Blogger Bob

Hétszázötvenezer

2020. május 26. - Blogger Bob

Igyekszem mindig betartani a közlekedési szabályokat. Különös tekintettel a sebességkorlátozásra.

Ez utóbbit azért, mert egyszerű belátni, a gyorshajtás nemcsak a baleset kockázatát, de annak súlyosságát is jelentősen növeli. Még emlékszem, amikor belterületen 60-ról 50-re csökkentették a sebességhatárt. Akkoriban ezt erősen bosszantónak találtam, de ma már városon belül veszélyesen gyorsnak tűnik a 60 km/h.

A gyorshajtók elleni küzdelem egyik fontos eszköze a pénzbüntetés. Nyilván komoly visszatartó ereje van. Ugyanakkor még szabálykövető magatartás mellett is előfordul, hogy az ember figyelmetlenségből átlépi a megengedett sebességhatárt. Ilyenkor aztán mélyen a zsebébe kell nyúlnia.

trafipax.jpgA különböző országok eltérő gyakorlata közül nekem a hazai tűnik a legembertelenebbnek. Van, ahol a büntetés mértékét befolyásolják a jövedelmi viszonyok. Azt gondolom, normális, ésszerű megfontolás. Van, ahol az apróbb kihágás szinte jelentéktelen büntetést von maga után. Amikor nemrégiben Ausztriában belecsúsztam egy sebességmérésbe, a kirótt 20 €-t teljesen méltányosnak találtam. Itthon 30.000 Ft alatt még soha nem fizettem. Ez sok ember havi jövedelmének jelentős hányada. Másnak persze meg se kottyan, s így nyilván vissza se tartja a következő szabálysértéstől.

Mindez most arról jutott az eszembe, hogy a Clark Ádám téri demonstráció résztvevőihez kezdenek megérkezni a határozatok. Nekem már önmagában az is felháborítónak tetszett, ahogy a véleményüknek különböző módon hangot adó demonstrálókat a rendőrség vegzálja. Nem tudom, az egykori kordonbontó Orbán Viktor ma, a saját rezsimétől milyen mértékű büntetésre számíthatna egy hasonló megmozdulásért. Arra is kíváncsi volnék, az egykori demokrata – ha volt valaha tényleg demokrata egyáltalán – ma hogyan vélekedik a véleménynyilvánítás különböző formáiról.

orban_kordon2.jpgMindenesetre a Facebookon terjedő dokumentum szerint ma egy dudálás a Clark Ádám téren 750.000 Ft-ot ér. Az összeg legalábbis elgondolkodtató. Arra nyilván ügyeltek az illetékesek, hogy az ügylet jogilag tiszta legyen. Látható, hogy nem érték be egyetlen szabálysértéssel. A közúti közlekedési szabályok kisebb fokú megsértése mellett a kijárási korlátozással kapcsolatos magatartási szabályok megszegése miatt is pénzbírsággal sújtották az érintettet.

Hosszasan lehetne tűnődni azon, hogy ez a 750.000 Ft indokolt-e, s azon is, arányos-e az elkövetett szabálysértés súlyával. Tény, hogy a dudálás aligha veszélyeztette a közúti közlekedést. Az is valószínűsíthető, hogy egyetlen kósza vírus sem kapott kedvet dudaszóra rátámadni a fegyelmezetten védekező magyar állampolgárokra. Maga a demonstráció pedig a legcsekélyebb mértékben sem akadályozta Kásler urat, hogy azon tűnődjön, vajon tényleg ő rendelte-e el a kórházi ágyak felszabadítását, de Szijjártó Pétert se abban, hogy újabb portyázókat küldjön vad keleti tájakra maszkok további millióinak felkutatása és beszerzése céljából.

kijarasi_korlatozas.jpgMindennek fényében a 750.000 Ft ugyancsak felháborítóan izmos összeg. Gyanítom a kiróható büntetési tétel felső határa, mondjuk 500.000 + 250.000 Ft felosztásban. Az némiképp zavarba ejt, hogy a dokumentum a közúti közlekedési szabályok kisebb fokú megsértéséről tesz említést, s erre való tekintettel nekem sehogy sem jön ki a matek. Mennyi járt volna azért, ha a forgalommal szemben köröztek volna? Valahogy az egésznek van valami penetráns – elnézést a kifejezésért, de nem találok jobb szót – kibaszósdi jellege.

Ahhoz viszont kétség sem fér, hogy a rezsim egyre hisztérikusabban reagál minden kritikára. Ahol lehet, egyre durvább megtorlást alkalmaz, s még örülhetünk, ha egyelőre ezt a jog keretei között teszi. A Clark Ádám tériek nem gyújtottak fel se autókat, se TV székházat, s macskaköveket sem hajigáltak az intézkedő rendőrökre. Ha egy dudálás Európa közepén nem fér bele a véleménynyilvánítás szabadságába, akkor ott aligha beszélhetünk demokráciáról.

Képek forrása: police.hu / index.hu / Facebook-Hadházy Ákos

A bejegyzés trackback címe:

https://bloggerbob.blog.hu/api/trackback/id/tr5815717918

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása