Blogger Bob

A világi hatalom megleckéztetése

2021. június 04. - Blogger Bob

Ha az ember rendszeresen a nyilvánosság elé tárja gondolatait, egyre nehezebb meghúzni a határt a korrektség és a gyáva, vagy egyszerűen csak félénk önkorlátozás között.

kover_bajusz.jpgAzt mondanám, ebben a kérdésben a vélemények ütköztetése közben a kiindulási pont valami olyan feltételezés kellene legyen, hogy a vitapartnerek mindegyike tisztességes, s nem akar mást, mint a nézőpontját körültekintően, lehetőleg minél több oldalról megvilágítva kifejteni. Nálunk azonban lassan már egy ilyen hipotézis is elképzelhetetlen.

kover_laszo.jpgIgen, az ember előítéletek rabja. Ez világos. Magunkkal kapcsolatban ezt elég nehezen vesszük észre. Hogy micsoda? XY mondta? Akkor az eleve nem lehet igaz, hiszen ő mindig elfogultan beszél. S már nem is érdekel, amit az illetőtől hallunk, olvasunk, mert tudni véljük, hogy honnan fúj a szél. Azonnal észrevesszük azonban az ilyen elutasítást, ha velünk szemben válik nyilvánvalóvá hasonló előfeltevés. Ha olyan összefüggéseket értenek bele a mondatainkba, amelyekre eszünkben sem volt gondolni. Ha végig sem hallgatva a mondókánkat, kitalálni vélik, mi is jár a fejünkben. Hú, de utálom az ilyet.

Magyarországon azonban talán még ennél is rosszabb a helyzet. Mára gyakorlatilag ezerszer meg kell gondolni, kimondja-e az ember, amit gondol. Pontosabban, hogy úgy mondja ki, ahogy gondolja. A jogi lépésekkel való fenyegetődzés nálunk ma már gyakoribb, mint új típusú népdalokban az ihaj-csuhaj, meg a kisangyalom. A házelnök pedig úgy szórja a milliós nagyságrendű büntetéseket az ellenzéki képviselőkre, mint koszorúslányok a virágszirmot az ifjú párra. A 168.hu szerint 2018 óta 61 esetben összesen 61,5 milliót. Megáll az ész!

eskuvo.jpgA határvonal másik oldala ugyanakkor a korrektséghez való ragaszkodás. Az az igény, hogy előbb értsük meg a dolgokat, mielőtt beszélünk róluk, s próbáljunk meg elfogulatlanul véleményt alkotni. Persze ettől is könnyen elmegy az ember kedve, ha a károgók folyamatosan bérollnokot kiabálnak, Soros-, Gyurcsány- és zsidóbérenceznek, meg habzó szájjal ballibsiznek. Márpedig egy blogger ezt nap, mint nap megkapja. De nincs mit tenni, ez van, ez Magyarország 2021-ben, s már rágódik is a poszt szerzője, hogy vajon korrekt módon jár-e el, ha leírja, hogy szerinte bizony ezért leginkább e mostani kurzus a felelős. Az, ahogy az átláthatóságról, a nyilvánosságról és egyáltalán, a média szerepéről gondolkodik.

Képesek vagyunk-e ilyen körülmények között a megszólalások lehetséges következményei helyett inkább annak felelősségét szem előtt tartani. Lehet-e például nyers őszinteséggel kimondani, leírni, belekiáltani a világba, hogy kikérem magamnak és elegem van abból, hogy egy nem tudom miféle többség által pajzsra emelt elit az én nevemben sokadszorra éljen a vétó fegyverével, s akadályozza meg egy közösségi állásfoglalás megszületését elnyomó rendszerekkel szemben, miközben egy ilyen állásfoglalás alapja, közös nevezője nyilván az az értékrend, amely miatt tízmillióan akartunk annak idején az Unióhoz tartozni.

ferenc_papa.jpgMiért nem lehet nyíltan beszélni a közelgő pápalátogatás furcsaságáról? Arról, hogy a szentatya rövid itt tartózkodása alatt – most úgy tűnik – nem tervez találkozót a magyar állami vezetőkkel. Ez nem lehet véletlen. A diplomácia nyelvén ez egy nagyon is határozott állásfoglalás Orbánékkal szemben. És ne akarja nekem senki bemesélni, hogy a nagy találkozás elmaradásának oka őszentsége feszes programja, s nem az, hogy eszében sincs legitimálni egy, magát keresztényinek deklaráló politika keresztényietlen működését. A világi hatalom ilyen megleckéztetésével csak egyetérteni lehet. S így van ez akkor is, ha valahogy végül mégis megbundáznának egy érdemtelenül kierőltetett, kurta, üdvözlésszerű találkozót. Valahogy egyszer meg kellene érteniük, hogy a hit nem deklaráció kérdése.

Képek forrása: nepszava.hu / eskuvovilag.hu / Filippo Monteforte - AP - AFP POOL / b1.blog.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://bloggerbob.blog.hu/api/trackback/id/tr4016582478

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása