Blogger Bob

Visszaszólt az asszonyság

2021. április 26. - Blogger Bob

Meg tudná mondani nekem valaki, mi értelme a nyilvánosság előtti nyílt hazudozásnak?

Nem a csúsztatásokra gondolok, hanem a szándékos félrevezetésre. Egyáltalán, létezik-e olyan értékrend akár a jobb-, akár a baloldalon, amelybe belefér a tömegek arcátlan megtévesztése? Márpedig a közéletben egyre többen élnek ezzel a tisztátalan eszközzel. Magyarországon kiváltképp. Van, aki aztán bevallja, s van, aki nem. És akad olyan is, aki a saját hazugságait azzal próbálja leplezni, hogy felháborodni méltóztatik azon, ha valaki végül elismeri és kimondja, hogy bizony hazudtak éjjel és nappal.

kariko_tabla.jpgNézem Magyarország Kormányának Facebook-profilját, rajta a vasárnapi bejegyzést. „A baloldali politikai erők többféle módon folytatják oltásellenes kampányukat.” Nincs e kijelentésben semmi új. Ellenkezőleg, a kezdeteket követően kb. egy év elteltével lassan kezd a könyökünkön kijönni. Hónapok óta tolják a képünkbe gátlástalanul. Mert valaki, valahol, valamikor kitalálta, hogy választást nyerni nem vonzó kormányprogrammal, hanem az ellenfél lejáratásával lehet a legkönnyebben. Ebben aztán a Fidesz igazán… Majdnem azt írtam, hogy zseniális. Ám ez sem volna igaz.

Megítélésem szerint ugyanis valamely primitív, nyilvánvalóan hamis közlemény egyhangú ismételgetése éppenséggel nem nevezhető kreatív zsenialitásnak. Az egészben azonban mindezek ellenére mégis van valami zseniális. Mert mondjanak bármit, az úri közönség kételkedés nélkül elhiszi nekik. Egyetlen Fidesz pártoló sem hallhatta felelős baloldali politikustól azt, hogy ne oltassa be magát. Márpedig az oltásellenesség ezt jelentené. De úgy tűnik ez senkit nem érdekel. A rezsim narratívájának mára sikerült elérnie azt, hogy egy kijelentés igazságértékét nem az határozza meg, mennyiben felel meg a valóságnak, hanem egyedül az, hogy ki mondja.

kariko_katalin.jpgHa a mieink mondják, úgy igaz. Ha a tieitek, úgy nem lehet más, csak hazugság. Szívós, kemény munka áll a dolog hátterében, de sikerült nekik. Idáig silányult a kritikai gondolkodás Magyarországon. Sokan emlegetnek szellemi mélyrepülést, pedig ez még nem az. A magyar ember nagy általánosságban se nem ostobább, se okosabb annál, mint amilyen 20-30 évvel ezelőtt volt. Arra, hogy egy ilyen változás érzékelhető legyen, még várni kell legalább 15-20 évet. Az oktatás malmai ugyanis lassan őrölnek. Ám elnézve az oktatáspolitika által meghatározott irányokat, azt kell mondjam, ami késik, nem múlik. Ráadásul ismételten nem mi fogunk hülyülni, hanem a világ fog túllépni a múlt századokba révedő kompetenciáinkon. Ebből a szempontból néhány generáció sajnos már menthetetlen. Ha azonban nem jön radikális fordulat az oktatásban, akkor nemzet egésze lesz azzá.

domotor_csaba.jpgEgy ilyen fordulathoz azonban őszinteségre és igazmondásra volna szükség. A rezsimnek azonban ez sehogy nem akar összejönni. Az „oltásellenes baloldal” címszó alatt közzétett vasárnapi vakcinahatékonysági táblázatról a Szabó Tímea által napirend előtt kérdezett államtitkár, Dömötör Csaba nagyjából annyit tudott mondani, hogy az kizárólag tényeket tartalmaz. Még szerencse, hogy Karikó Katalin, akinek sikerein korábban Orbán oly lelkesen, s tegyük hozzá rögtön, meglehetősen groteszk módon, vad hullámlovaglásba kezdett, helyére tette a dolgokat. A táblázatnak ugyanis azon túl, hogy össze nem illő sorokba és oszlopokba rendezett számok segítségével támassza alá a baloldal oltásellenességét, az égvilágon semmi értelmes célja nem volt, nem lehetett.

Így aztán a kérdés ismételten az, kinek hisz a rezsim hátországa. A miniszterelnöknek, a minisztereknek, államtitkároknak és szóvivőknek, vagy a nemzetközileg elismert szakembernek. Az Orbán által asszonyságnak titulált kutató márpedig Facebook-közleményében egyebek mellett olyanokat talált mondani, hogy a kormány által közölt táblázatból „sajnálatos módon lemaradt néhány információ”, melyeket „egy ilyen közleményben … kötelező lett volna feltüntetni”, s ezek nélkül így „ez teljesen félrevezető információ”. A két táblázatot fent össze lehet hasonlítani. Az összevetésből számomra a legmegdöbbentőbb annak elhallgatása, hogy a Szputnyik-V-t és a Sinopharmot krónikus betegségek esetén nem adják. Hát, ennyit a kormány igazmondásáról. Én pedig hallgatok továbbra is a valódi szakemberre.

Képek forrása:  Facebook-Magyarország Kormánya / Facebook-Kati Kariko / forbes.hu / 24.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://bloggerbob.blog.hu/api/trackback/id/tr8416513800

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása