Blogger Bob

„A magyar honvédség visszatért”

2020. február 20. - Blogger Bob

Más se hiányzott, mint ezek az egyenruhás urak.

Lett is belőle nagy ribillió. Holott – mondják az egyik oldalon – nem történt más, mint hogy meghívták őket, ők meg eljöttek. A másik oldal erre azt mérlegeli, a miniszterelnök évértékelő beszéde pártrendezvény volt-e, vagy sem? Meg azt, ha a Magyar Polgári Együttműködési Egyesület, mint civil szervezet közreműködése az összejövetel szervezésében, elégséges-e ahhoz, hogy azt ne kelljen pártrendezvénynek tekintenünk. Hát nem elég.

egyenruhasok1.jpgLegyinthetnénk az egészre, hogy vihar egy biliben. Ugyan kit zavar, ha néhány tábornok végig unatkozza Orbán amúgy is meglehetősen lapos beszédét. Ettől még nem kell katonai puccstól tartani. Vagy talán éppen ez az, aminek köszönhetően nem kell tartani tőle, hiszen az urak láthatóan békés lojalitásban ejtőzték végig az évértékelőt.

Na jó, vannak persze szabályok, amelyek alapján lehetnek jogi aggályok. Guberáltam kicsit a neten. Közel sem vagyok biztos abban, hogy megfelelő jogforrást használok, ám a 9/2005. (III.30.) HM rendelet melléklete 40. pontjának q) bekezdése egyértelműen rendelkezik arról, hogy a katonának tilos „politikai rendezvényen … egyenruhát viselni”. Az esettel kapcsolatos válaszában a többek által megkérdezett Honvédelmi Minisztérium ugyanakkor világosan kijelentette, hogy Orbán nem pártrendezvényen beszélt, hanem kormányzati évértékelőt tartott. „Kormányzati és civil rendezvény” volt. Így, ilyen katonásan szólt a nyilatkozat. Francnak kell itt mindig jogászkodni.

diszsorfal.jpgNemzeti Németh Szilárd is arra hívta fel a figyelmet, hogy az eseményt „egy valódi civilszervezet rendezte”. Világos ugye? Szemben a többi nem valódival. Elég csak annyit mondani, hogy Soros. Istenem, ebbe fogunk beleőrülni. Ebbe a sorosozásba, migránsozásba. Kezdem magamon is észrevenni a tüneteit. De most tényleg, az itt a lényeg, hogy az évértékelő beszéd politikai, illetve pártrendezvény volt, vagy sem?

Engem mondjuk piszkosul nem érdekel, hogy a HM hogyan szabályozza az egyenruha viseletét. Katonák egyenruhában ne azért ne üljenek politikai rendezvényen a VIP vendégek között, mert valami szabályzat tiltja. Azért ne feszítsenek a nadrágsávjaikkal és rendfokozataikkal, mert nem szeretnék azon tűnődni, hogy politikai értelemben melyik oldalhoz húznak. Azért ne, mert szovjet tányérsapkák rossz emléke ébred bennem. Ők aztán ott voltak mindenütt. Azért ne, mert a rendszerváltás óta ez egyáltalán és nagyon helyesen nem volt divat. Katonai diktatúrákban, ott igen.

kim.jpgPersze nem kell túltolni a hisztit sem. A diktatúra legmocskosabb fajtájától, a katonaitól, még messze vagyunk. De érdemes odafigyelni minden változásra. Tábornokaink jelenlétükkel eddig nem „emelték Orbán Viktor miniszterelnök úr évértékelő beszédét.” Ezúttal igen, holott eztán se kellene. Ahogy nem kellene kisajátítani se szimbólumokat, se sportolókat, se művészeket, úgy a katonákat sem. Vannak dolgok, melyeket megosztottsága ellenére a nemzet egésze joggal akar a magáénak tudni.

Képek forrása: Orbán Viktor/Facebook / Németh Szilárd/Facebook / sodiummedia.com / nephadsereg.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://bloggerbob.blog.hu/api/trackback/id/tr4615483824

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása