Blogger Bob

Káosz

2020. október 29. - Blogger Bob

Dicshimnuszok zengenek arról, milyen magas szinten zajlik Magyarországon a járványkezelés.

Dübörög a propagandagépezet ezerrel. Közben a forint mélyponton, a MNB-nak – ha lehet így fogalmazni – a szeme se rebben arra, hogy főnökének a prognózisa a gazdasági növekedésről nagyjából bejön ugyan, csak épp + helyett – előjellel. Úgy tűnik, egy egész ország pénzügyeivel lehet szórakozni büntetlenül, de ha nem, vagy rosszul viseled a maszkot, naponta akár 600 ezer Ft-ra is megbüntethetnek.

maszk.jpgA vírus egyre inkább elszabadulóban, gyakorlatilag kontroll nélkül terjed. De előbb 20 ezer szurkoló zsúfolódik össze a szuperkupa döntőjében, aztán 16 ezer a haza el classico-n. Ne firtassuk, ezeken a találkozókon mi volt a helyzet a maszkviseléssel? Azt viszont halljuk, hogy hétfőtől kötelező lesz hordani az éttermekben és szórakozóhelyeken is. Vidám kis borozgatások lesznek ezek. Azt hiszem, eljött a cipzáras maszkok ideje. Elhúz, kortyol, visszahúz. Emlékeim szerint tavasszal egészen jól működött a bezárás ezeken a helyeken. S megértve az üzemeltetők aggodalmait, csak az érthetetlen, miért nem kapnak elegendő állami segítséget az átmeneti időkre, mint más országokban.

Ha forráshiánnyal küszködnénk, hát – nyilván laikus – javaslataim éppen volnának. Ez a mostani, tipikusan az a helyzet, amikor bármilyen átcsoportosítás indokolt lehet. S ha uniós pénz sürgeti teszem azt egy beruházási cél elérését, hát akkor, normális hangnemben pesze, az Unióhoz is lehet fordulni átütemezési kérelemmel. Abban sem vagyok biztos, hogy a NATO tagság által megkövetelt, nyilván jogos és ésszerű fejlesztéseket, ne lehetne kassítani. Ha GDP arányosan eddig évtizedeken keresztül nem voltak elégségesek a ráfordításaink, akkor ne akarjunk épp most eminens tagok lenni.

vizsgalat.jpgEzekbe az ügyekbe persze alig láthatunk bele, mert a transzparencia, az ugye éppen úgy Soros, mint a franciaországi merényletek, vagy az SZFE. Az azonban a hülyének is világos, hogy rengeteg pénzt költöttünk már a járvány ideje alatt is ilyen-olyan okból feleleges és használhatatlan dolgokra. Gyakorlatilag folyik ki az ujjaink között a pénz, miközben az állampolgárral fizettetjük meg az adójából finanszírozott tesztet, ha külföldről tér haza, az államilag – ugyancsak a mi adónkból – finanszírozott tesztekből viszont vérlázítóan kevés készült hónapokon keresztül. Amiből kevesebb kell, abból ésszerűtlenül sokat vettünk, amiből több kellene, pl. az influenza vakcinából, abból láthatóan kevés van. A propaganda persze egyre harsogja, nem lesz gond az ellátással, miközben már most is tudjuk, hogy gond van vele. Mindenki megérti, hogy a készleteket már tavaly meg kellett rendelni. Azt is, hogy újabb készletek beszerzése egyáltalán nem egyszerű. De miért mondják, hogy közel 10 millió magyarnak elég lesz 1,3 millió vakcina?

Olvasom az internetes portálok főcímeit. Csak néhány közülük a mai napról.

Szabolcsban olyan rossz a helyzet, hogy a háziorvosokat korra való tekintet nélkül elkezdték berendelni kórházi munkára.

A hatóságok cserbenhagyták, önként zárt be a Vas megyei falu.

Fideszes politikusok is zúgolódnak, hogy túl enyhék a járványügyi intézkedések.

Orbán (Macronnak – Blogger Bob): Egyesítsük erőinket a hagyományos európai értékek megvédése érdekében.

A tanárok arról panaszkodnak, hogy nem tesztelik őket, és ha van egyáltalán, akkor is lassú a kontaktkutatás.

Az FTC törvényellenesen tiltott ki újságírókat a BL-meccsekről.

Palkovics László már megszokta, hogy ő viszi el „a balhét a kormányban”.

Nyolcezer feleslegessé vált lélegeztetőgépet próbál meg eladni a magyar külügy beszerzési áron.

jane_godall.jpgSzóval tényleg megáll az ész, mi van ebben az országban. S akkor még az SZFE hallgatóit merik anarchistáknak nevezni. Félek, valami nagyon durva időszak van készülőben. Igazat kell adnom „Jane Goodallnak, aki szerint „Egyes politikusok viselkedésében nem nehéz a hím csimpánzokra ráismerni”. Ha karanténra köteleznek, s erről több nappal annak kezdete után értesítenek, ha egy regnáló miniszterelnök már jóval az amerikai elnökválasztások előtt a republikánus jelölthöz kötözi hozzá az egész országot, akkor itt tényleg az irracionalitás fog diadalmaskodni, ami iszonyatos pofára eséssel járhat. Az ésszerűség ezzel szemben csak akkor győzhet, ha végre tényleg a saját kezünkbe vesszük a sorsunkat. Ha ma kellene osztályzatot adnom arra, ahogy a kormány végzi a dolgát, aligha görbülne meg az a jegy.

Képek forrása: cosplaymade.hu / koronavirus.gov.hu / cosmosmagazine.com

A bejegyzés trackback címe:

https://bloggerbob.blog.hu/api/trackback/id/tr1516263324

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása