Blogger Bob

Cserbenhagyott választói tömegek

2020. június 25. - Blogger Bob

Nem tudom, a Pozsonyban székelő, a nemzetközi környezet elemzésére létrehozott Globsec Központ hátterében felbukkan-e Soros György?

Ez egyrészt mindegy is, hiszen ha felbukkan, ha nem, konzervatív körökben az első reakció arra, amivel ma foglalkozom, nyilván az, hogy Soros. A második – s ebből adódóan már némileg kontrollált – meg az, hogy liberálbosevik, melynek konnotációjától pedig elválaszthatatlan ugye, hogy libsi. Tekintsük úgy, hogy ezen túl is vagyunk.

globsec.pngMásrészt viszont, ha egy önmagát a különböző kormányzatoktól deklaráltan távoltartó szervezetről beszélünk, melynek rendezvényei – a képek tanúsága szerint is – meglehetősen népszerűek vezető politikusok körében, akkor elkerülhetetlenül ugyanoda jutunk, mint az előbb. Ha egy szervezetnek a fő célja a globális kutatás koordinálása és a tudományos diszkurzus fenntartása a kül- és biztonságpolitika tárgykörébe tartozó kérdésekről, akkor itthonról nézve tényleg aligha juthat eszünkbe más, mint Soros. Persze akadnak talán e hazában olyanok is, akik kicsit sajnálják, hogy egy ilyen központ székhelye nem Budapest, hanem Pozsony, de hát ne irigykedjünk. Jó fej kutatók a világ legkülönbözőbb városaiban is otthonra lelhetnek, ahogy mondjuk a CEU munkatársai és hallgatói Bécsben.

Mindezt csak azért bocsátottam előre, mert az a Globsec kutatás, amelyre a HVG hívta fel a figyelmet két nappal ezelőtti írásában, s amely arra ösztönzött, hogy az általam nem ismert szervezetnek utána nézzek kicsit, bizony számomra is meglepő eredményekkel szolgált. Persze már önmagában az a tény, hogy HVG, az említett konzervatív körökben elégséges indok lehet arra, hogy Soros. Ahogy végig futtatom magamban ezt az izgalmasnak tulajdonképpen nem mondható gondolatmenetet, azon morfondírozom, nem kellene-e minél többet leírniuk a nem-konzervatív publicistáknak is azt, hogy Soros, meg migráns. Előbb, vagy utóbb csak ráunnának a másik oldalon. Kitartás kérdése az egész.

globsec_szijjarto.jpgAmi a Globsec kutatását illeti, ahogy már jeleztem, számomra is meglepő, sőt, minek is tagadjam (úgyse kérdezi senki), némi optimizmusra okot adó adatokkal állt elő. Ez a felmérés ugyanis arra jutott, hogy Magyarországon a válaszadók 81 %-a a liberális demokráciát támogatja. Leírom még egyszer: Magyarországon a kutatásba bevont válaszadók 81 %-a a liberális demokráciát támogatja. Tegyük nagyon gyorsan hozzá, hogy Soros. Egyedül a sógorok akarják jobban a szabadelvű politikát. Ausztriában e társadalmi rend támogatottsága 92 %.

Én ezekkel a kutatásokkal úgy vagyok, hogy amíg az ellenkezőjéről meg nem győződöm, addig nem kérdőjelezem meg a kutatást végzők politikai elfogulatlanságát, illetve szakmai felkészültségét. Magyarul nem következtetek az eredményekből a kutatók hovatartozására. Azt feltételezem tehát, hogy ebben az esetben alapos módszertani felkészültséggel, a nemzetközi trendek vizsgálatához megfelelő módon kiválasztott sokasággal készült a felmérés, ezért annak eredményeit relevánsnak tekintem. Ezekre a feltételekre tekintettel amúgy vannak olyan közvéleménykutató intézetek Magyarországon, melyek eredményeit minden esetben figyelemmel követem, és sajnos vannak olyanok is, amelyekét elolvasásra sem méltatom.

sac_orban.jpgTény, hogy ez a 81 % köszönő viszonyban sincs a hazai választási eredményekkel. Nem ismerem a kérdéssort, amely e mögött az adat mögött áll. Az viszont meggyőződésem, hogy a liberális demokrácia értékrendjét felhasználva összeállítható egy olyan kérdéssor, amelyre a hazai lakosság akár ilyen arányban is igennel válaszolna. A dolognak egyetlen feltétele ez: a liberális demokrácia szókapcsolat semmilyen körülmények között nem jelenhet meg a kérdéssorban.

Mert itthon a szómágia iránti fogékonyság és a szellemromboló propaganda azt eredményezte, hogy rengetegen utasítanak el gondolkodás nélkül szitokszóvá tett, démonizált megnevezéseket. Egész társadalmi rétegek számára vált fontosabbá a gyűlölet és az elutasítás, mint egy kérdés tartalmának végig gondolása. Többek között éppen ezért tudjuk pontosan előre, mi lesz a legújabb nemzeti konzultáció eredménye.

globsec_fake_no.jpgA 10 középkelet-európai országban végzett Globsec-kutatás megállapította továbbá, hogy a magyar válaszadók mindössze 52 %-a érzi úgy, hogy a bevándorlók veszélyeztetik az identitásukat. Ez persze önmagában is rengeteg, de például a szlovák válaszadók között ez az arány 72 %. Úgy tűnik az emberek fejében és szívében itthon még nem sikerült mindent végzetesen elrontani. Ez pedig egészen addig így lesz, amíg „csak” szavakat gyűlölünk és nem évszázados, az embert emberré, Európát Európává tevő értékeket.

Rengeteg következtetés vonható le a Globsec kutatásából. Közülük egy a többinél is határozottabban tolakodik elénk. A magyar választói tömegek egy nagyon nagy hányadának értékrendje nem kap megfelelő képviseletet a hazai politikában. A demonstráció, az ellenállás aktív és passzív formái, az, hogy külföldről várunk segítséget a demokrácia-deficit leküzdésére borzasztóan kevés. Súlyos teher, hogy a tehetetlen magyar ellenzék felelőtlenül átengedi a politikai többséget egy gazdasági érdekek vezérelte kisebbségnek. Mi más volna ez, ha nem a valódi választói akarat cserbenhagyása?

Képek forrása: globsec.org / abouthungary.hu / korkep.sk / medium.com / mindenszo.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://bloggerbob.blog.hu/api/trackback/id/tr9315943076

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása