Blogger Bob

Bayer, a jövőbelátó

2022. március 21. - Blogger Bob

Delphoi, Klarosz, Didyma, Dodona, Szíva és Olümpia után a HírTv stúdiója is igazi orákulummá, azaz komoly jövendölések, isteni kinyilatkoztatások helyszínévé vált.bayer_orban.jpg

Jellemző persze kis magyar helyzetünkre, hogy amíg az ókoriaknak Ámon, Zeusz, vagy Apollón jutott, nekünk be kell érni Bayer Zsolttal. Az említett stúdió az ő orákuluma, s a jövőbe látó szót is neki köszönhetjük. Meg nem mondom, teszem azt Apollón jóslatai mennyire voltak megbízhatóak, s a konkrétumok milyen fokán álltak. A γνῶθι σεαυτόν (gnóthi szeauton – ismerd meg önmagad) parancsa szépen hangzik ugyan, de meglehetősen általános. Bayer ennél azért sokkal célratörőbben, pontosabban fogalmaz.

jozsda.jpgBunkónak lenni persze könnyű. Úgy tűnik, Bayer e könnyebb utat választotta. Szinte minden megszólalása, minden kinyilatkoztatása sért valaki. Egyéneket, szűkebb és tágabb értelemben vett közösségeket. Azt hiszem, ez talán abból fakad, hogy némiképp összemosódik a fejében az antik és a keresztény világkép, gondolkodás és értékrend. Már ha ezek a kifejezések jelentenek a számára egyáltalán valamit. A görögöknél a jósok jellemzően vakok. Ez azonban náluk nem valamely képesség hiánya, hanem sokkal inkább többlet. A belső látás, a belátás és a lényeglátás képességének megnyilvánulása. Sajnos Bayert egyikkel sem vádolhatjuk.

Ő egészen más értelemben tekinthető vaknak. Talán a Máté Evangéliumában írtak a legtalálóbbak vele kapcsolatban. A vak vezet világtalant mondás és szövegkörnyezete Károli Gáspárnál így hangzik: „Hagyjátok őket; vakoknak vak vezetői ők: ha pedig vak vezeti a vakot, mind a ketten a verembe esnek.” (Máté 15,14) És éppen ez a legártalmasabb és legkárosabb Bayer működésében. Miközben teljesen vak mindenre, mégis a megmondóember szerepében tetszeleg, s ezzel sokakat ránt magával a számára oly otthonos sötétségbe. Ezt tette a minap is a HírTV stúdiójában. Jól odaszúrt, jól odamondott a célkeresztjébe állított Márki-Zaynak. Valahogy így: „Micsoda egy ócska, piti szarjankó … ez tényleg, annyira könyörög a pofonért, hú, de milyen jólesne.

 

Akit esetleg zavar, hogy a szövegkörnyezetből kiragadva csupán Bayer stílusbravúrjait idézem, az egyrészt megnézheti a Bayer-show érintett részletét itt, másrészt az ominózus szóváltást és előzményeit Márki-Zay és a feltehetően veszprémi fiatalember között itt. Engem azonban ezúttal kifejezetten a Fidesz 5. számú párttagkönyvének tulajdonosa érdekel. Ez a pökhendi, torz lelkületű és meglehetősen ostoba fickó. Pontosabban nem is ő, hanem az a közösség, amely őt elfogadja, magáénak tudja és akarja.

Mert lássuk be, az, ha valaki így beszél a médiában, nemcsak magáról állít ki lesújtó bizonyítványt. Milyen az a médium, amely egy ilyen produkciót tartósan műsoron tart? Milyen az a közönség, amely ezt élvezettel nézi? Milyen az a párt, amely azonosul az 5. számú tagsági igazolvány tulajdonosával ahelyett, hogy elhatárolódna tőle? Milyen az a Békemenet, amelynek élén egy ilyen agresszív, békétlen figura dagasztja a mellkasát. S milyen az a Nemzeti Együttműködés, amely már csak miatta is képtelen bármiféle együttműködésre a nemzet másik felével? És milyen az a választói tömeg, amely eltűri, hogy a nevében ez az ember beszéljen? Holott ők nem olyanok, mint Bayer. Ők nem kirekesztők. Ők nem azonosulnak azzal az – értékrend helyett had’ fogalmazzak inkább így – értékhiánnyal, amely ugyancsak leginkább rá jellemző. Mert, ahogy azt műsorának címe is tökéletesen jelzi, ő egyedül önmagát képviseli. Mindez azonban nem menti azokat, akik a személyét legitimálják.

bayer_show.jpgS akkor lássuk magát a jóslatot, a mi legkevésbé sem antik értelemben vett vak jósunktól. Az említett adásban ugyanis még felböfögött egy savas jövendölést: „Na mindegy, szerintem nem lesz miniszterelnök.” És amikor ezt meghallottam, eltöltötte a szívemet valami jóleső bizsergés. Mintha az orákulum felett sűrűsödő felhők közül előbukkant volna a ragyogás. Ez a zárómondat ugyanis felidézte bennem egy korábbi, tragikus tévedésnek bizonyult jóslatát: „Oroszország nem fogja megtámadni Ukrajnát, ezt egy hülye is tudja.” Hát így legyen igaza most is! Így teljesítse a sors ezúttal is épp az ellenkezőjét annak, amit Bayer, s körülötte az egész bagázs a jövőről mond!

Képek forrása: múlt-kor.hu / 444.hu / kettosmerce.blog.hu/

A bejegyzés trackback címe:

https://bloggerbob.blog.hu/api/trackback/id/tr3517786104

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása