Túlórázzon az anyád!

2018. december 10. - Blogger Bob

Furcsa ilyen messziről figyelni az otthoni dolgokat. Egyrészt, könnyen megkaphatom – ahogy NER-lovagoktól már meg is kaptam –, hogy maradjak ott, ahol vagyok.

Egyre inkább úgy tűnik, ez a szavak szintjén cseppet sem kirekesztő közeg legszívesebben tényleg megszabadulna mindenkitől, aki csak egy kicsit is másképp látja a világot, mint ők. Talán fel sem merül bennük, hogy maradásról-távozásról nem az ő szándékuk és vágyaik szerint dönt az ember. Másrészt ez a távolságból adódó perspektíva egyszerre segítheti és akadályozhatja is a tisztánlátást.

tiltakozunk.jpg

Tény, hogy maguk a hírek, amelyek eljutnak hozzám, nyilván ugyanazok, mintha otthon olvasnám őket. Mégis, az a környezet, amely körülvesz, azt eredményezi, hogy máshova kerülnek a hangsúlyok, más részletek élesednek ki, s mások halványodnak el. Ha otthon vagyok, természetesen kimegyek a hétvégi tüntetésre. Testközelből figyeltem volna, ahogy az egykori kordonbontó ellenzék hatalmi pozícióból karhatalommal próbálja meg távoltartani a népet a Kossuth térről. Ami helyben szinte természetesnek tűnne, az innen nézve végtelenül abszurdnak látszik.

anyad.jpgAhogy abszurdnak tűnik a megmozdulást kiváltó ok is. Európa számos országában a technológia fejlődésének köszönhetően csökkenő tendenciát mutat a ledolgozandó munkaórák száma. A mi munkaalapú társadalmunkban – ki tudja, ezt kényszernek, vagy vívmánynak értékelik-e a parlamentben – most épp arra készülünk, hogy lehetővé tegyék számunkra a korábbi 250 órával, illetve a megegyezéshez kötött 300 órával szemben a 400 órányi túlórát.

Abszurd ez az egész. Ahogy abszurd az is, amit a humortalanságáról ismert házelnök, olykor cseppet sem viccesen mond. Én nem tudom, mit bíznék rá Kósa Lajosra. Valószínűleg semmit. A hutuk, meg a tuszik még csak hagyján. Az még a kisebb bajok közé tartozik, hogy nyelvtörőkben nem túl erős. A ruandai népirtásról persze illene tájékozottabbnak lenni, de egyelőre nem tör külügyminiszteri babérokra. Ám miután a csengeri asszony oly rútul rászedte, hogy a fészkes fenébe mondhatja Kövér László a Magyar Katolikus Rádióban azt, hogy „ha ő azt mondja, hogy ez egy jó törvény, akkor én ezt látatlanban elhiszem.” Ez már önmagában agyrém. 88’ óta együtt küzdenek, és hát ugye a bizalom. Ez tényleg így megy? Látatlanban?

Ennél is nagyobb baj azonban, hogy miután Kövér ránézett a javaslatra, s belátta, hogy az a munkaadóknak kedvez, van képe azt mondani, hogy a munkavállalót is jobb helyzetbe hozza, mert szükség van a hozzájárulására az emelt túlórakeret érvényesítéséhez. Magyarországon ma életszerű az, hogy egy unkavállaló nemet mond a munkaadójának. Nyilván a szakszervezetek a hülyék, meg az a több ezer tüntető, s velük szemben Kósának van igaza. Ez egy jó törvény. Gratulálok.

Ugyanebben az interjúban szól arról is, hogy a liberális demokráciák EP képviselői a tényeket elferdítve ostorozzák Magyarországot a demokrácia deficit miatt, hiszen „Magyarországon nagyobb mértékben érvényesül mondjuk a sajtó színessége, a sajtószabadság, mint mondjuk ezekben a remek demokráciákban”. Pár napja ezzel az állítással az egyetlen alapítvány alá szuszakolt közel 500 médiafelületre hivatkoztam volna. Ma azonban már boborjan.jpgKövér színlátása a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Jó Állam Jelentése alapján is cáfolható. A 176 oldalas dokumentum egésze több elgondolkodtató összefüggésre hívja fel a figyelmet. A házelnök szavaival összevetve azonban különösen figyelemre méltó az a passzus, amely szerint a sajtószabadságot érintő mutatók alapján „a visegrádi országok közül … hazánk teljesít a leggyengébben”. Akkor most ki ferdít?

Áll a bál az akadémia költségvetése körül, Czeglédyt váratlanul, de továbbra is vádemelés nélkül már „csak” felbujtással vádolják, a francia megmozdulásokkal foglalkozó műsorban 2015-ös vágóképeket mutogatnak egy agrártüntetésről. Magyarország 2018. Mintha mindennek annyi köze lenne a valósághoz, mint Vastyúk is talál szeget legtávolabb látó emberének, Pandacsöki Boborjánnak, aki olyan messzire ellátott, hogy azt nem is tudta pontosan kivenni.

Képek forrása: mandiner.hu / index.hu / twitter.com/aboborjan

 

A bejegyzés trackback címe:

https://bloggerbob.blog.hu/api/trackback/id/tr214469582

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.