Blogger Bob

A mélyen vallásos nagykövet és az ügyészség

2020. július 06. - Blogger Bob

Eldőlni látszik. Kaleta Gábor nem vonul börtönbe.

Az ügyészség legalábbis tudomásul vette a bíró döntését. Vagyis a volt perui nagykövet megúszhatja felfüggesztett szabadságvesztéssel és pénzbüntetéssel. Mert – az ügyészség szerint – ez megfelel „a bíróságok büntetéskiszabási gyakorlatának”. Bizonyára így van, bár nem tudom, hányszor kerülhetett sor eddig nagykövet elleni vádemelésre hasonló ügyben. Az ügyészség tehát egyetért a vádemelésben vele egyetértő, a felfüggesztés mértékét némileg enyhítő bírói ítélettel.

gyermek_eroszak.jpgNem okoz különösebb boldogságot az sem, hogy ebben az ügyben Deutsch Tamás is osztozik sokak felháborodásában. „Van ez az aberrált, pedofil képeket tonnaszám gyűjtögető Kaleta nevű volt nagykövet” – írta volt az általa oly előszeretettel használt közösségi oldalon. Felháborodásának őszinteségét nem vonom kétségbe, de a lóláb azért erősen kilógni látszik. Egész ügyesen mossa össze Kaleta ügyét a borsodnádasdi tragédiával, melynek egy 17 éves lány esett áldozatul, és egy 2019-es családírtással, melynek elkövetője feltételes szabadlábon volt. Indulatának tárgya mindhárom esetben a független magyar bíróság.

Az a független magyar bíróság, amely tevékenységét a magyar országgyűlés megszabta keretek között végzi. Az a független magyar bíróság, amely néhány esetben – ha ezek a keretek a jogalkotó „figyelmetlenségének” köszönhetően ezt lehetővé teszik a számára – próbál elkülönült hatalmi ág képviselőjeként valóban független, leginkább a végrehajtó hatalom nyomásától független ítéleteket hozni. Azt a független magyar bíróságot, amely olykor az uniós normáknak, s nem a Fidesz kényes ízlésének megfelelő ítéleteket hoz. Azt a független magyar bíróságot, amely ebből adódóan gyakran szálka a kormány, a kormányfő és a kormányzó koalíció szemében. Azt a független magyar bíróságot, amely a nyomokban még létező jogbiztonságunk utolsó bástyája.

hando_polt.jpgSzóval ezt a független magyar bíróságot üti Deutsch. Közben eszébe nem jut megkérdezni, milyen átvilágításon ment előzetesen keresztül az egykori perui nagykövet? Kik tartották alkalmasnak személyét a 2006 óta nem működő nagykövetség 2017. októberi újra nyitásakor? Ahogy nem tette fel azt a kérdést sem, hogy az ügyészség miért vélte elégségesnek egy ilyen mértékű ítélet kiszabását Kaleta ügyében?

Az az ügyészség, amely 3 hónaptól 3 évig terjedő szabadságvesztést javasolhatott volna. Ha 2 évet meghaladó szabadságvesztést indítványoz, akkor a felfüggesztés már nem játszott volna, ugyanis csak a 2 évet meg nem haladó szabadságvesztés végrehajtása függeszthető fel próbaidőre. Az ügyészség képviselője a bíróság büntetéskiszabási gyakorlatára hivatkozik. Ezzel kapcsolatban – a szóban forgó ügytől függetlenül – egy szakportálon a következő megjegyzést találtam: „A bírói gyakorlat szerint … általában nem függeszthető fel a szabadságvesztés végrehajtása azokkal szemben, akik … erkölcstelen szemléletükből fakadóan a társadalomra jelentősebb veszélyességű bűncselekményt … követtek el” (batki.info). Feltéve, hogy ez valóban így van, ítélje meg mindenki maga az ügyészség javaslatát, mellyel a bíróság kezét megkötötte.

deutch_eu.jpgA pénzbüntetésről meg csak annyit, hogy annak mértéke legalább annyira felháborító, mint ez az egész ügy. 540 ezer forint. Ez egy közmunkás 6 és félhavi bére. Nem tudom jelenleg mennyi az illetményalap, aminek alapján megállapítják egy nagykövet bérét. A hatályos 2016 évi LXXIII törvény 58. § (11) a) bekezdése szerint a deviza-illetményalap 425 ezer forint. A törvény 1. számú melléklete nagykövet esetében 5-ös szorzót ír elő. Ehhez jön még a lakhatás és egyéb költségek térítése, többszázezer mértékben. Szóval Kaletának nem kell túl mélyen a zsebébe nyúlnia.

A lényeg, hogy fogyott 30 kg-ot, a történtek pedig erősen megviselik, hiszen mélyen vallásos ember, s furdalja a lelkiismeret. Mégis, azt hiszem, ügyvédje javaslatára el fogja fogadni az ítéletet, amely ezzel jogerőre emelkedhet. Deutsch-nak viszont, attól tartok, inkább az ügyészségen kellene a nyelvét köszörülnie, s nem a független magyar bíróságon.

Képek forrása: pestisracok.hu / 24.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://bloggerbob.blog.hu/api/trackback/id/tr4715986168

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása