Blogger Bob

Nemzeti keccsölde

2020. január 13. - Blogger Bob

Abban egészen bizonyos vagyok, hogy Gyöngyöspatán senki nem gondolkodik úgy, ahogy azt mélymagyarba hajló miniszterelnökünk elgondolja.

Kizártnak tartom ugyanis, hogy a roma gyerekeknek jogerősen megítélt kártérítés miatt bárkiben e szavakkal horgadna fel az elemi felháborodás:

„… hogyan lehet, hogy a velem egy faluban élő, etnikailag meghatározó csoport tagjai nagy összeget kapnak mindenféle munka nélkül, én meg itt keccsölök egész nap, nem tudom, hány órát, napot vagy évet kell dolgoznom ezért.”

cyrano.jpgKeccsölök egész nap. Mondhatta volna szebben, kis lovag – vágná rá nyomban a Rostandtól neki kölcsönzött mondatot Cyrano de Bergerac, ha a TEK-esek gyűrűje nem tartaná távol a veszélyes nyelvű francia írót. Keccsölök. A nevetség tárgyát képező módon megújított NAT-ból biztosan nem fogja aktív szókincse meghatározó részévé tenni senki ezt a kifejezést Gyöngyöspatán. Ott továbbra is olyanokat mondanak, hogy hajtom magam, kidolgozom a belem, gályázok, az idősebbek pedig talán azt, hogy robotolok. De hogy senki nem veszi át az angolból – jegyezzük meg, tök feleslegesen –, hogy keccsölök, az tuti. Ennyit az Orbán által érzékelt valóságról.

Úgy tűnik, a miniszterelnök valóságérzete egyre gyengébb lábakon áll. Ráadásul rombolja is gyönyörű anyanyelvünket, de hát sebaj, több is veszett Mohácsnál. Ha így kell mondani, hát rajongói mostantól így mondják, jelentsen a keccsölés bármit is. Úgy lesznek ezzel, mint azzal hogy Soros, meg hogy migráns. Ezeknek a szavak értelmét is tőle kapták ajándékba. Egyenesen a vezértől. És hálásak is érte. Soros. Migráns. Keccsöl.

orban_kormanyinfo.pngA nagy keccsölésbe persze óhatatlanul belecsúszik egy-egy hiba. Mert ugye csak az nem hibázik, aki nem dolgozik. Azt pedig elvitatni aligha lehet, hogy Orbán Viktor keccsöl eleget. Méghozzá rendületlenül. Talán túl sokat is. A romák, az kérem egészen más tészta. Ők nem keccsölnek. Így aztán a miniszterelnök szerint nem is jár nekik semmi. És persze annyit is érnek. A felcsúti orákulum azonban nemcsak abban téved, hogy senki nem beszél így Gyöngyöspatán. Téved abban is, hogy neki feladata volna minősíteni egy jogerős bírósági ítéletet. Hát nem az. Komolyan megsüvegeltem volna, ha az újságírói kérdésre valami ilyen feleletet ad: Jogerős bírósági ítéletekről miniszterelnökként nem mondok véleményt. Hacsak nem tekintjük smafunak a hatalmi ágak szétválasztását. Írhatnám persze, hogy semmiségnek. De ha ő keccsölhet, akkor én ugyan miért ne smafuzhatnék?

Vagy mégis dereng neki valami? Mégis sejti, hogy ez a hajó már elment, s a gyöngyöspatai kis purdék így is, úgy is meg fogják kapni a pénzüket? Mi másért elmélkedne azon, miképp volna elérhető, hogy ilyen még véletlenül se fordulhasson elő a jövőben. „… ez nem maradhat így, az bizonyos.” Csak én érzem úgy, hogy egy Orbán által sérelmezett bírói döntésnek ismét a törvényalkotással összefüggő következményei lehetnek?

merleg.jpgNemzeti géniuszunk tévedni látszik abban is, hogy megfontolt politikai vezetői magatartásnak tartja egy szerinte „etnikailag meghatározó csoport tagjainak” kollektív megbélyegzését. Hiszen az aranyszájú szerint „nagy összeget kapnak mindenféle munka nélkül”. Persze, ha valaki úgy gondolkodik, hogy a rossz börtönkörülményekért sem jár kárpótlás, nos, akkor miért járna a szegregációért?

E széteső, jobbra-balra történő vagdalkozás közepette egyre világosabbá válik, hogy Orbán, s a mögötte álló Fidesz-KDNP, meg talán a NER egésze is, tényleg magasról tesz arra, amit jogállamiságnak szokás nevezni. Furcsának csak azt találom, hogy egy habonyi fordulattal még nem találták ki, hogy a szegregációnak szükségszerűen két romos_demokracy.jpgoldala van. Nem lehet csupán az Orbán szerint etnikailag meghatározó csoportot szegregálni az etnikailag ezek szerint meg nem határozó másik csoporttól. Közben ugyanis elkerülhetetlenül szegregáljuk az etnikailag meg nem határozó csoportot is az etnikailag meghatározótól. Márpedig akkor őket is megilleti az a pénz, amelynek kifizetése most annyira fáj a vezérnek.

Ezzel szemben én azt mondom, ne tetszettek volna szegregálni. Maradtak volna inkább a keccsölésnél.

Képek forrása: pinterest.com / index.hu / olkt.hu / kepesifi.com / demokrata.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://bloggerbob.blog.hu/api/trackback/id/tr1415407642

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása