Blogger Bob

Készhelyzet: NYITÁS és veszélyhelyzet

2021. április 21. - Blogger Bob

Közeleg az idő, amikor minden eseményt a tavaszi országgyűlési választásokra való tekintettel fogunk megítélni.

obans_new_best_friend2.jpgA választói agy egyszerűen úgy működik, hogy mindennek jelentőséget tulajdonít majd, mivel bármibe képes olyan összefüggéseket bele látni, amelyek befolyással lehetnek a voksolásra. A belföldi helyzet pedig várhatóan egyre fokozódik majd, elvtársak, ahogy érkeznek a hírek arról, hogy az ellenzéki összefogás néhány százalékponttal több szavazattal kecsegtet, mint amennyi a jelenlegi kormányoldalon összegyűlhet, s erre szinte azonnal érkezni fog a cáfolat.

voks.jpgEnnek az extatikus állapotnak a kezdetére én úgy augusztus végén, szeptember elején számítottam. Innen nézve az az ősztől tavaszig húzódó jó fél év is épp elég hosszúnak tűnt a szavazásig. Erre azon kapom magam, hogy az éppen aktuális politikai események kapcsán egyre több ismerősöm kezd a jövő évi választásokról beszélni. A beszámolókat hallgatva aztán egyre gyakrabban kapok a fejemhez azzal, hogy ó, a csudába, ez nekem miért nem jutott az eszembe? Szóval, úgy tűnik, valami elkezdődött. Mostantól minden mindennel összefügg, s nem lehet a híreket csak úgy önmagukban vizsgálni.

Így aztán sajátos fénytörésbe került az a hír is, hogy nemzetünk vezető ereje törvényjavaslatot nyújtott be a veszélyhelyzet meghosszabbításáról. Nem, erről a kérdésről nem kezdeményeztek nemzeti konzultációt. Nem voltak kíváncsiak arra, mit szónak magyarjaik ahhoz, hogy a párt a kormányon és a kormányfőn keresztül gyakorlatilag továbbra is bármit megtehet majd. Nem firtatták, akarja-e a NER, s a NER-en kívüliek, hogy a járvánnyal semmiféle összefüggésben nem álló döntések a veszélyhelyzet keretei között érvényes szabályoknak köszönhetően légies könnyedséggel legyenek keresztül vihetők. Nem hívták fel rá külön a figyelmet. Egyszerűen feltették a javaslatot az Országgyűlés honlapjára. Ha nincs a Magyar Narancs ébersége, én bizony észre sem veszem. Mintha nem is tartozna ránk.

statisztika.jpgNekem az egészben a dolgok furcsa polifóniája tűnik a legbizarrabbnak. Valami sajátos többszólamúság ez, mi több, már-már dodekafónia. Megirigyelhetné maga Schönberg is. Ha ugyanis elérkezett az ideje annak a bizonyos, kommunikációs trükkökkel nagy műgonddal a gondolkodásunkba égetett, a kormány kiváló járványkezelését hirdető NYITÁS-nak, aminek reményében most vendéglátóipari egységek százai fogtak nagy sietve teraszok kialakításához, akkor mi szükség lehet a veszélyhelyzet meghosszabbítására. Ha valóban van értelmezhető indok a veszélyhelyzet meghosszabbítására, akkor hogy tehetünk ígéretet teltházas EB-meccsek lebonyolítására?

Ez nekem akkor sem áll össze, ha a rezsim szerint „az új vírusvariánsok … Európa-szerte terjednek és Magyarországon is jelen vannak, ezért elengedhetetlen a fokozott védekezés.” Ilyen körülmények között NYITÁS, meg EB? „… gyors és hatékony döntéshozatalra van szükség … a korábban elfogadott rendkívüli és átmeneti jogi keretek jól szolgálták ezeket a célokat”. Aha. Amely rendkívüli és átmeneti jogi keretek mellett, vagy inkább ezek ellenére eddig több, mint huszonötezer honfitársunk hunyt el a járvánnyal összefüggésben. Félek, a nagy NYITÁS és a veszélyhelyzet, aligha járhatnak kézen fogva együtt.

corona_2022.jpgTekintettel minderre mi mást gondolhatna a választópolgár, mint hogy kell itt lennie valami egyéb okosságnak is. A rendkívüli jogrend közepette – a veszélyhelyzet ennek egyik alesete – tovább düböröghet a rendeleti kormányzás, azaz felfüggeszthető egyes törvények alkalmazása, el lehet térni a törvényi rendelkezésektől, a kormány pedig rendkívüli intézkedéseket hozhat. Ebben a körben továbbra is állami felügyelet alá lehet vonni cégeket, katonákat lehet vezényelni tulajdonképpen bárhova, ahová a kormány fontosnak tartja, továbbá korlátozni lehet a gyülekezést is. A különleges rendeleteket legfeljebb az Alkotmánybíróság bírálhatja felül, ám ahhoz idő kell.

Azt pedig már mindenki eldöntheti maga, hogy ezek a körülmények egy formálódóban lévő, előválasztásokra készülő választási szövetségnek mennyire kedveznek. Segítik, avagy korlátozzák abban, hogy megmutassa magát az embereknek? Tud-e normális kampányt folytatni? Tud-e kampányrendezvényeket szervezni? Mondjuk miután lezajlott az EB. Vagy vigye be a rendezvényeit a teltházas stadionokba? Nekem sehogy nem stimmel ez a gondolatmenet.

Képek forrása: vpr.org / portfolio.hu / nemzetisport.hu / cartoonmovement.com-Jean Gouders: Orbán legjobb új barátja

A bejegyzés trackback címe:

https://bloggerbob.blog.hu/api/trackback/id/tr10016508690

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása