Blogger Bob

Arcátlanság és arrogancia

2021. június 28. - Blogger Bob

A legjobban talán a hatalom arcátlanságát és arroganciáját utálom.

orban4.jpgAhogy a „ki, ha én nem” gőgje kiül az arcra, aztán rád néz, mint egy darab pult mögött felejtett, megbarnult, láthatóan romlott és büdös húsra. A tekintete azt kérdezi, te mi a fészkes fenét csinálsz? Mit állsz itt előttem? Útban vagy! S ez még a jobbik eset, hiszen a legtöbb ilyen pillantás magát a létjogosultságod is megkérdőjelezi. Valami bogárszerűt látok ugyan, de a létezésnek ezt a fura formáját, ami te képviselsz, Kafkánál sem tudtam komolyan venni – mondja. Vagy te egyáltalán? – kérdezi ez a tekintet, már persze ha ismeri Kafkát.

atvaltozas.jpgA legtöbbször persze nem ismeri. Az arcálanság és arrogancia ugyanis nem műveltség kérdése. Fáj az is, ha egy zsigeri tuskó gyalogol bele a nyugalmadba. Bosszant, de nem állsz le vitatkozni vele. Ha valaki bunkó, hát bunkó. Tolja a dekopírt, a flexet, a gérvágót, meg a benzines fűnyírót vasárnap is. Imádom, ahogy a Bëlga feldolgozza a hétvégi tahók apoteózisát. Dalból emel emlékoszlopot az isteni magaslatokba emelkedő gyökereknek. Nem bosszankodom. Ilyen az ember. Nem csak egyedüli példány.

Köztes eset a politikus. Sokan talán még ma is úgy hiszik, hogy nem választásokon szerzett voksokkal, hanem IQ-teszttel lehet a parlamentbe kerülni. Hogy a képviselő urak, asszonyok és kisasszonyok a szellem (és erkölcs) bajnokai. A nevük előtt oly gyakran fityegő dr. pedig megkérdőjelezhetetlenné teszi nagyságukat. Harminc évvel a rendszerváltás után még mindig komoly elvárásaink vannak az ország elitjével szemben. Máskülönben, ha nem volnának hasonló illúzióink, ugyan miért csodálkoznánk rá a korrupcióra, a tájékozatlanságra, az erkölcsi romlottságra, a kirekesztésre, a rokonok és barátok elképesztő vagyonosodására? Valami bizarr téveszmében ringatjuk magunkat. Abban, hogy ők jobbak, mint mi. Ezért bámulunk kitágult pupillával, amikor rájövünk, dehogyis azok.

elektromos-gervago-furesz.jpgAztán lassan azért csak bevésődik, hogy egyszerűen szar alakok. Semmivel nem jobbak, nem kiválóbbak ők egyikőnknél sem. Mégis, mivel annyira nehéz elengedni ezt a hitet a jóban, elkezdünk elméleteket kreálni arról, hogy a hatalom elkerülhetetlenül torzítja a személyiséget. Hogy nem akarnak ők lopni, csalni, hazudni, csak hát nem tehetnek mást. Bebeszéljük magunknak, hogy mindez elválaszthatatlan a politikától. Velünk persze soha nem fordulhatna elő hasonló, vagy ha mégis, azért nem mi, hanem a politika mint olyan volna a felelős. Egyedül az tesz arcátlanná és arrogánssá.

Végül a szélsőértéket az jelenti, amikor a bunkóságban elmegy a falig. Amikor valaki nyilvánvalóan eszes, hisz érezzük, tudjuk a szerepléseiből, a beszédmódjából, még ha a stílusa erősen bicskanyitogató is. Ő a legrosszabb fajta. A nagypofájú kritikai szellem. Megadatott neki, hogy értse, felfogja a világot, s tudjon beszélni is róla a nyilvánosság előtt. Az igazi megmondó ember. Aztán egyszer csak jön veled szemben a járdán, miközben a Kertész utcában, a kocsidban várakozol. Sűrűn kortyolgat egy valahonnan lenyúlt, gyöngyöző falú korsóból. Bepattan az előtted parkoló A5-ösbe. A Dob utcai kereszteződésnél már egymás mellett várjátok, hogy a lámpa zöldre váltson. Ő továbbra is sűrűn kortyolgat a söréből.

sor.jpgNyilván tudja ő, hogy térfigyelő kamerák veszik a forgalom minden rezdülését, de ez a legkevésbé sem zavarja. Így csak az viselkedik, aki a klientúra része. Aki tudja, ő még ezt is megteheti, mert olyan arcok állnak mögötte, akik bármiből kirángatják, ha úgy adódik. Elég, ha cserébe nem bántja őket a nyilvánosság előtt azokon a felületeken, ahol még az ő nagy arca is elfér. Mert ő egy igazi celeb, véleményvezér, közszereplő. Na, ezek az igazi hazaárulók. Akiknek megvan a képessége arra, hogy megakadályozzák a hatalmasok arcátlanságát és arroganciáját. Helyette azonban beállnak a sorba és tartják a markukat. Ám az ő árulásukra nincs mentség. Előbb, vagy utóbb meg fogják fizetni a sörük árát.

Képek forrása: artstation.com / youtube.com / nepszava.hu / olkt.net

A bejegyzés trackback címe:

https://bloggerbob.blog.hu/api/trackback/id/tr4216607382

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása