A Magyar ugar

2020. június 18. - Blogger Bob

Nem hagyott nyugodni a dolog, amire legutóbb csak utalást tettem.

Hétfői bejegyzésemben arról a 33.6 milliárdról írtam, amelyet a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) osztott ki szállodaépítésre és felújításra január körül. Mindazok, akik a karácsony előtt kiírt pályázatra január 7. után próbáltak jelentkezni, bizony hoppon maradtak. A pályázati keret kiürülésének rövid időtartama mellett a nyertesek köre is sokak figyelmét magára vonta.

orban_recsel.jpgEzek ugyanis Mészáros Lőrinchez, Tiborcz Istvánhoz, Garancsi Istvánhoz, Csányi Sándorhoz és Hernádi Zsolthoz közel álló cégek közül kerültek ki. Valakikhez, vagy valamihez közel álló cégek... Ez a szóbokor újabban szofisztikáltabb megnevezésére szolgál a leánykori nevén offshore-nak nevezett vállalatok parton, azaz határon belüli változatainak. A körülmények okán az ellenzéki Vadai Ágnesben felmerült a kérdés: csak nem tudtak itt valakik előre a pályázat tartalmáról? Meg is kérdezte erről a legfőbb ügyészt, aki válaszolt, amit válaszolt.

Az egész üggyel kapcsolatban engem egyedül az lepett meg – ez sem igazán – hogy az ezzel foglalkozó bejegyzésemhez kevesebb gyalázkodó komment érkezett, mint rendesen. Ebből mindenki olyan következtetést von le, amilyent csak akar. Persze az sem baj, ha semmiféle konklúzióra nem jut valaki. Nekem mindazonáltal az jött le, hogy az emberek igazságérzete valahol még mindig képes felülírni a lojalitást, képes háttérbe szorítani a politikai kommunikációra gyakran jellemző ugar-logikát. Igen, azt, amelynek működési mechanizmusától elválaszthatatlan, hogy „A dudva, a muhar, / A gaz lehúz, altat, befed”. Jó, hogy van, ami felülírja ezt a logikát. Reménykeltő.

lanchid.jpgA turizmus Magyarországon kiemelten fontos iparág. 2018-ban a kormany.hu-n olvasható adat szerint már a GDP 10,7 %-át termelte. Ez a részarány a portál szerint 2030-ra akár a 16 %-ot is elérheti, amely adat testvérek között is 50 % körüli növekedést prognosztizál. Bár így alakulna! A 2018-as 31 millió (!) vendégéjszakával szemben – kissé mechanikusan és nagyon leegyszerűsítő módon számolva – ez kb. 45 millió vendégéjszakát jelent 2030-ra. Jól hangzik. Ehhez pedig a szállodai kapacitás mind mennyiségi, mind minőségi fejlesztésére szükség van. Továbbá aligha kérdőjelezhető meg az is, hogy célszerű egy kormányzati hivatal működtetése e stratégiainak tekinthető ágazat koordinálására. Ez volna ugye az említett szállodaépítési és felújítási pályázat kiírója, azaz az MTÜ.

Az MTÜ léte tehát messzemenően indokolt. Honlapján bárki tájékozódhat (mtu.gov.hu). Pontosabban elolvashatja, amit megosztanak velünk. Megismerhető a Nemzeti Turizmusfejlesztési Stratégia 2030 című dokumentum, de ha valaki arra érez ingerenciát, meghallgathatja Orbán Viktor előadását még 2017-ből, melyben a programot méltatja a Művészetek Palotájában.

kisvonat.jpgEgy ilyen komoly ügynökség mellett az sem árt, ha vannak szakmai tanácsadók. Fő a szakmaiság! Nos, talán felületesen néztem át a honlapot, de én bizony e tanácsadókról egyetlen betűt nem találtam. Ha nincs ebben a névsorban semmi aggályos, úgy értelmezhetetlen, miért nem szerepel könnyen elérhető helyen a felületen. Egészen 2018-ig visszanyúlóan kellett keresgélnem, hogy kibogozzak valamit. No, nem kell megijedni, akkor sem a királyi tv fecsegte ki a neveket. A 24.hu kérte ki az adatokat Guller Zoltántól, az MTÜ vezérigazgatójától.

Azért nem világos ez a rejtőzködés, mert a tanácsadók díjazása teljesen méltányolható (havi 300 ezer körül van). Tudom, sokaknak ez rengetegnek tűnhet, de egyáltalán nem tekinthető kirívónak. A neveknél és az összegeknél sokkal érdekesebb azonban az, hogy ki honnan érkezett. A tanácsadók között volt nagykövettől, a felcsúti stadion kertjének tervezőjén át, a Happy End Kft. és az Ezüsthajó Kft. alapítóján keresztül Orbán szövegírójáig sokféle figurát találni. Guller korábban maga nyilatkozta, hogy Orbán Ráhel is ellátja szakmai tanácsokkal az ügynökséget, ám ő mindezt ellenszolgáltatás nélkül teszi. Nemes gesztus. Szinte kivétel nélkül NER-kompatibilisek emberek. Az ugar-logika aligha enged mást.

racsel2.jpgAz MTÜ – honlapja legalábbis ezt közli – „a XXI. századi igények és elvárások szerint szervezett, piaci logikával felépített, korszerű Ügynökség”. A kérdés csak az, tevékenységével milyen piaci logikát követ. Miféle piaci logika teszi elkerülhetetlenné például, hogy egyazon oldalon, amely áttekintést ad az MTÜ turisztikát érintő feladatairól, kétszer is felbukkanjon, betű szerint ismétlődve a következő mondat: „Az Ügynökség azon is dolgozik, hogy megteremtse a magyar divatipar számára azokat a kereteket, amelyek segítségével a hazai márkák, tervezők és gyártók is ismertté válhatnak a nemzetközi piacon.”

Meglehet persze, hogy megint én nem értek valamit. Nyilván nem értem a XXI. századi igényeket és elvárásokat. S a piaci logikát sem. Hiszen a Bata-Jakab Zsófia – Orbán Ráhel barátnője – által vezetett Magyar Divat & Design Ügynökséget már eddig is milliárdokkal támogatta az MTÜ. Dübörög az ugar-logika, Ady pedig forog a sírjában.

Képek forrása: 24.hu / szeretunkutazni.hu / mtu.gov.hu / alfahir.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://bloggerbob.blog.hu/api/trackback/id/tr9615886302

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.