Blogger Bob

A diplomácia Panchoja

2021. április 19. - Blogger Bob

Nem akármilyen érzés lehet a legjobb pasinak lenni egy olyan hatalmas országban, mint Oroszország.

Hatványozottan igaz ez az állítás akkor, ha nem egy műmájer, arcoskodó, ostoba szempontokat követő zsűri dönt a megtisztelő címről, hanem egy valóban kompetens tömeg, esetünkben hús-vér férfiak, valamint – még a feminizmus felerősödését megelőző idők kifejezésével élve – a gyengébb nem képviselői. Nem jártam utána, hányadik évben, mindenesetre a híradások szerint az oroszoknál ismételten és megkérdőjelezhetetlenül Vlagyimir Putyiné lett ez a dicsőség.

putyin.jpgTudja a fene, nekem nem annyira jön be, de esetünkben ez – attól tartok – lényegtelen. Tény, hogy a megkérdezett férfiak 18, a nők 17 %-a gondolja úgy, hogy az elnöknél nincs vonzóbb férfi az egykori cárok földjén. Matekoztam kicsit. Abból a hibahatáron belül értelmezhető feltevésből kiindulva, hogy a nemek aránya ott is durva megközelítéssel 50-50 %, a megkérdezettek számát kivetítve a 2017-es népszámlálás szerinti teljes lakosságra, azt az eredményt kaptam, hogy Putyinért 13.212.393 férfi és 12.478.371 nő rajong. Közel 12.5 millió nő elnyert tetszése komoly, s egyben irigylésre méltó felelősség. Tudjuk, hogy már két hölgy is milyen nehezen képes megegyezni bármiben. 12,5 millió számára közös nevezőt találni pedig reménytelen vállalkozás. És mégis lehetséges, kérem! Szinte felfoghatatlan. Meglehet, közrejátszott ebben az össznépi buzgalomban a nagybeteg Navalnij által korábban a nyilvánosság számára elérhetővé tett videoban bemutatott aprócska kis kecó. Egy ilyen kuckó kétség kívül komoly csáberővel bírhat.

A 13.2 millió Putyint imádó férfi esete mégis talán könnyebben értelmezhető. Bennük az a tudattalan késztetés munkálhat, hogy Putyint letaszítva a trónról, mindannyian az ő pozíciójába vágyakoznak. Igazi ödipális komplexus ez. Még egy dán királyfi sem csinálná jobban. 12.5 millió nő imádatát bírni ugyanakkor kit nem késztetne vágyakozásra. Mondjuk a két rajongótábor közötti különbség sem csekély: 734.022-vel több férfi vonzódik az elnökhöz, mint nő, de ennek itt és most inkább ne tulajdonítsunk különösebb jelentőséget.

kastely_putyin.jpgHa Orbán Viktor egy pillanatra belegondol ezekbe a számokba, félő, hogy komolyan búnak adja a fejét. A mi kis-nagy emberünket, ha megfeszül, akkor sem fogja ennyi magyar imádni. Ha kétharmad helyett kilenctizedes többségre tesz szert, akkor sem. Aprócska ország, apró megbecsülés. Putyin rajongótáborának nagysága a magyar miniszterelnökéhez úgy aránylik, ahogy a Fekete-tenger melletti palota mérete Orbánnak a felcsúti stadion mellett szerénykedő házához. Csak semmi grandiózus vágy. Pedig a miniszterelnök láthatóan mindent megtesz a közönség kegyeiért. Még azt is kinyilvánította, hogy neki bizony az a halála, ha egy tábornok pocakos. A dologban csak az a fura, hogy közismert, vagy inkább a köznevetség tárgyát képező katonai narratívájában önmagának nyilván legalább tábornoki szerepet tulajdonít.

Ám én biztos vagyok benne, hogy az az aprócska kis pocak, ami normális körülmények között egy ilyen, a tábornokait érintő kijelentés után aligha válna a dicsőségére, nemcsak úgy spontán, hanem komoly megfontolást és hosszas mérlegelést követően kezdett duzzadni, domborodni, kerekedni, gömbölyödni. Putyin kigyúrt mintákat követ. Orbán azonban a sokak által legismertebb magyar útját próbálja járni. Ismert, hogy Puskás Öcsi először világszínvonalon focizott, tisztelte érte és megszerette egy egész világ, aztán pocakot eresztett. Engedjük meg, focizott Orbán is, majd pocakot eresztett. Az önmagát a diplomácia Panchojának képzelő miniszterelnöknek azonban e kettő közül bizony hiányzik valami. Igen, a tisztelet és a szeretet. Arra tudniillik méltónak kell lenni, s ez sajnos nem megy mindenkinek.

pocakos_orban.jpgSzóval, pocakkal megőrizni, vagy akár növelni a népszerűséget nem egyszerű. Úgy meg különösen nehéz, ha a nemzet Norbija olyan kijelentésekkel provokálja az ország jelentős, a dologban érintett részét, hogy nem a férfi, hanem „a vágódisznó kezdődik száz kilónál”. Ha Putyin alkatilag közelebb állna Orbánhoz, egy ilyen mondatért már valószínűleg átnevelőtáborba zavarta volna Norbit, mind a 70 kg-jával. De nem áll közel hozzá alkatilag sem. A diplomáciai súlyt ugyanis nem kilóban mérik. És ez a bölcsesség talán csak azért nem esik rosszul Orbánnak, mert 15 év miniszterelnökösködés után végképp kezdi elveszíteni korábbi, sokak számára egykor talán szerethető önmagát.

Képek forrása:  hvg.hu / telex.hu / 444.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://bloggerbob.blog.hu/api/trackback/id/tr6216506668

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása