Blogger Bob

15 perc hírnév

2022. február 14. - Blogger Bob

15 perc. A parlamenti szavazás előtt ennyi idő jut majd a köztársaságielnök-jelölteknek a megszólalásra.15min1.jpg

15 perc lehet végtelenül hosszú, méltatlanul rövid, de akár arányos is. Ha megkérdeznének, nagy valószínűséggel az utóbbira szavaznék. A köztársasági elnök pozíciójának súlyát, szerepét és kompetenciáit jól érzékelteti ez az egynegyed óra. Nem igazán lehet túldumálni a dolgokat. 15 perc azonban tökéletesen alkalmas arra is, hogy valóban lényeges összefüggések hangozzanak el benne. Akár a másik jelölttel való szembenállásról, akár a köztársaság ethoszáról, akár arról, hogy valaki mennyire képes saját személyében megtestesíteni a nemzet egységét.

szavazas.jpgJól kitalált menetrend szerint még a jelenlegi országgyűlés választ majd újabb öt évre köztársasági elnököt. Az eredmény aligha kétséges. Meglesz az a szükséges kétharmad, történjen akármi. Vagy ha nem, hát ott a második forduló. Így aztán szinte bizonyosan nő lesz Magyarország államfője. Ennek önmagában még tudnék is örülni. Sőt, nagy örömmel fogadnék végre egy női miniszterelnököt is. Nem azért, mintha úgy vélném, a szebbik nem képviselői alkalmasabbak vezetőnek, mint a férfiak. Persze a fordítottját sem gondolom. Pusztán azért örülnék annak, ha egy hölgynek jutna köztársaságielnöki, vagy miniszterelnöki bársonyszékbe, mert az egyértelműen jelezné. hogy tettünk egy aprócska lépést a művelt világ felé.

Még így sem mindegy, kit helyez ilyen magas polcra a politika. Bolond ember az, aki ma nem Novák Katalinra tenne egy fogadóirodában. Anélkül, hogy bántani akarnám, vagy tiszteletlenül akarnék beszélni róla, azt kell mondjam, az én szememben ő nem alkalmas a köztársaságielnöki posztra. Ráadásul csak részben tehet erről. Maga az őt jelölő rezsim olyan, hogy az általa előterjesztett személy egyszerűen képtelen kifejezni a nemzet egységét és őrködni az államszervezet demokratikus működése felett. Azaz bocsánat. Elvileg természetesen akadhatna olyan jelölt, aki ekkora legitimációval bír, ám a Fidesz soha nem törekedett társadalmi konszenzusra, hanem sokkal inkább konfrontációra, provokációra. Mert Orbán abban érzi jól magát.

novak_orban.jpgTovábbá világos az is, miképp lehet valaki Orbán kormányában miniszter. El kell fogadnia, s megkérdőjelezhetetlennek kell tartania a miniszterelnök autoritását. Akinek ez nem megy, jobb, ha távozik Orbán közvetlen környezetéből. Márpedig Novák Katalin jelenleg is ott van. Gondoljunk csak a nagy távozókra. Navracsics Tiborra, Pokorni Zoltánra, Lázár Jánosra. Távozásuk hátterében minden esetben komoly konfliktusokat lehetett sejteni. Novák esetében szó sincs erről. Ahogy személyiségének autonómiájáról sem. Ő halad előre, egyre feljebb. Ez még akkor is jelzésértékű, ha eredetileg a főnök valóban Kövér Lászlót szemelte ki a posztra. Azt gondolom, hogy a jobboldal köztársaságielnök-jelöltje elsősorban Orbán elvárásainak kell, hogy leginkább megfeleljen, amit szervilizmusnak szokás nevezni. Márpedig, ha ez valóban így van, akkor a személye aligha fejezheti ki a nemzet egységét.

Éppen ezért örültem, amikor az ellenzéki összefogás megegyezett végre a saját jelöltjéről. És végtelenül Örülök annak is, hogy Róna Péter elfogadta a felkérést. Cseppet sem állt hozzám egyformán közel valamennyi köztársasági elnök 2010. augusztusáig. Ugyanakkor – ha más-más okból is – Göncz Árpádot, Mádl Ferencet és Sólyom Lászlót tiszteltem, s tudom, hogy az időnként hőzöngő barmokon kívül az ország nagyobb része szintén tisztelte őket. Az elnöki pozíció számomra valahol Schmitt Pállal veszítette el a méltóságát, s nem is annyira a plágium-ügy miatt. Róna Péter neve ezt a korábbi méltóságot látszik visszahozni, amely alkalmas a nemzet egységének kifejezésére.

rona_peter.jpg15 perc. A parlamenti szavazás előtt ennyi jut majd arra, hogy újra átérezzük ezt a méltóságot. Egy olyan ember fog beszélni, akinek a szavai azt fogják jelezni, hogy tudnánk mi egyirányba is húzni. S azt is, hogy ennek elmulasztása erkölcsi vétség. Azok vétsége, akik olyan helyzetet teremtenek Magyarországon, amely ezt az egy irányba mutató közös erőfeszítést lehetetlenné teszi. Figyeljünk majd oda arra a 15 percre. Azt remélem, hogy az oxfordi professzor példát ad arra, hogy mi magyarok, járhatnánk akár emelt fővel is Európában.

Képek forrása: 24.hu / hvg.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://bloggerbob.blog.hu/api/trackback/id/tr2917511356

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása