Blogger Bob

Kovács Zoltán azt üzente...

2019. május 09. - Blogger Bob

Azt, hogy a magyar külpolitika mennyire aktív napjainkban, egyebek mellett azon is le lehet mérni, milyen gyakran botlik bele az ember a nem kormányzati csapatszállító gépekbe.

Tegnap reggel is ott pöffeszkedett egy a kifutón. Azt nem tudom, a monstrum csak úgy sütkérezett a reggeli derengésben, vagy fontos útra készült. Ahhoz sem volt kedvem, hogy az útvonalát mindenféle applikációk segítségével nyomon kövessem, ha működnek még ezek az alkalmazások egyáltalán.

repter.jpgMondjuk egy A319-es Airbust elrejteni elég nehéz. De lehetne, teszem azt, külön repülőteret építeni neki, hogy ne csípje a nem kormányzati gép a nem NER-es szemeket. Puritánabb kivitelezéssel – persze csak ha nem kormányközeli cégek építik – egy kisebb stadion árából ki is jönne. Aggályos legfeljebb az lehetne, hogy a világítás elég fényerőt produkálna-e, vagy hogy az alapos körültekintéssel megépített leszállópálya betoncsíkja hány telet bírna ki repedezés nélkül.

Van azonban ennél olcsóbb és tisztességesebb megoldás is. Egyszerűen nyíltan ki kellene mondani: vettünk két kormányzati gépet. Engem ugyan piszkosul nem zavarna. Tőlem aztán repkedhetnek, amennyi jólesik nekik. De azt gondolom, mást se igazán bántana a tudat, hogy a kormány tagjai a két használt Airbusszal szárnyalnak. Ha valakinek akad ésszerű magyarázata arra, miért jelentene ez akkora problémát, álljon elő vele. Csak kérem, az olyan populista szövegektől kíméljük meg egymást, hogy vannak/voltak miniszterelnökök, államfők, miniszterek, akik a munkahelyükre kerékpárral jártak, hogy akadnak, akik a tömegközlekedést és a menetrend szerinti légijáratokat használják hivatalos útjaik során is, mert úgy olcsóbb stb. Egyre jobban teljesítünk, hát hogy a csudába ne járna az Airbus a főnöknek, meg a beosztottjainak.

Engem egyetlen dolog zavar igazán. Az, ha nem mondanak igazat. Úgy tűnik, ez a fajta igazságérzet buzog Kovács Zoltánban, a nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkárban is. Történt, hogy a Trumppal való, régóta sóvárgott találkozás előtt néhány nappal a CNN rendesen beleszállt Orbánba. A megjelent cikkeben kétség kívül akad néhány kifejezés, amellyel egyre gyakrabban illetik itthon és külföldön is a vezért. Keményvonalas, nacionalista, diktátor – hogy csak a népszerűbbeket említsük. Ezeket a szavakat azonban a közbeszéd lassan úgy használja Orbánra, ahogy a szemernyit is művelt olvasó vágja rá Héra nevére, hogy tehénszemű, Nauszikaéra pedig azt, hogy hókarú.

A CEU ösztöndíjjal a CEU doktori programjában CEU diplomát szerzett államtitkár aztán a twitteren háborodott fel a CNN minősítései miatt, s kelt a miniszterelnök védelmére. Érzem, tudom én is, hogy a CEU iménti felemlegetésének nagyjából annyi köze van Kovács felháborodásához, mint Gyurcsány nyakkendőtűjének ahhoz, hogy felesége nagyapja ’44-ben fegyverbeszerzésre kapott megbízást a Békepárttól. Csak hát nehéz kibújni abból a beszédmódból, amely rendre hasonló módon, egykor volt dolgokra hivatkozva próbál lejáratni politikai ellenfeleket. Istenem, milyen szép is volna, ha mindenkit kizárólag a tényleges tettei, szavai, gondolatai és eredményei alapján ítélnénk meg.

szelzsak.jpgFelejtsük is el a CEU-t, meg a Queen’s College-on töltött egy évet Oxfordban. Soros támogatása nyilván busásan megtérült. A kérdés csupán az, hogy kinek? A nyílt társadalom eszméje jelenleg Magyarországban nem tartozik a prosperáló értékrendek közé. A pénzügyi és szellemi befektetés így másutt aligha hasznosulhat, mint az egykori támogatottaknál.

Itt és most azonban mi maradjunk inkább az államtitkári szemöldök összevonásnál. Kovács Zoltán üzent a CNN-nek. Nem tudom, az üzenet eljutott-e a címzetthez, hát erősítsünk rá egy kicsit. A Twitteren az államtitkár világgá kürtölte, hogy ő, meg Orbán, meg a Fidesz, meg a NER szerint – gondolom a többesszám első személy nagyjából ezt a populációt fedi le –, szóval szerintük „az illegális migráció nem jog”. Igen, ezt üzente, méghozzá a „fake news CNN-nek”.

Egy világ dőlt össze bennem. Hát már a CNN is fake news? Legyek őszinte? Nem szívesen volnék most az alapító Ted Turner helyében. Már a Jane Fondától való válás sem lehetett akármi 2001-ben. Most meg ez. Egy magyar, nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár egyszerűen leféknyúzozza a céget. Szörnyű. 39 év kemény munkája mehet így a levesbe. Azért én remélem, a CNN valahogy csak túléli ezt a megpróbáltatást. Nálunk ebben a legyengült állapotában mondjuk tutira bekebelezné Mészáros médiabirodalma. Bár ki tudja, ez talán még így is bekövetkezhet.

„Az illegális migráció nem jog.” Ez Kovácsnak, Orbánnak, meg a Fidesznek, meg a NER-nek Trumpéval egyező véleménye. A Soros-pénzen élesített elméjű államtitkár olyan megfogalmazást használ, amely azt a látszatot kelti, mintha erről mások, mondjuk mindazok, akik őket támadják, nem így gondolkodnának. Mintha a hazai ellenzék, azok támogatói, meg az európai szélsőjobbon kívüli politikai erők erről a kérdésről nem így gondolkodnának. Mintha volna bárki Európában, aki támogatja az illegális – hangsúlyozom, az illegális – bevándorlást. Nos, ha valami fake news, hát akkor ez az.

Valaki szólhatna már az államtitkár úrnak, hogy jogállamokban nem szokás támogatni illegális tevékenységeket. Európát pedig többnyire jogállamok alkotják. Így van ez még akkor is, ha Magyarországon vannak ezt az álláspontot gyengítő tapasztalataink. A magam részéről abban bízom, hogy az EP-választásokat követően – forogjanak bármerre is a reptéri szélzsákok – továbbra is olyan politikai erők kerülnek meghatározó pozícióba, amelyek felveszik a harcot minden illegális tevékenységgel. Többek között olyanokkal szemben is, amelyek a kommunikációért felelős politikusok kompetenciájába tartoznak, úgy mint gyűlöletkeltés, szándékos félrevezetés, hogy egyebeket ne is említsek.

Képek forrása: youtube.com / nepszava.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://bloggerbob.blog.hu/api/trackback/id/tr8914817076

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása