A legfőbb ügyész magánya

2020. június 15. - Blogger Bob

Mély empátiával vagyok Polt Péter iránt.

Az élet olykor addig szinte elképzelhetetlen helyzeteket teremt. Olyanokat, amelyek annyira váratlanok, hogy felkészülni rájuk szinte lehetetlen. Az ember nyilván gondol valamit, amikor vállal egy feladatot. Elképzeli, milyen örömei lehetnek a munkavégzés során és milyen nehézségekbe ütközhet. Ha az előbbiből van több, akkor boldog. A munkája kielégíti a vágyait. Ha az utóbbiból, akkor bizony könnyen megkeseredhet, s elmehet a kedve az egésztől.

ugyeszseg.jpgNem tudom, a legfőbb ügyész hol tart most? Az elégedettségi mutatója a munkáját illetően a pozitív, vagy a negatív tartományban időzik? A feladata nyilván amúgy sem egyszerű. A belügyminiszter mellett végső soron az ő felelőssége, hogy törvénytelenség Magyarországon ne maradjon büntetlenül. Büntetőeljárásokban ő, illetve a hierarchiában az alá tartozók a vád képviselői. Ebből adódóan sokak félik a személyét. Elsősorban azok, akiknek vaj van a fején.

Még többen vannak azonban azok, akik reménnyel telve nézik a ténykedését. Akik bíznak abban, hogy jogállamban kompetens személyek őrködnek a törvényesség felett. A büntetőeljárás alapja minden esetben a megkérdőjelezhetetlen bizonyítékokkal alátámasztott vád. Polt Péter és az irányítása alatt dolgozók nyilván mindent elkövetnek azért, hogy a bűnözők lakat alá kerüljenek. Ennek érdekében elmennek akár a falig is. Kihasználnak minden, a törvény által biztosított lehetőséget, hogy munkájukat a legmagasabb színvonalon végezzék. Lehetnek azonban olyan esetek, amelyek sértik ugyan az igazságérzetet, de a jog korlátozza a felelősség megállapítását.

polt_peter.jpgSzemélyes véleménye természetesen a legfőbb ügyésznek is lehet. Úgy képzelem, esténként hatalmas bőrfotelbe süppedve teszi mérlegre a dolgokat. Megbeszéli magával, hogy a látókörébe kerülő esetekben mire jók a bizonyítékok, s mire nem. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy ezeket a szubjektív gondolatmeneteit nem kell megosztania senkivel. Sőt, meg sem oszthatja.

Az igazságérzet azonban bizonyára ott rág benne nap, mint nap. Hihetetlen belső feszültséget okozhat, ha tudja, hogy tenni kellene valamit, de meg van kötve a keze. A törvényesség egyik legfőbb őreként kizárólag a törvény keretei között cselekedhet. Ez a borongás estéről estére vagy így van, vagy sem. Lehet, hogy nincs is nagy, süppedős bőrfotelja. Lehet, hogy a dolgozószoba magánya helyett a konyhában szokott meditálni ezeken a dolgokon. Ahogy az is előfordulhat, a hivatali gondokat egyáltalán nem viszi haza.

orban_baratai.jpgMa mégis maradjunk a dolgozószobánál. A szóban forgó esetben a józanész s az igazságérzet együttesen teheti bosszússá a legfőbb ügyészt. Így dörmöghet magában: A csudába, ez mégiscsak – s a legkevesebb, amit mondhatunk erre – több, mint furcsa. Karácsony előtt közzé teszik a szállodaépítési és felújítási pályázatot, január 7-én pedig már fel is függesztik, mert elfogyott a keretösszeg. Erre jön Vadai, s elkezdi piszkálni, nem juthatott-e már a kiírást megelőzően a nyertes pályázókhoz a pályázat szövege? Hát honnan tudjam én azt? Milyen hülye egy kérdés ez. Ha nem Mészároshoz, Tiborczhoz, Garancsihoz, Csányihoz, meg Hernádihoz köthető cégek vitték volna el azt a 33,6 milliárdot, a kutyát nem érdekelné. Ha nem ők kapják, s ha nem a Rogán minisztériuma alá tartozó Magyar Turisztikai Ügynökség osztaná, tutira rá se kérdezne senki.

Azért figyelhetnének jobban. Én meg takaríthatok utánuk. Mondjuk ezúttal nem volt nehéz. Jól megmondtam neki. Igazán szép ez az érvelés – suttogja kicsit önelégülten. „Fellépési jog akkor illeti meg az ügyészt, ha a támogatás odaítélésének eljárása a közigazgatási rendtartásról szóló törvény rendelkezései szerint folyik. Figyelemmel arra, hogy a kérdés szerinti eljárás nem tartozik a törvény hatálya alá, és az ügyésznek az érintett körben az állami támogatásokkal kapcsolatos döntések esetén nincs fellépési joga, ezért vizsgálatot sem folytathat.” Ügyes. Aztán Vadai kezdjen ezzel, amit akar. Elosztották a pénzt, hát elosztották. Amúgy sem az igazság az érdekes. Csak a magyarázatok.

Képek forrása: MTI / Nagy Szabolcs - Index / 168ora.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://bloggerbob.blog.hu/api/trackback/id/tr715811358

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.