Blogger Bob

Kanülre, magyar!

2018. október 12. - Blogger Bob

Piroskában tökéletesen meg lehet bízni. Nekem a keresztneve kifejezetten tetszik, bár a benne jelenlévő színárnyalat bizonyos helyzetekben okozhat ideológiai nehézségeket.

Mit tegyünk, hiába kerestem Narancssárgácskát, az álláshirdetésre jelentkezők között egyet sem találtam.
Piroska a közszférából érkezett, korábban hivatalnokként dolgozott egy vidéki városházán. Ennek megvannak a maga előnyei, de az árnyoldala is. Van úgy, hogy ez a kettő egybeesik. Megnyugtató az a kiszámíthatóság, amely abban manifesztálódik, hogy reggeli megérkezésemet követő egyetlen percen belül tutira gőzölög a kávé az kv.jpgíróasztalomon. A vérnyomásomnak viszont ez a rend egészen bizonyos, hogy nem tesz jót. Hiába mondom neki, hogy a háziorvosom ellenjavallattal, mi több vétóval élt e reggeli kávés rutint illetően, nincs mit tenni. Piroska ebbe a rendbe szocializálódott. Ha reggel, akkor kávé. Ebből őt kimozdítani, úgy tűnik, képtelenség. Nyelem hát a feketét a napindító megbeszélések előtt, mint kacsa a nokedlit.

Piroska csacsog. Gyakorlatilag nincs olyan pillanat, amikor nem beszél. Ha külföldön vagyok, telefonon tolja. Még Brighton környékén jártam, amikor elmesélte, hogy a 24.hu-n olvasta, a kormány megoldást talált a kórházi személyzet, orvos és nem orvos munkatársak elvándorlására. Mivel a közszférában amúgy is leépítéseket tervez, kézenfekvően adódik, hogy az ott keletkező munkaerőfelesleget – ahogy újabban mondani szokás – kanalizálja át az egészségügybe.

apolo.jpgValami rövidke OKJ-s képzést azért tartanának nekik, s egy csapásra, bárki lehet hivatalnokból hozzá értő egészségügyi alkalmazott. Piroska tudni véli, hogy az egykori barátnője, aki jelenleg is a városházán küzd Sziszüphoszként az aktahegyekkel, hamarosan fehér köpenyt ölt magára, s ágytálakkal és infúziós állvánnyal a kezében fog rohangálni valamelyik közeli kórház folyosóin.

Egészen fellelkesültem. Elképzeltem, ahogy fekszem egy kórházi ágyon, s pár perccel a vizit előtt, ismerős hang üti meg a fülemet. Piroska érkezik a maga utánozhatatlan sodró lendületével, szinte levegőt sem vesz, csak mondja, mondja. Közben persze tolja maga előtt az infúziós állványt. Felakasztva rajta valami sötétbarna zacsi éktelenkedi. Kérdezem, mi ez, ő pedig mosolyogva közli, hogy a főnök reggeli kávéja és már csöpög is lassú cseppekben az élénkítő nedű.

Én nem tudom, ki találhatta ki ezt a zseniális ötletet. Azért volna hozzá néhány szavam. Viszont nem voltam rest tovább gondolni. Arra jutottam, a kormány ismét elszámolta magát. Mi a fészkes fenének kell a képzés – még ha OKJ-s is – feneketlen kútjába szórni a pénzt? Elég elmenni Kazahsztánba, ott azonnal díszdoktorrá fogadják az embert.

kakadu_doki.jpgDe ne legyünk ennyire negatívak. Tanuljon csak ez az ország. Viszont adódik mód arra, hogy sokkal pragmatistább módon szórjuk az adófizetők pénzét. Az fordult meg a fejembe, hány legyet ütnénk egy csapásra, ha a kirúgott irodisták helyett magukat a betegeket képeznénk egy rövid gyorstalpalóval? Ott ez a mérhetetlenül fejlett infrastruktúra. Hát adjuk oda a népnek. Tanulják csak meg szépen, hogyan lehet várakozás közben bekötni egy kanült. Nehogy már ne tudja valaki megcsinálni magának. Mondjuk, engem tulajdonképpen az sem zavarna, ha az ügyeleten a betegek egymásnak kötnék be. Minek ehhez jól képzett szakember?

Gondoljunk csak bele! Komolyabb kórképek esetén a várólistáknak köszönhetően akár hosszabb, akár éveket igénybe vevő képzésekkel is meg lehetne próbálkozni. Miért hisszük, hogy csak filmekben lehetséges tükörből műteni magunkat? Tehetséges nép a magyar, megoldja élesben, ha kell. Akkor aztán mehet mindenki az egészségügyből, amerre lát. Nem lesz itt szükség senkire.

Aki meg nem bízik a tízparancsolat prevenciós erejében, az amúgy is megérdemli a sorsát. Képezze magát, aztán csinálja egyedül. Kanülre magyar!

kanul2.jpg

Képek forrás: pixabay.com / proaktivdirekt.com / MTI / aspbasilicata.it

A bejegyzés trackback címe:

https://bloggerbob.blog.hu/api/trackback/id/tr5214297179

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása