Blogger Bob

Készülj a hosszú télre

2022. szeptember 07. - Blogger Bob

Folyik a riogatás ezerrel. Igazi lélektani hadviselés zajlik Európa szerte.jakut_tel.jpg

Az elfogulatlansággal aligha vádolható hazai sajtó tűpontos tudósításokban számol be arról, miképp lépnek a nálunk jóval gazdagabb országok a magyar útra, s vezetnek be tőlünk koppintott intézkedéseket, fittyet hányva a szerzői jogokra. Ha levédetnénk az olyan zseniális ötleteket, mint a különböző ársapkák bevezetése, akár már ebből is finanszírozni lehetne az energiaválságból származó többletkiadásokat.

 

Gondoljunk csak bele, a mostanihoz hasonló vészterhes időkben milyen irgalmatlan összeget lehetne kérni teszem azt azért a know-how-ért, hogy az átlagfogyasztásig adjuk a piaci ár alatt a gázt, s csak afelett keménykedjünk. Ha a pusztuló liberális demokráciákban maguktól nem jut az eszükbe ezt meglépni, hát akkor csak fizessenek értre. 7-8 %-kal a tőzsdei ár felett beszerezni az energiahordozót ugyan unortodox megoldásnak tűnik, de működik. Hajrá, tessék szabadalmaztatni! Tutira akadna rá vevő annak ellenére, hogy nálunk így is nehezebben telnek azok a fránya tározók, mint az olcsóbb áron töltögetettek.

A piaci folyamatokat persze lehet másképp is befolyásolni. A Gazprom ötlete egészen habonyi. A disztópikus jövő képeinek tényleg zseniális bemutatására épülő videó valóban ráhozza a diarét még az eszkimókra is. Klasszikus orosz puszta, néma táj, rajta út se visz… Végtelen fehérség, metsző, zord hideg. Ember legyen a talpán, aki egy ilyen jövőképtől nem esik kétségbe, s nem kezd dideregni már így szeptember elején is. Egyedül talán csak az ilyen-olyan veszélyhelyzetre épülő politikát képviselőknek jönnek jól a hasonló képsorok.

gaz_ar_europa.jpgCsakhogy a magyar ember olyan – mondanám, ha Orbán nem csépelte volna el ezt a fordulatot –, hogy előre felkészül mindenre. Tudom, mert ezt láttam a szüleimtől, nagyszüleimtől, dédszüleimtől. Na jó, ez ebben a formában némileg talán túlzás, mert a vészkorszakra valóban nem lehetett felkészülni. De például a Horthy szobor zökkenőmentes Országházba költöztetésére azért lehetett számítani. Szóval ez a mostani háborús energiaválság nem feltétlenül kell, hogy zavarba hozzon bennünket, hiszen a padlás tele van kész megoldásokkal.

Nekem a Gazprom videójától függetlenül is napok, sőt talán hetek óta ott zümmög a fejemben Bródy János Ne várd a májust című dala Zorán előadásában. Imádom. S lám, kiapadhatatlan erő meríthető belőle. Olyan, mint a szél, a nap, vagy mint a tengeri hullámok erőforrása. Elég belehallgatni, s bár látszólag minden kétséget kizáróan levertség árad belőle, de – s éppen ebben áll a költészet nagyszerűsége – Bródy a megoldás kulcsát is elrejtette benne. A szíved melegét tedd el nekem. Már bocs. Kell ennél több? Elmehet Putyin bagázsa a fenébe. S még az energia-veszélyhelyzeti operatív törzs bölcsessége nélkül is tudjuk, mi a teendő: Szedd össze mindazt, ami megmarad / Csak lassan égesd el a vágyakat / Csavard a lángot lejjebb, kedvesem / A tűzre szükség lesz még, úgy hiszem.

 

Arról nem is beszélve, hogy melyik anyuka ne intené a gyermekét a következőképp: Öltözz fel jól, ha az utcára kilépsz. Ehhez talán még Zorán és Bródy sem kell. Nemzetpolitikai szempontból az összefüggések mélyebb megértését igényli ugyanakkor a következő sor: S ha fázol, bújj az ágyba velem. A magyarság fogyása az Orbán-rezsim igazi Achilles-sarka. Ha a feje tetejére áll sem sikerül előrelépést elérnie ezen a téren. Meggyőződésem, hogy ezen a helyzeten még a vállalt, de meg nem született csokos gyerekek után fizetendő, a jegybanki kamat ötszörösére rúgó büntetőkamat fenyegetése sem segít, pedig ez jelen állás szerint 58,75 %!!! A hideg viszont összehozhatja a fiatalokat, s ha egyszer ágybabújnak, úgy egyrészt senki nem zsarolhat bennünket tovább a gázcsap elzárásával, ráadásul pedig gyarapodni fog a magyar.

Képe forrás: instagram.com/tvsmithmy

A bejegyzés trackback címe:

https://bloggerbob.blog.hu/api/trackback/id/tr5217926543

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása