Nemzeti konzultáció a’la Blogger Bob

2020. február 19. - Blogger Bob

Ahogy a minap megígértem, én is összeállítottam a saját kérdéseimet, melyeket nemzeti konzultációra bocsátanék.

Az egyszerűség kedvéért a kérdések száma legyen kilenc. Az eddigi információk alapján ugyanis ennyire lehet számítani a kormány részéről is. Igyekeztem tematikailag is igazodni valamennyire a nagy horderejű kormányzati közvélemény kutatáshoz. Legnagyobb sajnálatomra minden erőfeszítésem ellenére sem sikerült közpénzt szereznem ahhoz, hogy – Adyt parafrazeálva – disznófejű Nagyúrként magyarjaink agyába nézzek, s nevessek. Úgy tűnik, ez továbbra is csak a kiváltságosoknak adatik meg.

malacka.jpgSokat tűnődtem azon is, írjak-e ezekhez a problémafelvetésekhez bármilyen kommentárt. Aztán arra jutottam, talán szerencsésebb, ha nem teszem. Még valaki azzal találna vádolni, hogy orientálni akarom a válaszadókat valamilyen általam kívánatosnak vélt irányban. Márpedig az ilyen kísérlet a befolyásolásra a nemzeti konzultációk természetétől alapvetően idegen. A kormány kérdései soha nem adják a szájunkba a választ. Azok mindig arra ösztönöznek, hogy véleményünket alapos mérlegelést és tájékozódást követően, kellő mennyiségű és objektív információ birtokában osszuk meg az ország vezető erejével, hogy aztán ez megfelelő legitimációt biztosítson a válaszokra épülő kormányzati stratégia kidolgozásához. Elfogultság, prekoncepció soha nem olvasható ki ezekből a kérdéssorokból. Úgy döntöttem tehát, hogy így járok el én is.

Igyekeztem a kérdéseket úgy megfogalmazni, hogy arra mindenki saját belátása, habitusa, értékrendje és preferenciái alapján válaszolhasson. Törekedtem arra, hogy a kérdéseimre adott válaszok alapján reális képet kapjak mind az országunkat érintő legégetőbb problémákról, mind a választópolgárok tényleges véleményéről. Elfogulatlan kérdéseim alapján ebben még akkor is bízhatok, ha a végeredmény nem tükrözi majd azt, amit a tömegek valóban gondolnak a viágról. Tetszenek érteni, ugye?

gyulolunk_mindenkit.jpgAkkor vágjunk is bele!

  1. Egyetért-e Ön azzal, hogy a törvényeket – különös tekintettel azokra az országokra, amelyek jogállamnak deklarálják magukat – mindenkinek, még a kormányoknak is be kell tartania?
  2. Egyetért-e Ön a fentiekre való tekintettel azzal, ha az Országgyűlés által elfogadott, hatályban lévő törvények és egyéb jogszabályok alapján jogerősen megítélt kártérítések kifizetését a magyar kormány megtagadja?
  3. Egyetért-e Ön azzal, hogy a születésétől fogva minden embert egyenlően megillető emberi jogok – beleértve a kulturális jogokat és a neveléshez való jogot is – minden magyar állampolgárt megilletnek?
  4. Egyetért-e Ön azzal, hogy a különböző származású, szociális hátterű, vallású, anyanyelvű diákok szegregált oktatása alapvetően sérti a fent megnevezett alapvető emberi jogok egyenlő érvényesülését?drotkerites.jpg
  5. Egyetért-e Ön azzal, ha az e jogok jelentőségét nyilatkozataiban mindig elismerő magyar kormány a társadalom egyes csoportjaival szemben, bármely hivatkozással figyelmen kívül hagyja az alapvető emberi jogokat?
  6. Egyetért-e Ön azzal, hogy az alapvető emberi jogok lábbal tiprásával a magyar kormány – ahelyett, hogy csillapítaná azokat – mesterségesen generál társadalmi feszültségeket, eleve lehetetlenné téve ezzel az érintett társadalmi csoportoknak a többség által szavakban oly hőn áhított integrációját?
  7. Egyetért-e Ön azzal, hogy a társadalom elemi érdeke, hogy a büntetésvégrehajtó intézmények a társadalom nyugalmát veszélyeztő személyek időleges elkülönítésén túl, készítsék fel az elítélteket a társadalomba való visszailleszkedésre?
  8. Egyetért-e Ön azzal, hogy a fenti cél megvalósulását a Magyarország által vállalt uniós normák figyelmen kívül hagyása, az elítéltek emberhez méltatlan körülmények között való tartása alapvetően hátráltatja, sőt, a szabadlábra került elítélek társadalomra való veszélyességét az ilyen körülmények jelentősen növelhetik?
  9. Egyetért-e Ön azzal, hogy a „börtönbiznisz” megakadályozásának a leghatékonyabb, a jogállamiság elveivel egyedül összeegyeztethető megoldása az, ha a magyar kormány a végrehajtó hatalom gyakorlójaként energiáit nem a megítélt kártérítések visszatartására, hanem a hatályos törvények, jogszabályok, a hazai és a nemzetközi normák betartására összpontosítja?

Képek forrása:  facebook.com / hirtv.hu / borsod24.com 

A bejegyzés trackback címe:

https://bloggerbob.blog.hu/api/trackback/id/tr1115482400

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.