Blogger Bob

Bizarrisztán diszkrét bája

2020. április 28. - Blogger Bob

A Lánchíd budai hídfője. Politikai demonstráció. Dudaszó.

Minden spontaneitás kerülő, amúgy udvarias rendőrök. Igazoltatás. A vélemény szabad. Dudálni nem. Ebben a formában legalábbis nem lehet hangot adni a véleménynek. Ott és akkor nem. Élő szóban persze van mód rá. Mondjuk rosszallást kifejezésre juttatni a kettes számjeggyel rendelkező országgyűlési képviselőkkel kapcsolatban. Ám a kormány intézkedéseit még dudaszóval sem lehet minősíteni.

Indokolatlan hangjelzés elkövetése.” Gyönyörű, nem? Én nem tudom, ezt nálunk vajon úgy tanítják valahol? A Monty Python hülye járások minisztériuma jut az eszembe. Kell, hogy legyen valami hivatal nálunk is, ahol kitalálják ezeket az idióta mondatokat. Egy olyan helyet képzelek el, ahol hosszú sorokban ülnek a hivatalnokok egy helyiségben – persze nem járvány idején –, s ha valakinek minden képzeletet felülmúló ötlete van a szép magyar nyelv természetének kifacsarására, az prémiumot kap.

Ezekből a baromságokból aztán létrehoznak egy adatbázist. Kezdetben talán cédulákra gépelték az ötletrohamok eredményét és tárgykörönként csoportosították őket. Később nyilván a lyukkártyás megoldás váltotta fel a cédulák helyét. Ma pedig minden gond nélkül megy a digitális adatbázis fejlesztése, s az a sok nyelvi sületlenség, ami évtizedek alatt felhalmozódott, egyszerűen rendelkezésre áll.

Baleset történt: a gépjármű vezetője eddig tisztázatlan okokból áttért a menetirány szerinti baloldalra. Nem szembe ment a forgalommal, hanem áttért. Bűntény: a gyanúsított fegyvernek látszó tárggyal kényszerítette a trafik eladóját a bevétel átadására. Nem stukkert fogott rá, dehogy. Járvány: A közterületen való közlekedésben korlátozásokat foganatosítottak. S most demonstráció: indokolatlan hangjelzés elkövetése. Nem dudáltak, mint az állat, mert tele van mindenük azzal, ami körülöttük zajlik, hanem indokolatlanul hangjelzést követtek el.

Egyáltalán, hogy a fészkes fenében lehet hangjelzést elkövetni? Ráadásul indokolatlanul. Abból kellene kiindulni, mit tekintünk hangjelzésnek. Minden irónia nélkül kérdezem, mert ugye az élet megmutatta, hogy cseppet sem mindegy, mit hogyan definiálunk. Úgy tűnik, hangjelzés közlekedési értelemben a dudaszó, amely ugye belterületen tiltva vagyon. Bizarr, ám ha igaz a 444.hu híradása, még biciklicsengő használók ellen is indítottak eljárást. Megvallom, fogalmam sincs, mit ír erről a KRESZ.

Ám, hogy a magyar bizarrisztán csillagzatának felkelését más példával is demonstráljuk, a Fidesz és kormányközeli körökben népszerűségnek a legkevésbé sem örvendő független Hadházy Ákos megúszta a dolgot. Nem, nem azért, mert megbocsátottak neki. Nem azért, mert bekerült a pikszisbe. Egyszerűen elromlott a dudája. S mivel elromlott, értelem szerűen nem tudott dudálni. Ott ült volna néma csendben a kocsijában szégyenszemre, ő azonban nem adta fel.

duda.jpgAz ötletekből kifogyhatatlan, eltökélt képviselő talált megoldást. A múlt heti dudaszót játszotta le egy kihangosított videóról. Ez azonban nem az igazi. Elképzelem a konkrét feladattal kiküldött, minden spontaneitást mellőzni igyekvő intézkedő közeg kétségbeesését. Ott álltak, s azon tanakodtak, egy hang lejátszása vajon indokolatlan hangjelzés elkövetése, vagy sem? Itt van. Hangoskodik. Fel kellene jelenteni. De megfelel-e a definíciónak, amit csinál? Nem szerettem volna a helyükben lenni, hiszen a Hadházy féle gyalázatos módon elkövetett tényállás mellett aligha lehetett olyan eljárást foganatosítani, amely megfelel az intézkedést elrendelők elvárásainak. Annak meg ki tudja, milyen következménye lehet? Ha tudniillik nem felelnek meg az elvárásnak.

És ezzel még csak a hangjelzés problémáját érintettük. Ám mi minősül indokolatlannak, s mi indokoltnak? Azt a kérdést hagyjuk is, hogy egy demonstrációnak éppen az a lényege, hogy felkeltse a figyelmet. Itt nyilván a KRESZ szempontjait kell figyelembe venni. Ha, teszem azt egy esküvői menet halad A-ból B-be, s a násznép nagy örömében ezerrel nyomja a dudát, az indokolt? Őszintén szólva én még soha nem láttam, hogy ezért bárkit megbüntettek volna. Oké, ha balesetet lehet elkerülni a dudaszóval, akkor nyilván indokolt a használata. Ám egy esküvői menet célja se nem az, hogy elkerüljenek bármit is, se balesetnek nem illő nevezni egy frissen megkötött házasságot. Szóval nem értem én ezt. Ők dudálhatnak, a demonstrálók viszont nem.

Itt tart a magyar demokrácia. Egy kis dudálás sem fér bele a dologba. Pedig olyan jó volna valahol nekünk is egy Hyde Park. Vagy bizarrisztánban már ennyit sem érdemelnek az emberek?

Képek forrása: alapjarat.hu / index.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://bloggerbob.blog.hu/api/trackback/id/tr6215646646

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása