Blogger Bob

A témák birnami erdeje

2021. március 03. - Blogger Bob

Néha tényleg pokolian nehéz megírni egy posztot. A mai napra kézenfekvő módon adja magát a téma.

neppart2.jpgPont kerülhet végre az Európai Néppárt frakciója és a Fidesz végtelennek tetsző történetének végére. Bőven van mit átgondolni ezzel kapcsolatban, s értelmes vitát generálni egy hozzászólás keretei között. Az előzetes ismeretek széles tárháza áll bárki rendelkezésére, hiszen évek óta megy ez a lehetetlen és tehetetlen húzd meg, ereszd meg a pártcsalád és renitensnek tekintett magyar tagja között.

telefon.jpgMivel mindig ezt teszem, először most is elolvasom, miként tálalják a megszokott online felületeken a hírt. telex.hu, hvg.hu, 444.hu, aztán – mi sem természetesebb – index.hu, origo.hu, 888.hu. Ennyi nagyjából elég is szokott lenni gondolatébresztőnek, inspirációnak. Kezd az ember összpontosítani, lefőz egy kávét, olvasó pozícióból író pozícióra vált. Nem tudom, hogy vannak vele, én olvasni viszonylag flegmán, kicsit görnyedten szoktam. Írás közben azonban mindig kihúzom magam. Nem hiszem, hogy ennek bármi köze volna a posztjaimban olykor kétség kívül jelenlévő kritikai szemléletmódhoz, de a kihúzott derék, az egyenes hát minden kétséget kizáróan tartást ad egy szövegnek is. S máris tolakodik elém a téma a la Umberto Eco, hogyan írjunk online posztot.

Elhessegetem az írás közben alkalmazandó testtartással foglalkozó új témát. Épp hozzáfognék, hogy lejegyezzem, mit gondolok az eredetileg tervezett témáról, a nap kitüntetett eseményéről, amikor önkéntelenül is visszaugrok az origo.hu címeihez. Orbán Viktor levele Manfred Webernek a kilépésről: A járvány idején is csak a Fideszt támadja a néppárt. Jaj, de fájhat nekik – gondolom, és már siklik is a szemem egy sorral lejjebb. Elfogadhatatlan a Fidesz képviselőinek, hogy a világjárvány alatt a Néppárt a képviselők jogainak korlátozásával van elfoglalva. És akkor mi van? Mi mindent korlátozott itthon a Fidesz a világjárvány alatt? Deutsch Tamás: Mi életeket próbálunk menteni, a néppárti képviselőcsoport képviselőket akar felfüggeszteni.

neppart.jpg

Elég intenzíven indul be az imamalom. A Fidesz kommunikációja láthatóan arra irányul, hogy a kilépéssel járó veszteséget optimalizálja. Komoly erőket mozgósítva igyekszik lejáratni a Néppártot, hogy a „megszabadulás” inkább sikerként legyen elkönyvelhető, mint kudarcként. Olyan ez, mint amikor egy válóper alkalmával fűt-fát kiabálnak egymásra a felek. Az ember azon tűnődik, lehet-e férfi ennyire kegyetlen, lehet-e nő ennyire romlott. Meg persze azon, hogyan is voltak képesek ennyi időn keresztül egymás mellett élni. Írni kellene a válásokról is. Arról, hogyan csap át az imádat gyűlöletbe. Elhessegetem ezt is.

Nem igazán érzékelem, hogy a Néppárt értékrendje alapjaiban változott volna meg. Amennyiben ez valóban így van, felmerül a kérdés, ha egyszer ennyire elutasítandó ez az értékrend a Fidesz számára, ugyan miért lépett szövetségre a pártcsaláddal. Netán arról van szó, hogy a magyar kormánypárt távolodott el újfent a saját értékrendjétől? Valahogy úgy, mint a liberalizmustól, amikor az SZDSZ mellett sehogy sem tudott hozzáférni a hatalmi húsosfazékhoz. Jó, akkor legyünk konzervatívok – gondoltak egy nagyot a fiúk és úgy is lett. Többször érintettem már ezt a pálfordulást. Egyszer csak meg kellene írni rendesen. De nem most. Elhessegetem ezt is.

fiatal_orban.jpgÍgy morfondírozgatok, amikor megint lejjebb csúszik a pillantásom. Elárasztja a francia egyetemeket a radikális baloldali ideológia. Szent ég, nyilall belém. Ezek kiterjesztik az SZFE-vel kapcsolatos összes frusztrációjukat a demokratikus nyugat egészére. Egy kis montázs a tárgyban megjelentekkel összefüggésben, s máris kész az összeesküvéselmélet. Nagyjából öt percig tartana felépíteni a hátteret egy ellentétes hipotézishez. De kétség kívül ügyes. Írni kellene a konteokról is.

Ki is fabrikálta ezt össze? Keresem. Sehol egy név. Újra megnyitom a néppárti gerjedelemmel foglalkozó cikkeket az origo.hu-n. Sehol egy név ezeknél sem. Ráklikkelek néhány írásra a 888.hu-n. Ott sincsenek nevek. Tucatnyi politikai cikket átnézve csupán az egyiknél látok szerzőt. Lemaradtam valamiről? Kiment a divatból? telex.hu, hvg.hu, 444.hu. Mindenütt szerepelnek nevek, legtöbb helyen fotóval. Talán írni kellene erről is. De én ma kizárólag a Fidesszel és a Néppárttal szerettem volna foglalkozni.

Képek forrása: sg.hu / facebook.com / hvg.hu / economist.com

A bejegyzés trackback címe:

https://bloggerbob.blog.hu/api/trackback/id/tr10016449362

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása