Blogger Bob

A gyűlölet retorikája

2019. augusztus 31. - Blogger Bob

Határkerítésünk már van, de a jobboldali úgynevezett média egy részének bunkósága – úgy tűnik – határtalan.

A 888.hu közli kaján örömmel, hogy „új sztárpár született az idei G7-csúcstalálkozón”. Hogy rögtön az elején tisztázzuk, szó nincs arról, hogy a felületet az aktuális G7-csúcstalálkozó politikai, gazdasági háttere komolyabban foglalkoztatná. Az sem izgatja, hogy a jellemzően a királynék városának titulált Biarritz, mely a találkozónak otthont adott, turisztikai szempontból miért érdekes.

tengerpart.jpgNem, a 888.hu tudósítóját mindez nem érdekli. Sem az, hogy korábban itt volt a hullámlovaglás európai paradicsoma. Sem az, hogy a betonkolosszusokból készült hullámtörők mára ezt a címet porrá zúzták. Sem az, hogy az Atlanti-óceánnak ez a szakadozott partszakasza mennyi szerelmi fészekkel szolgál az odalátogatóknak. A 888.hu-t egyetlen egy dolog érdekli. Hogyan lehet a jobboldali-konzervatív rezsimnek minél mélyebben benyalni. Hogyan mutathatja ki minél egyszerűbben a kormány iránti lojalitását. Hogyan tudja elérni, hogy stréber diák módjára a hazai politika által nem kedvelt figurákat, s az általuk képviselt eszméket az arra fogékony rajongók előtt lejárassa.

Ennél a lejáratásnál pedig mi sem egyszerűbb. Elég Mamoudou Gassama történetére gondolni, aki egy erkélyről lógó kisgyereket mentett meg, mire Macron azonnal állampolgárságot ígért neki. Persze Macron máris bevándorláspárti migráns fun. Mindent bele, utáljuk együtt! A 888.hu tudósításának hívószavai a következők voltak: „kerítésmászó migráns”, „migráns pókember”, „a francia állam … keblére ölelte”, „ a baloldal máris hősként ünnepli”, „majmokat megszégyenítő ügyességgel”. A rövid beszámoló pedig ezzel zárult: „Tanulság: vigyázni kell a kisgyerekekre és magasabbra kell építeni a kerítést.” Felesleges magyaráznom a dolgot. Ha ez újságírás volna, akkor a legaljának gondolnám. De nem az. A helyzet viszont így sokkal rosszabb.

macron_migrans.jpgMivel a lejáratásnak ez a formája ennyire egyszerű, a jobboldali úgynevezett média egy része kísérletet sem tesz az érvelésre. Naná, hogy nem. Érvelni torz ideológiák mellett nem nagyon lehet. A retorikának itt az a klasszikus műfaja működik, amely nem az észre, hanem az érzelmekre hat. Pontosan tudják, ha észérveket próbálnának gyűjteni az idegengyűlölet gerjesztésének érdekében, egyrész nem nagyon találnának, másrészt e szembesülést követően aligha tehetnének mást, mint hogy szembeköpik magukat. Marad tehát az érvek nélküli hangulatkeltés.

Visszatérve a G7-csúcstalálkozóhoz, a 888.hu beszámolója újabb remek adalékkal szolgál ahhoz, hogyan működik a jobboldali propagandagépezet. A G7 a francia elnökség alatt arra törekszik, hogy támogassa:

  • az egyenlőtlenségek elleni küzdelmet, különösképpen elősegítve a nők és férfiak közötti egyenlőséget, valamint az oktatáshoz és a minőségi egészségügyi szolgáltatásokhoz való hozzájutást;
  • a környezetvédelmi egyenlőtlenségek csökkentését bolygónk védelmezésével, a klímára, valamint a biodiverzitás és az óceánok megőrzésére fókuszáló ökológiai átállásra fordított finanszírozásnak köszönhetően;
  • az igazságosabb és méltányosabb kereskedelmi, fiskális és fejlesztéspolitikák előmozdítását;
  • a cselekvést a békéért a biztonsági fenyegetések és a terrorizmus ellen, amelyek társadalmaink alapjait destabilizálják;
  • a digitalizáció és a mesterséges intelligencia nyújtotta lehetőségek etikus és az emberre fókuszáló kihasználását.

(Forrás: HVG)

3geci.jpg

Ezzel szemben a 888.hu beszédes, Gaylord Navas névre keresztelt munkatársa augusztus 28-i beszámolójában annyit tartott megosztásra érdemesnek olvasói körében, hogy „új sztárpár született az idei G7-csúcstalálkozón”. A kommentár ennyire szorítkozott: „Zavarba ejtő képek láttak napvilágot Emmanuel Macron francia elnökről és Justin Trudeau kanadai miniszterelnökről. Nagyon úgy tűnik, hogy a két politikus között nemcsak a klímaváltozás miatt forró a hangulat.” S még egy félszeg megjegyzés, Macron feleségére utalva: „Mi lesz így szegény Brigitte-tel?

A tények kedvéért had’ tegyek néhány megjegyzést. Emmanuel Macron a 2017-es elnökválasztás második fordulójában az érvényes szavazatok 66,1 %-át kapta. 20,75 millió francia szavazott rá! Jól tetszik olvasni! 20,75 millió! Nem rossz legitimáció. Justin Trudeau a 35 milliós Kanada miniszterelnöke. Pártja, a Liberális Párt a 2015-ös választásokon az érvényes szavazatok 39,5 %-át szerezte meg. Azt most talán hagyjuk is, hogy a kormányában 50 % a női miniszter, a tudományért egy Nobel-díjas kutatónő felel, három minisztere bevándorló, illetve menekült, a keresztények mellett a kormánynak van szikh, muszlim és ateista tagja, de akad köztük meleg, vak, kerekesszékes és paralimpikon is. Mintha valóban az egész társadalom sokszínűsége képeződne le ebben a társaságban. Ja, és a 888.hu tudósítása okán cseppet sem mellesleg jegyzem meg, hogy Trudeau is nős, három gyermek apja.

macron2.jpgSzóval Gaylord barátunk ezt a két vezetőt jellemezte a fent idézett mondatokkal. Cseppet sem zavarta, hogy szavai – túl azon, hogy ostobaságokat beszél, amit persze nem kötelessége észrevenni – tízmilliós nagyságrendű tömegeket sérthetnek. Azt sem mérlegeli, hogy egy ilyen írás, a hazai sajtót figyelő külföld számára újabb adalékkal szolgál Magyarország megítéléséhez. Egy olyan adalékkal, amely cseppet sem tesz szerethetőbbé bennünket. A 888.hu által közölt képeken én két, a nemzetközi politikában tekintélyes, ám politikai súlyuk ellenére cseppet sem gőgös, hanem kifejezetten vidám, közvetlen politikust látok. Bár magyar kollégáik körében láthatnánk hasonlóan felszabadult, őszinte, baráti mosolyokat. Gaylord számára azonban ezúttal az tűnt a legfontosabbnak, hogy homofób asszociációit megoszthassa az ezekre az asszociációkra fogékony, bennük kéjes élvezetet találó olvasóival. Tudjuk, Bayer óta erre még büszkék is lehetnek. Ahogy persze minden politikai erőt és a támogatóit jellemzi az őket kiszolgáló sajtó, úgy ezt az úgynevezett médiát is jellemzi az a politikai erő és tömegbázisa, amelyet kiszolgál. Korrelálnak. Így teljes a kép.

Képek forrása: airfrance.fr / hvg.hu / AFP/888.hu / igenelet.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://bloggerbob.blog.hu/api/trackback/id/tr7415033588

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása