Blogger Bob

A gondoskodó állam és az ÁSZ elnök

2019. június 04. - Blogger Bob

Nem tudom, kinek a fejében fogant meg a magvas gondolat, de talán nem is ez a fontos.

A Világgazdaság hétfői számában megjelent interjúban Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke tett róla először említést. Sejtettem én, hogy visszasírjuk még a szigorú tekintetű Kovács Árpádot.

Igen, arról a Domokos Lászlóról van szó, aki 1998 és 2010 között a Fidesz országgyűlési képviselőjeként pontosan azt tette, amit most az ÁSZ főnökeként üldöznie kellene. Annak ellenére vett fel 12 éven keresztül majd 15 millió forint értékben lakhatási támogatást, hogy mind Budapesten, mind a szarvasi választókerületének közelében rendelkezett lakással. A Blikk ezt firtató egykori kérdésére utolérhetetlen lazasággal csak annyit válaszolt, hogy igen, van hol laknia, a költségtérítést nem arra költi, amire adják, de higgyék el, „van költségem bőven”. Ezt a kis umbuldáját is csak azért hagyta abba 2010-ben, mert amikor kinevezték az ÁSZ élére, valamennyi politikai tagságáról és feladatáról lemondott. Hogy fájt-e neki annak a havi 115 ezer forintnak az elvesztése, nem tudom, de felteszem, hasonló támogatás a Számvevőszék első emberének is jár.

asz.jpgSzóval, az ő szájából hangzott el talán először a nyilvánosságnak címezve az a felvetés, hogy jó volna, ha a zemberek ugyanúgy takarékoskodnának végre, mint az állam, ha már Magyarország ilyen piszok jól teljesít. Arra, hogy az állam miképp takarékoskodik, most inkább nem térek ki. Volna miről beszélni a stadionépítési láztól a tao-falókon keresztül egészen az oktatás, az egészségügy, vagy épp a tudományos élet megnyomorításáig. Bár tulajdonképpen ezeken a területeken is a mi zsebünkben turkálnak, hiszen onnan vándorolnak, vagy épp – szőrén-szálán eltűnve – nem vándorolnak az ezermilliárdok az állami újraelosztás bugyraiba. Ez a mostani dolog azonban sokkal közvetlenebb módon érinthet mindannyiunkat.

Ahogy azt a 24.hu is idézi, az ötlet lényege a következő: „A kormányzat tehetne egy ajánlatot a foglalkoztatónak, hogy a következő évek bértárgyalásainál nagyobb bérnövekedésre csak akkor kerülhessen sor, ha a munkabér-átutalás pillanatában a foglalkoztatók egy bizonyos összeget nem követlenül a dolgozóknak fizetnek, hanem a dolgozó megtakarítási számlájára utalnak. … Ez készíti fel a társadalmat arra, hogy ha tényleg jön egy lassulás, és ennek keretében Magyarország nagyobbat zökkenne, a családok is képesek legyenek alkalmazkodni”.

forint.jpgVilágos, ugye? Nincs se eszed, se pénzed ahhoz, hogy takarékoskodj?! Sebaj, majd az állam megoldja. A foglalkoztatók kapnak egy visszautasíthatatlan ajánlatot. Az ilyen ajánlatok többnyire visszautasíthatatlanok. A prototípusra valahol Palermo környékén lelhetünk. A visszautasítás következményeit nem meri vállalni senki. Szóval, ha béremelést akarsz adni a dolgozóidnak, nyomd le te a torkukon ezt a baromságot.

Elképzelem, ahogy egy nyugat-dunántúli építkezési vállalkozó igyekszik meggyőzni a keleti országrészből érkező segédmunkásait, hogy figyu, megemelem az óradíjatokat, de valamivel kevesebbet fogtok kapni, mert egy megtakarítási számlára fogom utalni a különbözetet. Valószínű, ott helyben vágnák állcsúcson anélkül, hogy megfordulna a fejükben, milyen sorsra jutottak Magyarországon komolyabb megtakarítások.

mafia.jpgA közmunka, vagy az országon belüli kelet-nyugat irányú népvándorlás érintettjeinek jó része talán nem is hallott a magánnyugdíjpénztárakról, a vidéki takarékszövetkezetek felszámolásáról, a Fundamentáról, vagy épp a Qestor csődjéről. Mégis, jobb szeretik a keresetüket a saját zsebükben tartani. Mert az ő pénzükkel ne foglalkozzon már senki. Azért ők megdolgoztak. Abból már levontak mindent, ami levonható. Hagyják már őket élni egy kicsit.

Törődnek is ők a közelgő újabb gazdasági válsággal. Ők ma szeretnének megélni. Igen, máról holnapra. Örülnek, ha haza tudnak küldeni valamennyit az otthon maradottaknak. Költségeik nekik is vannak. Csak épp nekik nem fizet senki lakhatási támogatást. És hajrá, lehet populistának nevezni. De abból a 12 éven keresztül felvett havi 115 ezer forintból sokan még ma is többedmagukkal kénytelenek megélni. A világ ilyen. Ezt tudomásul vették ők is. Csak legalább ne borzolják az idegeiket ilyen hülyeségekkel.

Képek forrása: index.hu / delmagyar.hu / italiangoodnews.com

A bejegyzés trackback címe:

https://bloggerbob.blog.hu/api/trackback/id/tr9914878644

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása