Valami nagyon nincs rendben nálunk

2018. szeptember 13. - Blogger Bob

Szijjártó szája habzik. Csalást emleget.

A Sargentini-jelentés azonban nem attól vér ciki, hogy fair módon, vagy csalással ment át a bizottság előtt. A baj az, hogy ez így is, úgy is gáz. Maga a tény, hogy Magyarországgal kapcsolatban megszülethetett az igaz és olykor talán téves állításoknak ez a halmaza, önmagában szégyen.

kep1.jpgOrbán körül a vita alatt ott ülnek a sameszek. Némán és ostobán néznek ki a fejükből. A helyzet láthatóan túl bonyolult nekik. Kicsinyes bosszúról hadoválnak. Arról, hogy akik megszavazták a jelentést, egytől-egyig bevándorláspártiak. Meg persze Soros emberei. Végül a mai kormányinfón Gulyás Gergely lazán kijelenti: „Mi úgy tekintjük, hogy a Sargentini-jelentést nem fogadta el a parlament.”

Hoppá. Ilyen egyszerű volna? Mi úgy tekintjük… Mostantól akkor tekinthetem úgy, hogy nem kell adót fizetnem? 220 km/h-val sem lépem túl a megengedett 130 km/h-s megengedett sebességhatárt? Tekinthetem úgy, hogy a Fideszt sem választották meg 2/3-os többséggel? Lehet itt bűvészkedni a tartózkodó szavazatokkal. A lényegen azonban, azon, hogy Magyarország hajlandó-e komolyan venni az európai értékeket, vagy sem, azon, hogy eleget tesz-e a közösségi létből származó kötelezettségeinek, vagy csak az előnyöket akarja élvezni, mit sem változtatnak a tartózkodó szavazatok. Ha egyetlen képviselő gondolja úgy, hogy a mi országunk magasról tesz mindezekre, már az is szégyen. Itt azonban a többség nyilvánította ki azt a véleményét, hogy valami nagyon nincsen rendben nálunk.

sargentini.jpgKiabálhat Szijjártó megjátszott, teljesen hiteltelen igazságérzettel. Amit műveltek, az egyszerűen szánalmas. Többször foglalkoztam már ebben a blogban is azzal, hogy a diplomáciai érzék teljes hiánya diplomáciai katasztrófához vezet. Ez következett be most a jelentés elfogadásával. A politikai szituáció teljes félreértéséből és a személyes érdekek előtérbe tolásából adódó kormányzati álláspont pökhendi, nagyképű, makacs képviselete vezetett odáig, hogy szégyenpadra ültették Magyarországot. A kormány semmit nem tett annak érdekében, hogy elkerülje a jelentés megszületését. Az ellenzék pedig – ha van még egyáltalán értelme ezt a kifejezést használni – csak asszisztált ehhez. A túlélésért folytatott közdelemhez szükséges mértéken felül ugyancsak nem tett semmit. Az, ami most bekövetkezett, s az is, ami ebből adódóan még várhat az országra, közös felelősségük.

A fideszes politikus urak persze csak derülnek magukban. Tudják, rájuk nézve semmi hátrányos dolog nem történt. A stadionprogram lassan a végéhez közeleg. Az autópályák szürke aszfaltcsíkjai legfeljebb majd kicsit lassabban növekednek. Ahhoz, hogy eltereljék a figyelmet az egészségügy és az oktatás állapotáról, elég egy kis Sorosozás és migránsozás. Az agrártámogatások csökkenését majd lenyelik valahogy a gazdák. Munkahely teremtő beruházásokra talán nincs is szükség. Elég annyit mondani, hogy nálunk alig van munkanélküliség, s máris jobban érzi magát a honpolgár. A szociális hálót a közmunka biztosítja. Ja, hogy itthon maradó állami bevételek nélkül elég nehéz lesz fenntartani a szétvert nyugdíjrendszert? Ez elég bonyolult, úgysem értik a választók. Nem is kell, hogy értsék.

ov_fejet.jpgA Fidesz magánvalósága a Sargentini-jelentés parlamenti elfogadását követően tényleg nem fog összeomlani. Orbán mítosza azonban gyengülni látszik. Egyre határozottabban érzékelhető az a görcsösség, ahogy szeretne világpolitikai mértékkel mérve is befolyásos politikussá válni. Ezen az úton azonban ez egyszerűen nem fog menni. Ha továbbra is szembefordul mindenkivel, előbb, vagy utóbb szövetségesek nélkül marad.

Jól példázza ezt a most kialakult helyzet is. Akit támogatójának vélt, az mára elhatárolódni látszik tőle. Lehet haverkodni nagyhatalmú, veszélyes figurákkal. Egy magyar miniszterelnök mögött azonban soha nem lesz akkora politikai, katonai és gazdasági hatalom, mint Putyin, vagy épp Erdogan mögött. Anélkül pedig… A nagyragadozók soha nem fogják komolyan venni a cincogó kisegeret. Akik egykor tárt karokkal és tisztelettel fogadták, azok viszont szép lassan kihátrálnak mellőle, s szalonképtelennek minősítik. Európa közepén Magyarország olyan nemzetközi erőtérben helyezkedik el, ahol a kompromisszumokra képtelen Orbán Viktor és kormánya mára tökéletesen alkalmatlanná vált Magyarország érdekeinek képviseletére.

Képek forrása: MTI / infostart.hu /AFP

A bejegyzés trackback címe:

https://bloggerbob.blog.hu/api/trackback/id/tr6914238913

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.