvány 2020 és 2022 között 9,3 milliárdért ad szakpolitikai tanácsokat, miután megnyerte az Innovációs és Technológiai Minisztérium közbeszerzését? Egyetért-e határon túli sportakadémiák támogatásával? Folytathatja bárki, akinek van ötlete újabb kérdésekre.

Képek forrása: hvg.hu / index.hu / facebook.com

A bejegyzés trackback címe:

https://bloggerbob.blog.hu/api/trackback/id/tr7415802470

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása