Blogger Bob

Orbán Viktor levelét megírta

2020. december 07. - Blogger Bob

Bár írhatnám Arany János szavaival Orbán Viktor Manfred Webernek írt leveléről azt, ami a Mátyás anyja utolsó szakaszában áll: „Piros a / Pecsétje; Finom a hajtása: / Oh áldott, / Oh áldott / A keze-irása!”

Attól tartok azonban, hogy a miniszterelnök közleményének se a hajtása nem finom, se a kézírása nem áldott. Leginkább azért nem, mert ismét egy olyan megnyilatkozást tett közzé, amely méltatlan egy ország vezetőjéhez, méltatlan a címzetthez, és méltatlan ahhoz az országhoz is, amelynek a nevében újból – teljesen értelmetlenül – kényszeres vágyat érzett a megszólalásra.

szikagyi_erzsebet.jpgAnnyit gondolkodom ezen a durva, mindenféle diplomáciai tradíciótól idegen, őszintén szólva, számomra kifejezetten primitívnek tetsző viselkedésen, illetve stíluson. Mintha Orbán attól rettegne, hogy gyávának tartják, ha kevésbé otromba. De kik is tartanák gyávának? A választói? A politikai ellenfelei? A politikai támogatói? Esetleg saját maga? Egyik sem. Félek, ő egészen egyszerűen csak így képes működni? Tény, hogy e mostani megszólalására praktikus szempontokat követve az égvilágon semmi szükség nem volt.

Nincs rekonstruálható, olyan konkrét politikai cél, amelyre egy ilyen nyilatkozat megoldást jelenthet. Milyen eredmény remélhető ettől szövegtől? Talán az, hogy Manfred Weber megretten? Jaj, megtámadott Orbán Viktor! – serken fel benne a riadalom, s azon minutumban módosítja eddigi véleményét? Abban a pillanatban, ahogy a magyar miniszterelnök levelének végére ér, azt fogja gondolni, hogy Orbán demokrata, Magyarország jogállam, az EU költségvetését pedig szükségtelen bármiféle jogállamisági kritériumhoz kötni, s mindezt sietve közli is az Unió prominens személyiségeivel? Sajnos ez nem így működik.

manfred.jpgMivel a levél hatására bármilyen eredmény aligha várható, nem nagyon tudok másra gondolni, mint hogy megírását ezúttal is a magamutogató kuruckodás, illetve belpolitikai megfontolások motiválhatták. Orbán azt a lehetőséget már régen eljátszotta, hogy a nemzetközi politikában tényező legyen. Ne keverjük a dolgokat! Az nem tesz senkit formátumos politikussá, ha akadályozza a saját közösségének egésze által szükségesnek vélt folyamatokat. Attól nem fogja dicsfény övezni nevét a történelemkönyvekben, hogy károkat okoz abban a közegben, amelyhez tartozni egy nemzet több évtizedes álma volt. S tudnia illene azt is, hogy az nem jelent behódolást, ha a racionalitás elveit követve lépünk együtt a többiekkel.

Orbán nárcizmusának egyetlen magyarázatát tudom elképzelni. Mindenáron fel akarja hívni magára a figyelmet, s a dacosságával fenn akarja tartani belpolitikai támogatottságát. Úgy tűnik, számára ezért semmi nem túl nagy ár. Semekkora károkozástól nem riad vissza, csak itthon tökös gyereknek lássák, aki kiáll olyan vélt magyar érdekekért, amelyeket egy hazug propaganda felhasználásával éget bele a NER elméjébe. Ehhez azonban ellenségre van szükség. Ha nincs, mint teszem azt tényleg volt a rendszerváltás előtt, akkor kitalál magának, nem, nem egyet, az a jó, ha minél több van belőle. A legkisebb királyfit úgy lehet igazán imádni, ha minél nagyobb haddal küzd meg, a rajongótábor hódolatának kivívása érdekében.

orban_vs_orban.jpgA Politico arról ír, hogy a vétó miatt Orbán Európa negyedik legbefolyásosabb embere. A kérdés csak az, milyen befolyásról beszélünk? Ahogy én látom, nem az őt vezetőjéül választó közösség érdekében cselekszik, hanem épp ellenkezőleg. Magyarországnak nem lehet érdeke a jogállamisági kritériumok figyelmen kívül hagyása. Orbán a vélt befolyásával nem valami pozitív ügyet szolgál, hanem – épp ellenkezőleg – megakadályoz valami szükséges segítséget. De még ez se fog összejönni neki, mivel nyilván találni fognak egy olyan megoldást a jelenlegi patthelyzetre, amellyel Európa számára megkerülhetővé válik a személye. Egyelőre csak mi, magyarok nem vagyunk képesek őt kihagyni a boldogulásunkból. Vele pedig aligha boldogulhatunk. Míg őt megtartjuk, addig – szemben azzal, amit Orbán maga állít a Webernek írt levelében – tényleg balfácánok vagyunk.

Képek forrása: hallgatniaranyt.hu / 24.hu / hvg.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://bloggerbob.blog.hu/api/trackback/id/tr9016322558

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása